Soc: reformistii blocheaza revenirea lui Basescu in PDL   februarie 28th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Traian Basescu nu va mai putea reveni vreodata in PDL dupa terminarea mandatului la Cotroceni, in cazul in care modificarile la statut propuse de Monica Macovei si Cristian Preda vor fi adoptate. Motivul? Actualul presedinte incalca flagrant cel putin trei prevederi diferite ale noului statut.

Comisia de modificare a statutului PDL a luat in dezbatere, ieri, si a aprobat citeva modificari importante, propuse de tandemul Macovei-Preda, publicate azi pe blogul fostului ministru al Justitiei. Aspectul cel mai spectaculos este, fara indoiala, faptul ca noul statut, de-a dreptul spartan, dupa severitatea unor prevederi, ii bareaza revenirea in partid insusi fostului lider, ceea ce ridica serioase semne de intrebare: au constientizat autorii propunerii acest ”efect colateral” sau nu? Si daca da, care sa fie motivul ”executiei” lui Basescu?

Dar, sa prezentam informatiile concrete: potrivit noilor modificari, inscrierea in PDL va fi conditionata drastic, candidatul la statutul de membru fiind obligat sa indeplineasca toate conditiile de mai jos:

a) are varsta de cel putin 18 ani;
b) recunoaste si respecta Statutul, Programul si toate celelalte documente sau regulamente ale partidului (existent; modificat);
c) este apreciat si cunoscut ca un cetatean onest si competent, cu o buna reputatie, inregistrarea sa ca membru nefiind de natura sa dauneze activitatii sau imaginii partidului (existent);
d) nu este trimis in judecata in Romania sau in orice alta tara democratica pentru fapte savarsite cu intentie;
e) nu a fost condamnat pentru infractiuni savarsite cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica;
f) nu a fost angajat al Securitatii sau colaborator al acesteia;
g) nu promoveaza si nu a promovat idei sau actiuni de rasism, xenofobie, antisemitism si intoleranta;
h) nu ii este interzisa, prin hotarare judecatoreasca definitiva, exercitarea drepturilor politice sau cetatenesti;

Dupa cum se poate observa, prima conditie pe care Basescu nu o poate depasi este punctul d), legat de trimiterea in judecata. Inaintea alegerilor din 2004, el a fost trimis in judecata in procesul Flota, actiune blocata ulterior de o interpretare abuziva a lui Daniel Morar. Mai exact, dosarul Flota, desi complet, a fost retrimis de instanta Parchetului pentru ca nu aparea si semnatura sefului PNA de atunci, Ioan Amarie, ceea ce era o simpla chestiune birocratica, fara legatura cu continutul dosarului (detalii aici). In loc sa refaca documentul insotitor al trimiterii dosarului in instanta, noul sef Morar a refacut intreg dosarul, constatind, ca prin minune, ca nu a existat niciun prejudiciu. Statutul de sef al lui Morar i-a dat un respiro de ani buni lui Basescu, dar, e de la sine inteles ca decizia lui Morar va fi infirmata dupa schimbarea de regim, in 2014 sau mai devreme, iar dosarul va reveni in instanta, asa cum e firesc.

A doua conditie pe care o incalca Basescu este cea de la punctul f), privind necolaborarea cu Securitatea, pentru ca noul statut nu face referiri distincte la vina de a fi facut politie politica. Or, se stie deja, chiar daca Basescu nu are verdict ca ar fi facut politie politica, el a fost, totusi, colaborator al Securitatii, avind dosarul personal nr. 3990/1972. A fost racolat de Directia a IV-a a Securitatii in 1972, pe vremea cind era student la Institutul de Marina, iar numele lui se regaseste in Registrul Jurnal pentru retea informativa al U.M. 02150 Mangalia, care cuprindea toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina.

In fine, a treia conditie care il bareaza pe presedinte este cea de la punctul g), care interzice promovarea de idei rasiste, xenofobe etc. Or, actualul presedinte are deja o sanctiune legala din partea Consiliului National Anti Discriminare – el pierzind si procesul in justitie prin care a contestat decizia – din cauza celebrului scandal ”tiganca imputita”. La mustata, Basescu a scapat de alta sanctiune similara, cind a denigrat minoritatea armeana.

Concluzia e clara ca lumina zilei: fie aceste modificari propuse de tandemul Macovei-Preda vor fi eliminate la congres, fie Traian Basescu isi ia adio oficial, peste citeva saptamini, de la partidul pe care l-a condus cindva.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

februarie 28th, 2011 at 20:08
nicole spune:

il asteapta „partidul poporului” =))

martie 1st, 2011 at 08:33
Petre S spune:

Bazaconii, praf in ochii prostilor! Si Doamne, cati mai sunt! Prosti, da’ multi: circa 20 de milioane, sau cu cateva exceptii, cam toata gloata autohtona. Nu va mai plangeti, marea majoritate aveti exact ceea ce meritati, sobolani mioritici. Pana si aia cu prosoapele in cap dau semne ca s-au trezit, numai mamaliga bu. Mamaliga asteapta sa vina altii sa-i „salveze”. Nayional! Whei, pui de daci, canalia aia securista si spurcata va reprezina perfect.

martie 1st, 2011 at 15:37
valeriu spune:

Petre S eu n-as fi putut zice mai bine. perfecta dreptate.

martie 5th, 2011 at 14:15
rizoaicad.arges spune:

Pe noi cetatenii, nu trebuie sa ne intereseze “bucatariile” interne ale partidelor, ci DOAR modul cum actioneaza TOTI actorii politici in viata publica. Si pentru ca noi suportam cosecintele actiunilor lor, noi trebuie sa stabilim conditionalitatile si limitele, intre care ei pot sa actioneze! De impotranta vitala si de maxima URGENTA este sa ne pronuntam, in cunostinta de cauza, ce dorim de la politicieni? Dorim ca ei sa actioneze in aceeasi democratie mazgoasa, CANCERIGENA pentru Romania, a ultimilor 21 de ani, pe care o cunoastem NEMIJLOCIT, traind-o, sau dorim sa o INLOCUIM cu o democratie transparenta, sanatoasa, purtatoare de RESPONSABILITATE pentru TOTI actorii politici din viata publica, prezentata mai jos? Aceasta este intrebarea la care este dator sa raspunda orice roman, care gandeste si care este interesat de prezentul si viitorul tarii si al urmasilor sai!
PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA!
Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica!
In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “reformate,curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM!
Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
Din combinarea ALEGATORILOR, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu POLITICIENII “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una transparenta, autentica, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentu TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe POLITICIENII imuni la mizeriile umane!
Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.