Lovitura: George Paunescu, la un pas de prabusire de pe tronul patronatelor   martie 29th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a anuntat ieri ca Executivul ar putea sa se retraga din CES si sa puna bazele unui Consiliu National Tripartit pentru Dialog Social, in care se va regasi si Banca Nationala si reprezentantii bancilor, ai sectorului financiar, patronatele si sindicatele.

“Guvernul ar trebui sa se retraga din CES. Acolo trebuie sa lasam sa respire societatea civila si Guvernul sa fie informat asupra oportunitatii unor legi. Se va forma un Consiliu National Tripartit pentru Dialog Social in care se va regasi si Banca Nationala si reprezentantii bancilor, ai sectorului financiar, patronatele si sindicatele”, a spus Botis, la Europa FM. Locurile Guvernului in CES, in numar de 15,  vor fi ocupate de reprezentanti ai unor corpuri profesionale, asociatii de consumatori sau de pensionari, a mai declarat Botis.

Ce nu a spus Botis e faptul ca, prin aceasta manevra, cel care incaseaza lovitura cea mai teribila este fratele George Constantin Paunescu, patronul B1Tv si al Evenimentului zilei, din motive pe care le vom explica imediat.

In componenta CES, organ care este consultat in legatura cu initiative guvernamentale samd, au intrat pina acum 15 reprezentanti ai sindicatelor, 15 ai patronatelor si 15 ai guvernului, deciziile fiind luate cu majoritatea de trei sferturi. Marea problema este ca, gratie sforilor trase de guvern, 11 din cele 15 locuri ale patronatelor au fost atribuite confederatiei patronale pastorite de George Constantin Paunescu, mai cunoscut in cercurile puterii si drept “mogulul bun”, vajnic sustinator basescian prin trustul sau de presa si nu numai.
Tot guvernul Boc a asigurat organizatiei lui Paunescu, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), o reprezentare deosebita in Consiliul Economic si Legislativ European, de la Bruxelles. Aceasta impartire a mandatelor i-a conferit lui Paunescu o autoritate si un prestigiu nejustificate si a transformat CES, de multa vreme, intr-o institutie pur decorativa, in care actele normative ale guvernului era aprobate pe banda de reprezentantii guvernului – majoritatea lideri ai PDL ori secretari de stat in executiv – si ai lui GCP.

Statutul CES, insa, trebuia demult adaptat la modelul european, adica fara prezenta guvernului, lucru care, de voie, de nevoie, urmeaza sa se intimple curind.
Reorganizarea institutiei va fi si momentul in care fratele Paunescu va fi tras pe tusa, lucru intarit, pentru Inpolitics, si de Cezar Coraci, liderul confederatiei UGIR-1903: ”Ceea ce s-a intimplat pina acum in interiorul CES a fost cel putin jenant, gratie ponderii oamenilor lui George Constantin Paunescu impinsi de guvern in 11 din cele 15 locuri ale patronatelor, in ciuda faptul ca in componenta asociatiei patronale conduse de acesta se regasesc inclusiv organizatii-fantoma, fara sediu ori activitate, dar conduse de oameni ai lui. Este jenant si faptul ca presedintele CES impus de acelasi Paunescu este Florian Costache, un fost ofiter de securitate, cu sentinta definitiva de politie politica si care a facut si puscarie de drept comun, dupa implicarea intr-un viol. In plus, ACPR-ul lui Paunescu reprezinta, chiar si asa, un numar de numai 450 de mii de salariati, in timp ce UGIR-1903 si CONPIROM reprezinta cca.patru milioane. Daca, dupa retragerea guvernului si elaborarea unei autentice legi a patronatelor, situatia din interiorul CES nu se va reglementa, in sensul asigurarii, de aceasta data, a unei proportionalitati corecte, noi suntem decisi sa incepem demersurile pentru crearea unui alt CES, privat, daca vreti sa ii spuneti asa, dar cu adevarat reprezentantiv din punctul de vedere al salariatilor. Și asa, situatia de netolerat din interiorul organismului a durat mult prea mult” afirma liderul patronal.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii