Comunicat CSDR: Noul Cod al Muncii legalizeaza sclavia   februarie 18th, 2011

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania – CSDR respinge in totalitate ultimul proiect de modificare a Codului Muncii, transmis, ieri, de Guvern Confederatiilor patronale si sindicale, reprezentative la nivel national.

Proiectul Codului Muncii incalca in mod flagrant Directivele Europene si Conventiile Organizatiei Internationale a Muncii ratificate de statul roman, salariatii devenind, in acest mod, sclavii propriilor contracte de munca.

Astfel, prin modificarile propuse, salariatii nu vor mai avea nici o protectie din partea sindicatelor, contractele colective de munca vor fi la dispozitia patronului, acesta putand angaja pentru acelasi post oricate persoane doreste, cu titlu de perioada de proba; salariatii vor putea fi oricand concediati pentru necorespundere profesionala, vor putea fi delegati permanenti, fara ca angajatorul sa mai poata fi obligat la introducerea clauzei de mobilitate in CIM; salariatul nu va mai putea continua activitatea din momentul in care autorizatia, atestatul ori avizul necesar desfasurarii profesiei nu mai este valabil; patronul poate micsora oricand activitatea salariatului, precum si salariul angajatului pe motiv ca si-a redus temporar activitatea; in cazul concedierilor, vor fi disponibilizati salariatii care „nu au realizat obiectivele de performanta individuala” – criterii stabilite unilateral de catre patron -, fara a tine cont de tehnologia si performantele acestora; contractele de munca pe perioada nedeterminata vor disparea, motiv pentru care salariatii nu vor mai primi plati compensatorii, nu vor mai putea face credite, etc.; patronul poate impune oricand salariatilor sa stea peste program fara acordul lor, avand libertatea de a modifica  oricand norma de munca.

Inca din 6 noiembrie 2010, in cadrul Consiliul National, membrii afiliati ai CSDR au sustinut ca, prin acest proiect de lege, actuala putere incearca sa desfiinteze contractele colective si sa utilizeze forta de munca fara a remunera angajatii la adevarata lor valoare. Este o tentativa de a zadarnici activitatea miscarilor sindicale din Romania, transformand angajatii in niste sclavi aflati la discretia patronatelor si a clasei politice.. „Modificarile preconizate la legislatia muncii nu urmaresc flexibilizarea fortei de munca, ci o dereglementare a relatiilor de munca, astfel incat salariatii, prin organizatiile sindicale, sa nu-si mai poata apara drepturile in instantele de judecata, ramanand la dispozitia patronilor Prioritatea numarul unu a Romaniei nu este modificarea Codului Muncii, ci identificarea si aplicarea solutiilor pentru depasirea crizei economice. Locurile de munca se creeaza prin cresterea performantelor si a Produsului Intern Brut, nu prin destabilizarea relatiilor de munca” – a declarat Iacob Baciu, presedintele CSDR.

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania i-a convocat pe membrii Consiliului National in sedinta extraordinara pentru data de 21 februarie, ora 14.00, pentru a analiza aceste grave probleme si pentru a hotari programul actiunilor de protest ce se impun a fi declansate impreuna cu celelalte confederatii sindicale reprezentative la nivel national.

18 februarie 2011

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania

Departament Comunicare

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania – CSDR este organizatie reprezentativa, conform legii, la nivel national, cuprinzand peste 500 000 de membri, este afiliata  la Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES) si membra fondatoare a Confederatiei Internationale a Sindicatelor (CIS).

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii