Solutia politica perfecta: Garcea for president   februarie 28th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Vedeta grupului de umor ”Vacanta mare” a intrat in politica si a devenit, din acest week-end, presedinte de partid ecologist. Intr-o tara absurda si comica precum Romania, un presedinte ca Mugur Mihaescu, alias Garcea, pare solutia perfecta. La urma-urmei, daca un clovn a ajuns deputat in Brazilia, de ce nu ar ajunge si la noi un comediant presedinte, mai ales ca politica de bascalie a ajuns sa faca legea de multi ani incoace, iar cel mai coerent discurs prezidential continua sa ramana ”Ha-ha-ha”?

Partidul Verde, singurul partid din Romania membru al Verzilor Europeni, anunta alegerea cu unanimitate de voturi, in cadrul Consiliului National de duminica, a lui Mugur Mihaescu in functia de Presedinte executiv. “Pentru Mugur Mihaescu verdele inseamna nu doar ecologie ci insasi refacerea societatii romanesti in ansamblul ei: mijloacele concrete si setul de solutii propuse vor fi prezentate presei in Manifestului Partidului Verde, intitulat sugestiv „Ajunge! Se poate altfel!””, se arata intr-un comunicat remis azi presei.

Informatia pare sa se inscrie la categoria anecdotica stirilor. Culmea ironiei, insa, e ca Mihaescu a fost, de-a lungul intregii cariere post-decembriste, profund implicat in politica prin insesi spectacolele “Vacantei mari”, in care politicienii au fost terfeliti nemilos si loviti in punctele cele mai dureroase. Probabil aici trebuie cautata si explicatia uriasului succes de public. Teme precum filocomunismul lui Ion “Nelu kaghebelu’” Iliescu, gerontocratia PNTCD, lipsa de barbatie a lui Emil “Tapu’” Constantinescu, fruntea lui Ciorbea, gitul lui Roman, homosexualitatea lui Nastase, ticneala lui Vadim Tudor ori Gheorghe Funar, gaunosenia lui Paunescu, lupta pentru Ungaria mare a UDMR ori flota spoliata de Basescu au fost tot atatea teme predilecte ale personajelor jucate de Mihaescu.

Nici clasa politica nu a stat cu mainile in san: in mandatul CDR, taranistii au cerut sanctionarea dura a Pro TV doar pentru ca difuzase un spectacol in care Mihaescu & comp. spuneau, textual, ”Fuck you, PNTCD”. Mai apoi, in mandatul PSD s-a vehiculat ca ministrul de Interne, Ioan Rus, intervenise personal pe langa bunul sau prieten Ion Tiriac, pe atunci actionar al Pro TV, pentru a-l elimina pe incomodul personaj Garcea, care afecta, chipurile, imaginea politistului. Urmarea a fost ca Mihaescu a fost nevoit sa schimbe meseria personajului in cea de agent secret, ceea ce a dus la o scadere masiva a interesului publicului. Grupului de umor i s-ar fi interzis, de asemenea, sa mai faca bascalie de premierul Adrian Nastase, primind in schimb mana libera deplin in ce il priveste pe Basescu, pe atunci primar general. Presiunile politice, din ce in ce mai puternice de-a lungul anilor, au facut ca grupul de umor sa renunte sistematic la temele politice care le adusesera gloria, reorientandu-se spre subiecte cuminti, moartea ratingului. Finalmente, grupul s-a destramat, iar membrii sai isi cauta noi drumuri in viata.

Pentru Mugur Mihaiescu, noua postura ii poate oferi sansa revansei fata de cei care i-au sugrumat, in buna masura, cariera. E greu de crezut ca va reusi, pana la alegeri, sa convinga romanii ca poate salva tara din criza; ar putea, in schimb, sa scoata mult mai clar in evidenta cel mai dureros adevar al ultimilor 20 de ani, anume ca Romania e tara in care diferenta dintre politica declarat serioasa si bascalia ieftina e  insesizabila.

Mesajul politic cu tenta satirica, am scris-o si cu alt prilej, este ceva ce lipseste in acest moment, in care pe scena politica domina incrancenarea si pumnii stransi cu ura, dar daca privesti lucrurile dintr-o postura neutra e greu sa nu te bufneasca rasul. Mihaiescu poate juca, daca vreti, partitura lui Robin Williams in filmul “Man of the year”, a comediantului care ajunge presedintele SUA mistocarindu-si adversarii in campanie si facind adversarii sa rida. Ca doar si stramosii nostri latini spunea, nu fara tilc, ”razand indrepti moravurile”.

Si la ce moravuri sunt in politica autohtona, e nevoie, slava Domnului, de tone intregi de ras.

Mihaescu: “Vreau sa fiu un om normal intr-o politica de anormali”

Contactat de Inpolitics, Mihaescu-Garcea spune ca nu e interesat si nu va candida, in mod categoric, la alegerile de anul viitor: “Nu ma intereseaza functii de senator ori deputat, si nu voi candida, am intrat in politica pentru ca am, insa, ceva de spus, si pentru ca vreau sa o spun altfel decat politicienii actuali. Poate ca lumea va primi cu zambete anuntul implicarii mele in politica, dar asta nu ma deranjeaza, chiar e bine. Sunt pregatit sa fac fata unor tone de mistouri care, probabil, se vor lansa pe seama mea. Vreau sa fiu un om normal, daca ma intelegeti, un om normal intr-o politica de anormali si vreau sa spun niste lucruri care au ramas de prea mult timp nespuse. Pentru ca eu, la “Vacanta mare”, am facut, cred, in douazeci de ani mai multa politica deczt multi dintre liderii actuali si am vorbit cind altii nu aveau curajul sa vorbeasca, asa ca nu mi-e teama si sunt pregatit sa vorbesc din nou”.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii