SRI pregateste un nou cutremur in politica   martie 22nd, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

O stire care merita, ieri, ceva mai multa atentie din partea presei: SRI a anuntat ca a declasificat un lot de dosare si le-a livrat CNSAS, care le va studia si va da publicitatii, dupa caz, rezultatele. Ce se poate ascunde in fata acestei manevre? Dupa cum ne-a demonstrat istoria ultimilor ani, raspunsul e categoric: lucruri spectaculoase.

”In urma unei analize comune a specialistilor SRI si CNSAS, au fost declasificate noi documente, care au fost transmise in data de 21.03.2011 in gestiunea Consiliului. Cu aceasta ocazie a fost predat un numar de 1.225 de dosare” se arata intr-un comunicat al SRI, pus ieri pe siteul serviciului.

Nu stim, in acest moment, ce contin dosarele respective si de ce au fost declasificate. Dar stim ca, in ultimii ani, declasificari misterioase de acest tip au produs cutremure politice de proportii.

Sa reamintim, spre exemplu, ca SRI a declasificat anumite dosare exact in momentul in care Dan Voiculescu a optat pentru postul de vicepremier, acela fiind momentul in care liderul PC, albit de doua ori de CNSAS, a fost infundat ca facind politie politica. Fara acele declasificari, Voiculescu ar fi ramas, pina azi, pur ca laptele.

Lovitura cea mai teribila a venit in vara lui 2006, cind SRI a declasificat un nou lot de dosare si le-a livrat CNSAS.

Dosarele respective aveau legatura, intr-o forma sau alta, cu nu mai putin de 29 de politicieni români, intre care Adrian Nastase, Marko Bela, Radu Berceanu, Verestoy Attila, Laszlo Borbely, Nini Sapunaru, Mihail Popescu, Mihaita Calimente, Liviu Cimpanu, Dragos Ujeniuc, Radu Terinte, Puiu Hasotti etc.

Chiar daca nu toti au primit verdict de politie politica, toti au recunoscut, practic, diverse legaturi cu Securitatea. Cit despre Mona Musca, nu are sens sa mai amintim ce a patit in urma acelei declasificari.

Pe 27 decembrie 2006, SRI a anuntat oficial ca a incheiat predarea dosarelor catre CNSAS, un anunt similar venind si din partea SIE. La vremea respectiva, SRI recunostea ca a pastrat un lot de 75.000 de dosare care nu pot fi predate CNSAS, pentru ca ar contine problematici de contraspionaj si antiterorism.

Dupa cum se vede, insa, cind si cind, cite un lot de dosare mai pot fi strecurate CNSAS, fara prea multe explicatii. Iar cind asta se intimpla in plina batalie politica, sa zicem pre-electorala, sunt toate motivele pentru ca anumiti lideri politici sa nu doarma prea linistiti.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii