Voinescu explica de ce sunt tabloidizate informarile ambasadei SUA   martie 31st, 2011

de Razvan Gheorghe, Inpolitics

In timp ce diplomatii americani sau englezi pun accentul pe transmiterea directa a informatiei politice, oricat de tabloidizata ar putea sa para aceasta, ”toti diplomatii romani se cred analisti” si trimit in tara telegrame care contin, uneori, analize interminabile, afirma pedelistul Sever Voinescu care dezvaluie, in exclusivitate pentru Inpolitics, unele dintre culisele vietii de diplomat.

“Wikileaks pastreaza structura tabloida a politicii romanesti”

“Exista o corespondenta clara intre informatiile Wikileaks si viata politica din Romania. Desigur, telegramele au o structura de tabloid, toata lumea a observat asta. Daca americanii cred ca tipul asta de informatii este relevant, nu avem ce face. Și asta este politica de la noi, diplomatii transmit si ei ceea ce vad, nu fac altceva. Politica din Romania este mai apropiata de tabloid decat de sfera rationala sau de cea a valorilor asumate. De aceea, din punctul meu de vedere exista o corespondenta clara intre telegrame si lumea noastra politica”, comenteaza Sever Voinescu.

“Toti diplomatii romani se cred analisti”

Beneficiind de o lunga experienta de diplomat, pedelistul face o comparatie intre informarile pe care diplomatii romani obisnuiesc sa le trimita acasa si cele expediate de americani sau englezi. ”Am fost ani buni diplomat. Știu ca oamenii se asteapta ca diplomatii sa detina informatii cu adevarat extraordinare, secrete iesite din comun. Lucrurile nu stau chiar asa. Informarile pe care diplomatul roman le trimite la Bucuresti sunt destul de diferite daca le comparam cu cele pe care avem sansa sa le citim acum. Dupa cum vedem in telegramele americane, se pune mare accent pe informatie. Informatia este scoasa in fata in timp ce mai jos, exista un paragraf ca o analiza. Asta este ordinea: iti livreaza o informatie si apoi o explica sau o analizeaza succint, daca este cazul. Ei, la noi majoritatea informarilor sunt analize, uneori interminabile. Diplomatul roman face multa analiza, toti se cred analisti, chiar daca asta presupune un numar mai numeros de pagini”, dezvaluie Sever Voinescu.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii