Si totusi, ce a negociat Geoana cu Basescu in aprilie 2007?   martie 28th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Aflam din documentele Wikileaks ca Geoana a avut doua intalniri cu Basescu inaintea suspendarii acestuia, in 2007, fara ca PSD sa fi stiut de ele, pentru ca “l-ar fi omorat”, dupa cum s-a exprimat fostul lider social-democrat in dialogul cu oficialii ambasadei SUA.

“I-am spus clar, atata vreme cat vei continua sa fii exclusiv seful PD-L si nu vei intelege ca esti presedinte de tara si ca ai obligatia sa vorbesti cu toata lumea, ai obligatia sa-l respecti pe Calin Popescu Tariceanu, pe Mircea Geoana, pe Iliescu, pe Constantinescu, pe regele Mihai… deci asta e ceea ce-i spun continuu lui Traian Basescu. I-am spus-o si atunci, i-o spun si acum” a declarat aseara Geoana, la Sinteza zilei, intrebat ce a discutat la intalnirile de taina cu Basescu din 2007.

Numai ca documentele Wikileaks par sa confirme un cu totul alt scenariu, lansat in aprilie 2007 de analistul Ion Cristoiu, pe baza unor informatii politice din surse “inalte”. Mai precis, pe 5 aprilie, la aceeasi Sinteza zilei, jurnalistul afirma transant ca Mircea Geoana va fi numit in 2-3 saptamani la sefia guvernului, in locul lui Tariceanu. Or, dezvaluirea analistului venea la 48 de ore de la ziua in care avusese loc validarea noului guvern Tariceanu, dupa eliminarea pedelistilor din cabinet si cu numai citeva zile inainte de suspendarea lui Basescu, in parlament.

Cele doua variante vehiculate, prin care Tariceanu putea fi inlocuit de Geoana erau fie suspendarea premierului de catre presedinte in urma intocmirii unui dosar penal de catre DNA, fie, mai plauzibil, printr-o motiune de cenzura introdusa de PSD si sustinuta de PDL. La vremea respectiva, Geoana nu a suflat o vorba la partid despre o eventuala propunere a presedintelui de a-l numi premier, probabil din cauza faptului ca spiritele erau foarte incinse de apropierea suspendarii acestuia, iar o motiune ar fi fost de-a dreptul ridicola in context.

Ocazia s-a ivit, insa, cateva luni mai tarziu, cand Geoana si-a fortat parlamentarii sa bage o motiune de cenzura contra lui Tariceanu, incalcand intelegerea nescrisa cu liberalii, potrivit careia vor sustine un guvern minoritar in schimbul eliminarii PDL de la putere. Opozitia multora dintre pesedisti – fideli cuvantului dat PNL – a facut ca motiunea sa cada, totusi, la vot, spre disperarea liderului PSD, care se vedea deja instalat la palatul Victoria.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii