S-a enervat Preafericitul: Patriarhia da de pamant cu Televiziunea Romana   aprilie 1st, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Specializata mai mult in a produce decat in a reflecta scandaluri, televiziunea publica reuseste performanta de a-si pune in cap pana si Biserica Ortodoxa, din cauza unui material pe care Patriarhia il considera subiectiv, agresiv si neprofesionist. Profund iritata, Patriarhia nu ezita sa afirme ca TVR inghite de la buget o suma egala cu cea alocata Bisericii.

Patriarhia a remis presei, azi, un comunicat, (semnalat aici) in care pune la zid TVR pentru emisiunea-dezbatere cu tema „Averea Bisericii” difuzata in cadrul emisiunii ”Cu ochii’n 4” pe canalul TV Romania 1 in seara de 30 martie 2011.

”Asa cum au remarcat numerosi telespectatori, emisiunea a fost agresiva, lipsita de obiectivitate si de profesionalism, aratand, de fapt, reaua intentie a realizatorilor prin prezentarea trunchiata si tendentioasa a informatiilor cu scopul vadit de a discredita Biserica in contextul crizei economice actuale.
Aceasta atitudine a reiesit inclusiv din prezentarea promotionala agresiva a emisiunii cu scopul crearii perceptiei in opinia publica a faptului ca Biserica ar detine proprietati uriase folosite in scopuri nedeclarate. Averea Bisericii a fost prezentata hiperbolic si chiar ridicol, ca un fel de „tsunami pecuniar”, care a devenit un cosmar-obsesie pentru politica editoriala a televiziunii nationale” se afirma in comunicat.

”Realizatorii emisiunii au prezentat, aproape obsesiv, sume de bani ireale si proprietati fabuloase pe care le-ar detine Biserica(…)
Este surprinzator si regretabil faptul ca tocmai postul national de televiziune, TVR, sustinut financiar in majoritate de catre contribuabili de credinta ortodoxa, ataca Biserica nationala a poporului roman pe tema sprijinului acordat acesteia de catre Statul roman. Ori, salariile celor care lucreaza in Televiziunea Romana, platite de la bugetul de Stat, sunt incomparabil mai mari decat sprijinul salarial acordat de Stat personalului deservent al Bisericii Ortodoxe Romane. In acelasi timp, suma de la bugetul de Stat alocata celor sase componente ale Televiziunii Romane (circa doua sute milioane lei) este aproape egala cu sprijinul salarial alocat de Stat Bisericii Ortodoxe Romane (aproximativ doua sute zece milioane lei), desi contributia reala a Bisericii la viata spirituala, cultural-educationala si social-filantropica a comunitatilor locale din tara si din diaspora romana este incomparabil mai mare si mai eficienta”, mai puncteaza comunicatul.

In final, Biserica avertizeaza: ”Consideram ca datoria Televiziunii nationale nu este aceea de a tensiona in mod artificial relatiile dintre Stat si Biserica, nici de a diminua si submina capacitatea de actiune a Bisericii, astfel incat aceasta sa nu mai poata ajuta spiritual si social poporul roman, atat de umilit astazi de factori interni si externi dornici de profit imediat sau pe termen lung, tocmai pentru ca acest profit se obtine in defavoarea sa”.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

aprilie 1st, 2011 at 17:28
florin spune:

Ba sigur ca TVR are dreptate. Inainte de ’89 cand i se confiscasera toate averile, statul comunist finanta salariile clerului. Acum, cand bisericii i s-a dat si ce n-a avut, si cand este cel mai mare proprietar din tara, e anormal sa se taie ajutoarele pentru amarati ca sa plateasca cohorta de preotime; uitati-va numai ce masini erau la intronizarea de saptamana trecuta.

aprilie 2nd, 2011 at 11:35
d-usa-atlanta spune:

Florinel tata,mai documenteaza-te pentru ca navighezi cu gratie din prostie in prostie in marea portocalie !