Amenintarile lui Blaga si solutia premierului independent   februarie 23rd, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Brusca dorinta a presedintelui de a instala un premier independent in locul obedientului Boc ar putea sa fi avut punctul de pornire intr-un eveniment de la jumatatea toamnei trecute, iar planul lui Basescu de azi, privind inlocuirea premierului, sa fie singura sa modalitate de a contracara un alt plan, de aceasta data al vechii garzi.

Ce s-a intamplat toamna trecuta, insa, de s-a ajuns aici? Simplu: dupa debarcarea tripletei BVB din guvern, Vasile Blaga a devoalat, public, strategia vechii garzi, prin care intentiona sa puna mana pe guvernare peste capul lui Basescu, dar si sa faca tot posibilul pentru izolarea acestuia. Rezervat in materie de declaratii, fostul ministru a iesit, totusi, la rampa cu un interviu dat B1TV, in octombrie, in care anunta ca premierul Boc va fi lasat, in viitorul apropiat, fara putere de decizie in executiv.

Ce spunea Blaga: “Cred ca avem o problema, dar o vom corecta cat de curand, ca pe analiza pe care o vom face vizavi de tot ceea ce inseamna constructia bugetara pe 2011, masurile care trebuie luate pentru a realiza o crestere economica, masurile pe care le vom decide la partid si pe urma la coalitie, pentru ca suntem intr-o coalitie de guvernare, ele sa fie foarte clar adjudecate de catre colegiul director al partidului si cerute ca obligatorii pentru Guvern, astfel incat sa nu mai apara balbaieli sau refractari care nu ne-au facut bine in perioada asta”.

Fundamentul anuntului lui Blaga il reprezenta insusi statutul PDL, care spune, la art. 95, ca Biroul Permanent al partidului (subordonat Colegiului Director) “stabileste tactica si strategia activitatii guvernamentale a partidului si analizeaza activitatea reprezentantilor sai in autoritatile administratiei publice centrale” si, totodata, “stabileste politica de urmat fata de institutiile statului” si “monitorizeaza si analizeaza activitatea autoritatilor statului si adopta masurile care se impun ca reactie la actiunile acestora”. Tot BPN “avizeaza principalele initiative legislative ale partidului”, ceea ce include si initiativele guvernului, evident.

Gratie acestor prevederi, BPN-ul pedelist poate bloca sau impune orice decizie guvernamentala, controlind autoritar guvernul. De ce nu a transpus vechea garda in realitate aceasta amenintare pina acum nu e greu de explicat: mesajul lui Blaga venea putin inaintea unor momente cruciale pentru guvernare, precum asumarea raspunderii pentru legea educatiei, pentru salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si pentru proiectul de lege privind salarizarea pe 2011 a acestei categorii. In plus, trebuia adoptat si bugetul de stat pe 2011.

Asta nu inseamna ca planul lui Blaga nu se va aplica, la momentul potrivit, ceea ce va echivala cu preluarea indirecta a fraielor guvernarii. Boc, sau alt premier pedelist, nu ar mai executa preponderent ordinele Cotrocenilor, ci pe ale celor care controleaza partidul. Iar in prezent, cea care are forta de decizie in forurile majore ale PDL este vechea garda, cu Blaga in frunte. Probabil ca fostul ministru viza trecerea la noul sistem mai ales dupa congresul PDL, programat initial in februarie, si care ar fi consfintit victoria vechii garzi in dauna asa-zisilor reformisti. Deocamdata, prin aminarea forului, noua garda a mai cistigat ceva timp; oricum ar fi, insa, e tot mai greu de crezut ca oamenii presedintelui vor castiga partida la congres, ceea ce va insemna o conducere dominata tot de baroni.

Or, ideea premierului independent, tehnocrat, ar elimina exact acest control institutional al PDL asupra sa, pentru ca statutul nu vizeaza decit membrii partidului. Un independent ales de Basescu ar prezerva influenta Cotrocenilor, pentru ca el nu ar fi obligat sa isi prezinte deciziile, spre aprobare, pedelistilor, recte lui Blaga & comp. Punct ochit, punct lovit.

Aceasta smecherie politica ar putea explica si uriasul paradox al momentului, anume faptul ca Basescu sau Udrea il lauda pe Boc pentru felul cum a scos tara din criza, dar tot ei vorbesc de necesitatea schimbarii lui.

Preluarea pirghiilor guvernamentale nu e, insa, singurul mesaj dat de Blaga in acel interviu. Tot atunci, el a mai lansat o directie de actiune care, de asemenea, i-a dat frisoane lui Basescu: e vorba de reapropierea de PNL fara a se mai tine cont de seful statului.

“Eu cred ca ar trebui ambele partide sa gaseasca resurse pentru un dezghet al relatiilor dintre ele. Eu nu stiu de ce ei se raporteaza in permanenta la dl presedinte Traian Basescu. Pana la urma domnul presedinte Traian Basescu nu va candida in 2014, asta e un lucru foarte clar. Iar eu le spun si cu aceasta ocazie ca indiferent ce cred unii sau altii si le spun si membrilor PD-L ca indiferent ce declara unii dintre parlamentarii nostri, unii dintre cei care se afla in conducerea partidului, Traian Basescu nu se amesteca in conducerea PD-L” spunea secretarul general al PDL. Si ca sa fie si mai explicit, Blaga puncta: “PSD acum, este comunist, ultracomunist”.

Or, aducerea PNL alaturi de PDL, la initiativa lui Blaga, ar fi generat crearea unei majoritati guvernamentale care sa elimine din schema, spre exemplu, UNPR-ul ori UDMR-ul fidele lui Basescu, si ar fi putut conduce, la un moment dat, la nasterea unui nou guvern in care oamenii presedintelui nici sa nu se mai regaseasca.

Interesant de observat, la doar cateva saptamani dupa mesajul pro-liberal al lui Blaga am asistat la precipitarea brusca, in culisele politicii, a aparitiei unei contructii politice exact contrare, respectiv alianta dintre PNL si PSD.

Un lucru, am indrazni sa afirmam, deloc in masura sa ii displaca presedintelui, mai ales in contextul mai sus zugravit. Mai mult de atat nu spunem, deocamdata.

Si am mai indrazni sa nu credem ca e o pura intamplare faptul ca, tot din toamna anului trecut, Traian Basescu trage in Blaga, indirect, din toate pozitiile: de la mitingul politistilor si scandalul Soric, pana la recentele afirmatii de la bilantul MAI, institutia unde presedintele vede coruptie “oriunde pui degetul”. Asta, dupa vreo sapte ani in care nu a vazut nimic, iar Blaga era ministrul perfect, in orice imprejurare.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

februarie 24th, 2011 at 01:05
rizoaicad.arges spune:

PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA!

Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor sau a bogatilor) sau etnica!
In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM!
Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una autentica si sanatoasa, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politicieni imuni la mizeriile umane!
Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii verosi, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului bezmetic, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si ticalosilor de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.

februarie 25th, 2011 at 02:54
rizoaicad.arges spune:

VICTOR CIUTACU a “salvat” guv. Boc (si implicit pe Basescu), in 15-06-2010!

AICI prezint adresarea mea catre Victor CIUTACU in 12-06-2010, cand i-am transmis, la domiciliu, solutia alternativa la taierile de pensii si salarii hotarate de Basescu-Boc, pentru ca facand-o publica, parlamentarii Puterii sa poata vota Motiunea de Cenzura, care ar fi scapat Romania de regimul Boc-Basescu!

///Victore! Amana momentul injuraturilor, daca nu poti renunta la ele, pana dupa batalia Basescu-poporul roman! Eu am copiat
400 astfel de file, cu care ii voi “innarma” pe cei ce protesteaza, pentru ca ei sa poata oferi o alternativa la solutia criminala a lui Basescu-Boc, si nu doar sa conteste respectiva solutie! As vrea, daca esti Om adevarat, sa iti aduci un important aport in aceasta batalie, atat direct prin scris si in emisiunea ta “Vorbe grele” , cat si indirect, solicitand cunoscutilor si amicilor tai din Antena 3, Dana Grecu si Gabriela Vranceanu-Firea, sa dezbata cele doua solutii: cea a lui Basescu-Boc si cea prezentata aici (chiar fara a indica autorul, precizand doar ca vine din partea unui pensionar), inclusiv cu cei ce se declara sustinatorii lui Basescu. Faptul de a sustine o solutie care afecteaza dramatic milioane de oameni, in contra altei solutii care afecteaza de sute de ori mai putini oameni, iar acestia sunt infinit mai putin afectati, decat cei “loviti” de solutia criminala Basescu –Boc, ii va descalifica definitiv pe politicienii basisti, si pe pupincuristii lor din mass-media! DOVADA ca intelegi momentul si ca te implici puternic, va fi data de contactarea mea si de discutia necesara. Eu voi fi in toate locurile de protest cu cele 400 de file copiate, si cu suplimentarea lor daca va fi nevoie! Oamenii de onoare si demni de respect, trec peste orgolii, sau le pun intre paranteze, cand este vorba de servirea intereselor nationale si sociale, si fac front comun! Bucuresti, 12-06-2010 Ing. pens. Dumitru RIZOAICA. Tel.0723966732.///

PS. Cei ce doresc mai multe detalii, sa ma contacteze pentru lamuriri suplimentare!

februarie 25th, 2011 at 15:52
Huhu spune:

PDL cancerul Romaniei, a dus Romania in prapastie, in mare saracie, in orinduirea feudala basista-portocalie!