De ce e nelinistit Emil Boc   mai 25th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Emil Boc dezminte ca ar urma sa fie schimbat din functie, dar cand o face, in direct la TV, se vede ca are chipul intunecat, departe de veselia si siguranta de altadata. In mod normal, ales fiind lider al PDL pentru patru ani de aici incolo, el ar trebui sa fie asigurat pentru viitor, dar faptura lui numai incredere nu transmite. Asta, pentru ca s-ar putea ca premierul sa stie mai multe despre planurile lui Basescu decit alti oameni, fie ei si lideri pedelisti.

Nu doar majoritatea românilor, dar chiar si multi pedelisti cu greutate admit ca, dupa recentul congres, PDL a reusit sa se debaraseze de ceea ce s-ar numi balastul vechii garzi, dar nu a facut niciun alt pas in directia unei reforme profunde. Una menita, in special, sa reabiliteze partidul in ochii alegatorilor. Avem tot PDL, cu aceeasi sigla, acelasi imn, acelasi lider, cit despre o clarificare doctrinara, nici vorba. In plus, acelasi lider e si acelasi premier care a prabusit partidul in sondaje din cauza masurilor de criza, iar ceea ce s-a intimplat duminica la localele din Spania, unde partidul de guvernamint a suferit o infringere teribila, e un avertisment serios.

E greu de crezut ca experimentatul Basescu vrea sa atace alegerile de anul viitor cu acest PDL. E nevoie de mult mai mult decit eliminarea lui Blaga, Berceanu & comp. Ce variante ar avea la indemina?
O solutie spectaculoasa ar putea fi fuziunea, in urmatoarele luni, cu un PNTCD revigorat – fie si artificial – si organizarea unui congres extraordinar pentru acest eveniment.

La noul congres PDL isi poate schimba numele, programul, echipa de conducere, iar virarea spre crestin-democratie, deja discutata in partid prin intermediul platformei lui Baconschi, poate aduce necesara limpezire a statutului acestui partid. In plus, PNTCD are radacini puternice in Partidul Popular European, ceea ce ar consolida pozitia unui partid, PDL, care pina mai ieri era in Internationala Socialista.

Carcotasii ar spune ca e praf in ochi, dar reteta a fost folosita cu succes inaintea alegerilor din 2008, cind, in decembrie 2007, Basescu a luat peste noapte decizia fuziunii dintre PD si PLD. Atunci, nu s-a operat o schimbare de lider, pentru ca Boc nu era uzat politic, dar s-a schimbat numele partidului si s-a accentuat orientarea de dreapta.

Pentru cei care au uitat, cu doar citeva saptamini inainte Stolojan nici nu voia sa auda de o fuziune cu PD, sustinind public ca informatiile din presa sunt intoxicari si ca obiectivul partidului sau e ”acela de a unifica fortele de centru-dreapta intr-o constructie politica in care fiecare partid sa isi pastreze identitatea doctrinara”. Ce a urmat, se stie.

Presa avea motive serioase sa creada ca se va intampla ceva, insa, pentru ca, la alegerile europarlamentare din vara, PLD-ul lui Stolojan beneficiase de o sustinere masiva a PD, inclusiv de voturi la ordin din partea unor democrati. Prea multa generozitate e suspecta, in politica, si s-a dovedit ca asa si era.

In acest moment, se pregateste o manevra spectaculoasa: Radu Vasile este scos la inaintare de catre camarazii din PDL si trimis, vrind-nevrind, sa relanseze PNTCD. Manevra e menita sa contracareze foarte probabila victorie a aripii Ciorbea la congresul de peste citeva saptamini, ori, Victor Ciorbea nu vrea sa aiba de a face sub nicio forma cu partidul lui Basescu.

Bolnav de cancer, aflat in tratament intensiv cu citostatice, iesit de mult din prim planul politicii,  Radu Vasile accepta, in mod socant, ideea candidaturii la sefia PNTCD, venita din partea a doi Cotrocenisti de marca, fostul deputat PD Aurelian Pavelescu si afaceristul Marian Milut.

Scenariul e simplu: relansarea PNTCD prin alegerea in frunte a unui fost membru marcant al sau, dar bine controlat de Basescu, va fi minutios pregatita de sforarii puterii, astfel incit sa ridice cit mai mult cota adormitului partid. Pentru ca, ulterior, sa inceapa negocierile de fuziune cu PDL si crearea unei noi fete, de campanie, pentru partidul de guvernamint. E drept, Radu Vasile e rejectat de mai toti taranistii autentici (exclus in 1999 si recuperat de PD), dar gruparea Pavelescu-Milut are un atu: justitia care trebuie sa valideze congresul e la mina puterii si nu a lui Ion Diaconescu, spre exemplu.

Contactat de Inpolitics, Victor Ciorbea spune ca e plauzibila varianta unei ”fezandari” a PNTCD de catre PDL in vederea unei fuziuni ulterioare: ”Nici eu nu cred ca Radu avea chef, in situatia lui, sa se bata pentru sefia partidului, cred ca e un plan facut de altii, cu bataie pe termen scurt. Se incearca, mai precis, prin unii infiltrati, confiscarea PNTCD pentru anumite planuri ulterioare, dar mai trebuie sa se si poata realiza acest lucru. Eu am fost prin multe organizatii judetene in ultimele zile, mai ales in Banat si Ardeal, si nu vrea nimeni sa auda de Pavelescu si de propriul lui congres, pe care nici nu stiu cu cine si-l va face”. Fostul premier admite, totusi, ca ar putea aparea unele probleme cu justitia, dupa congresul la care crede ca va fi ales la cirma PNTCD, dar e optimist: ”Eu cred ca vom avea cistig de cauza!”.

Nelinistea lui Boc si refuzul de a lasa sefia guvernului din mana ar putea proveni de la spaima ca un congres de fuziune, in toamna, cu PNTCD i-ar putea fi fatal, in locul sau, Basescu preferind pentru sefia noului partid un alt nume, spre exemplu Baconschi ori alt asa-zis reformist. Ceea ce ar insemna ca Basescu a planuit de la bun inceput o schimbare la fata majora a PDL, asa cum cere si ”piata”, dar nu intr-una, ci in doua etape. Iar a doua etapa tocmai e pe cale sa inceapa, prin scoaterea lui Boc din guvern.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

mai 25th, 2011 at 16:04
Huhu spune:

Sa dea Dzeu. ca PDL sa ajunga la 1% la fel ca viitorul lui aliat PNTCD!

mai 25th, 2011 at 16:22
cosmescu spune:

uitati de miscarea populara inscrisa la OSIM de ioana basescu alaturi de stoica si lazaroiu, nu e un nou partid, este o viitoare alianta ,o coalitie intre pdl, unpr, udmr si pp-dd, basescu va trimite contra usl aceasta miscare populara…ramane de vazut