De ce nu se da Boc dus din fruntea guvernului   aprilie 12th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Raspunsul la aceasta intrebare care framanta multi observatori ai scenei politice este mai simplu decat s-ar parea: pentru simplul fapt ca premierul nu are catusi de putin garantia ferma ca va castiga, in compensatie, presedintia PDL la congresul de luna viitoare, astfel ca asteapta derularea evenimentelor mai inainte de a lua o decizie. Chiar daca asta il irita, oarecum, pe Zeus, care ar dori ca protejatul lui sa plece inainte de congres pentru ca romanii sa nu ramana cu impresia ca micul politician l-a santajat pe ditamai seful statului.

Impresia lasata de gruparea Boc in ultimele zile este ca premierul a castigat deja lupta cu Vasile Blaga pentru sefia partidului, fiind o chestie de zile chiar abandonul rusinos al acestuia. De fapt, Valeriu Tabara chiar e trimis in presa de azi sa declare ca tot PDL ar astepta acest forfait. Motiunea lui Boc e semnata de 150 de oameni, a lui Blaga de numai 35. La lansarea motiunii, ieri, Boc a fost incadrat de o armata de sustinatori, Blaga a venit cu doi-trei oameni. Pana si fiica presedintelui e scoasa la inaintare sa articuleze cateva vorbe despre calitatile lui Boc, care merita sa il infranga pe Blaga pentru ca acesta nu va creste partidul in sondaje. Cand o spune EBA, inseamna mult, am zice noi, malitiosi… In fine, Boc anunta, triumfalist, ca nu are de gand sa renunte la functia de premier, despre Blaga se lanseaza informatii pe surse ca ar fi gata sa renunte la candidatura daca  i se da functia de presedinte executiv, deocamdata inexistenta.

Una peste alta, un tablou grozav al marsului glorios al lui Boc catre sefia PDL, in raport cu imaginea aproape dezolanta pe care o lasa contracandidatul sau.

Un tablou poate prea grozav, am indrazni sa spunem.

Politica ultimelor doua decenii a aratat, la noi, ca cele mai triumfale marsuri catre varfuri s-au impotmolit exact in punctul culminat. Iar altii au fost cei care s-au asezat in tronul invingatorului. Congresul PDL are mari sanse sa respecte, si el, aceasta regula. Informatiile care ne-au parvenit pe mai multe cai, in ultimele zile, releva ca, in spatele spoielii aurite a gruparii Boc se afla temerea tot mai acuta de infringere. Sprijinul larg de care se bucura Vasile Blaga in filiale se va manifesta in mod cert la congres, in ciuda presiunilor la care au fost supusi multi lideri, pentru a schimba taberele. (In plus, se observa cu ochiul liber ca in spatele lui Boc stau foarte multi fosti liberali, in timp ce Blaga aduna, mai degraba, democratii pur-sange). Blaga a ales actiunea discreta si refuzul iesirilor spectaculoase in media. In tabara premierului se consuma, in schimb, prea multa energie pentru imagine pentru a nu aparea anumite dubii; daca e atit de sigur de victorie, de ce se recurge la asemenea demonstratii mediatice de forta si de ce se sugereaza retragerea lui Blaga? Cumva Boc e atat de “tare” incat viseaza sa candideze singur, sau doar impotriva lui Paleologu, aceasta Simona Marinescu pe stil nou a PDL?

In realitate, marea problema a lui Boc este ca semnatura de sprijin de pe motiune nu se converteste automat in voturi la congres. Pentru ca votul este secret, conform legii partidelor, si s-au luat din timp masuri, din datele noastre, pentru a nu aparea defectiuni, in sensul posibilitatii supravegherii votului, asa cum se mai intampla la motiunile din parlament. Votul se va exercita intr-o cabina securizata, aflata la o distanta apreciabila de masa cu buletine de vot, stampilele vor fi tinute in maxima siguranta samd. Singura modalitate teoretica de control al votului ar fi fotografierea buletinelor, in cabina, cu telefonul mobil, dar si aici se ia in calcul obligativitatea predarii celularului inaintea intrarii in cabina.

Altfel spus, Boc se confrunta cu perspectiva de a pati ca non-comunistii din Moldova, la ultimele alegeri, cand alegatorii una au declarat pentru institutele de sondare si alta au votat in cabine.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii