Interimatul de la Munca anunta iminenta schimbare a lui Boc   aprilie 28th, 2011

de Dan Ioan Popescu

Desemnarea premierului Emil Boc drept ministru interimar al Muncii este o decizie care ar merita mai multe comentarii si analize, pentru ca ea ar putea anunta iminenta schimbare a actualului guvern dupa congres.

Faptul ca in locul unui ministru plin a fost desemnat premierul Boc drept interimar la Munca – si asta intr-un moment complicat, in care nici nu s-a uscat cerneala pe noul Cod al Muncii – este o decizie politica stranie, aparent inexplicabila. De altfel, nici nu prea s-a obosit nimeni sa o explice.

In schimb, ceea ce a spus Traian Basescu aseara, la TVR, ar putea explica misterul. Intrebat de ce a ales aceasta varianta, a premierului interimar, Basescu a spus, sec: ”Nu eu am ales-o. Daca mi-ar fi propus un ministru convenabil, cu siguranta emiteam decretul imediat”. Si tot el ne-a informat ca vom avea un ministru adevarat peste 45 de zile, conform Constitutiei, ”In momentul in care vor avea persoana potrivita pentru asemenea functie…”.

Presedintele recunoaste singur, totodata, ca momentul e delicat, pentru ca ministerul in cauza are nevoie urgenta de legi sectoriale care decurg din noul Cod: ”O lege a copilului, o lege a familiei, o lege pentru protejarea persoanelor cu dizabilitati. E un set intreg de legi şi va trebui un om care sa poata continua aceste procese de reforma”.

Va sa zica, avem necesitati stringente la ministerul Muncii, pe de-o parte, avem o rezerva inepuizabila de cadre de valoare la PDL, pe de alta parte (asa sustin democrat-liberalii, nu o spun eu) si cu ce ne alegem? Cu lipsa unui titular al portofoliului si cu o improvizatie de moment.

Pentru cei mai putin familiarizati cu politica trebuie amintit ca procedura desemnarii de ministri interimari este una exceptionala, care se adopta numai in momente justificate. Spre exemplu, Boc a mai fost odata interimar, odata cu alti colegi din PDL, dar asta s-a intimplat dupa debarcarea PSD din guvern, in toamna lui 2009, cind se astepta rezultatul prezidentialelor, care urmau sa aduca un alt guvern. Un alt caz a fost numirea lui Melescanu, ministrul Apararii in guvernul Tariceanu, interimar la Justitie, atunci cind a izbucnit disputa intre PNL si Cotroceni legata de persoana Noricai Nicolai.
S-a ales, si atunci, un interimat de 45 de zile pina la clarificarea scandalului.

Nimic din aceste elemente nu se regaseste in actuala situatie.

Si atunci, de ce s-a ajuns aici, cu riscul clar pentru PDL de a da semnalul catre electorat ca nu are oameni de valoare pe care sa ii puna ministri si are nevoie de saptamini intregi de cautare?

Raspunsul e simplu: motivul pentru care nu s-a dorit numirea, acum, a unui ministru plin este acela ca e ridicol sa trimiti un om la inaintare pentru numai 2-3 saptamini. Cele 45 de zile de interimat se incheie – atentie! – dupa congresul PDL, cind se va transa situatia lui Emil Boc. Or, daca lucrurile ies cum vrea Basescu, la Conventia Nationala Boc va fi reales presedinte si va accepta sa lase liber fotoliul de premier. Viitorul premier va stabili o alta echipa de ministri, in care, poate, nu s-ar fi regasit ministrul care ar fi trebuit numit acum la Munca, deci era pagubos sa se recurga la aceasta manevra ”de sacrificiu”. Sau poate, stiind cum stau lucrurile, nu s-a inghesuit nimeni sa fie ministru pentru citeva zile.

Prin decizia luata zilele trecute, Basescu da un nou semnal catre PDL sa aleaga pe cine trebuie la congres, inclusiv fluturind nemultumitilor din partid promisiunea indirecta a inlocuirii lui Boc de la guvern, dupa Conventie.

www.danioanpopescu.ro

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii