Suspendari vs. excluderi: haos total in partidele romanesti   martie 23rd, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Scena politica romaneasca si-a prins urechile catastrofal in proceduri, pina la a nu mai fi clar pentru nimeni cum se actioneaza firesc in diverse situatii in care se incalca legea sau moralitatea. De ani de zile, conducerile de partid aplica masuri haotice, inegale, vindicative, fara legatura intre ele, pentru situatii similiare, confuzand publicul la extrem. Cazul Severin, cel mai recent, este, probabil, si cel mai spectaculos, din acest punct de vedere.

Adrian Severin, implicat intr-un scandal urias la Bruxelles, se autosuspenda din conducerea PSD, cu acordul colegilor, desi masura nu exista in statut. Dupa doar o zi, conducerea PSD, cu Ponta in frunte, se razgindeste si ii cere lui Severin demisia din partid si din PE dupa un scandal doar de imagine, pana la acest punct, in care procurorii ori politia nu au intrat in actiune. In schimb, la arestarea lui Constantin Nicolescu, baronul de Arges, aceeasi conducere a PSD face zid in jurul lui si il declara victima unor abuzuri politice. Mergind inapoi in timp, dupa arestarea senatorului Catalin Voicu aceeasi conducere a PSD, cu Ponta in frunte, il suspenda din partid rapid, “pentru a lasa justitia sa isi urmeze cursul”.

Mircea Geoana este suspendat timp de sase luni din partid, dar este sprijinit calduros, pe mai departe, la sefia Senatului, de parca legislativul ar fi o institutie inferioara partidului. Adrian Nastase este deja trimis in judecata, dar ramane onorabil membru al PSD, pe mai departe, si lider al Consiliului National. Acelasi Adrian Nastase a fost obligat, insa, acum cinci ani, sa isi dea demisia de onoare de la sefia Camerei Deputatilor, la presiunile propriului partid, desi nu era mai afundat in justitie decat azi. Lucru care nu il impiedica sa ii ia apararea, acum, lui Adrian Severin, considerind ca acesta nu ar trebui sa isi dea demisia de onoare.

Octav Cozmanca este exclus din PSD doar pentru o scrisoare adresata conducerii in care a criticat anumite probleme ale partidului. O alta membra a partidului e propusa spre excludere doar pentru ca a pozat in Playboy. Robert Negoita si Nicu Banicioiu raman lideri de partid, desi sunt implicati intr-un proces care include trafic de carne vie.

La PDL, deputatul Cosmin Popescu ramine membru si parlamentar, bine mersi, chiar si dupa ce justitia l-a condamnat la inchisoare, doar pentru ca mai exista o cale de recurs. Deputatul Mircia Giurgiu, in schimb, e exclus fara drept de apel pentru ca a votat la motiunea de cenzura. Rezulta, logic, ca pentru PDL e mai grav sa votezi decat sa furi. Teo Trandafir voteaza, si ea, o motiune de cenzura contra propriului guvern, e propusa spre excludere, dar ramane, miraculos, membru al partidului.

Monica Ridzi, anchetata de parchet, declara ca s-ar autosuspenda din PDL, dar statutul nu i-o permite. Cateva zile mai tirziu, face, totusi, cerere de autosuspendare din partid.

Primarul din Baia Mare e arestat, condamnat si incarcerat, isi pierde mandatul, dar Crin Antonescu e gata sa il reprimeasca in PNL fara probleme. Nu aceeasi clementa se manifesta in cazul lui Viorel Catarama, exclus din partid sub acuzatia ca l-a jignit pe liderul acesatuia, ori in cazul lui Florin Calinescu, cel care si-a permis sa critice conducerea organizatiei Arges. Din nou, se pare ca e mult mai grav sa iti critici sefii decit sa furi din banul public ori sa inseli electoratul.

Alti liberali se declara indignati de alianta cu turnatorul la Securitate Dan Voiculescu, dar nu au probleme in a-l avea drept presedinte de onoare pe turnatorul Mircea Ionescu Quintus. PSD si PNL se declara indignate de refuzul PDL de a permite propriilor membri sa voteze conform constiintei la ultima motiune de cenzura, invocand Constitutia si prevederile ei privind mandatul imperativ. Uita ca grosul UNPR e format din parlamentari exclusi anul trecut de ele insele pentru doar ca au lipsit de la alte motiuni de cenzura.

Privind in ansamblu toate aceste evenimente, realizezi fara efort de ce Romania este privita peste tot drept o gaura neagra a bunului simt. La nivelul cel mai inalt, se iau aproape zilnic decizii politice pe care nu le-ar putea explica relativ coerent nici macar autorii lor, necum altii din jur. Nici nu e de mirare ca atitia politicieni si analisti se intreaba, de citeva zile, la noi, cum de nu functioneaza prezumtia de nevinovatie in cazul eurodeputatilor ne-romani prinsi cu mita-n sac, care s-au grabit sa demisioneze. Explicatia e simpla: Austria, Slovenia samd sunt niste tari primitive, care habar nu au de respectarea drepturilor omului. Insa, nu disperati: inca un deceniu cu Romania in UE si se va “rezolva” problema de la sine. La urma-urmei, nu ne-a luat mai mult de atit ca sa invatam marile corporatii straine venite la noi cum se fura si se inseala eficient, pentru ca, nu-i asa?, legea nu e decat pentru fraieri.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

martie 23rd, 2011 at 20:44
paul snaider spune:

De ce va mai mirati ? O tara de nebuni. Asta suntem.