Bilantul bombei cu ceas   martie 23rd, 2012

La 49 de ani, Florian Coldea, cel care conduce in realitate Serviciul Roman de Informatii, devine, prin bunavointa Presedintelui Traian Basescu, ditamai generalul cu doua stele. Si asta se intampla fix in saptamana marelui scandal politic si juridic legat de Mihail Boldea. Scandal in care este implicat si Serviciul Roman de Informatii si Coldea si cel care l-a decorat. Din aceasta perspectiva, voi face si eu un bilant.

In legatura cu cazul Mihail Boldea, atat din comunicatul Serviciului Roman de Informatii, cat si din declaratiile procurorilor, reiese ca, pana cand acesta a luat-o la sanatoasa, colaborarea Parchetului cu SRI mergea struna. SRI, inca din 2008, a transmis note informative si sinteze vizandu-l pe demnitarul PDL. Cui? In primul rand, Presedintelui Romaniei. Care lasa impresia ca este extrem de vigilent si de exigent. Mai putin in cazul lui Boldea, pe care Presedintele nu l-a deranjat deloc in ciuda faptului ca acesta a candidat in numele PDL, devenind parlamentar si apoi vicepresedintele grupului PDL. Adica mana dreapta a lui Mircea Toader. Care vine tot din Galati. Si a carui sotie e tot jurist ca si Mihail Boldea. Notele SRI ajungeau si la primul ministru. Incepand din 2009, prim ministru fiind chiar Emil Boc, presedintele PDL. Nici acesta nu a fost preocupat de cazul Boldea, desi de dimineata pana seara umbla cu coruptia in gura. Si Monica Macovei, in calitate de ministru al Justitiei, primea note de la SRI. Si ea a suferit de orbul gainii. Ca sa nu mai vorbim de ministrii de Interne ai PDL. In acelasi timp, SRI a fost pana in prezent incapabil sa explice de ce, dupa ce a fost declansat demersul in Parlament pentru ridicarea imunitatii lui Mihail Boldea, a intrerupt monitorizarea acestuia. Sau, daca nu cumva nu a intrerupt-o, de ce nu a furnizat informatii despre intentia acestuia de a fugi?

La bilant, SRI ar fi trebuit sa explice opiniei publice cum se face ca partidul cu cei mai multi parlamentari trimisi in justitie pentru acte grave de coruptie, respectiv PDL, nu a fost prevenit ori de ce nu a reactionat din timp in fata unor asemenea provocari. Stie SRI de existenta unor complicitati la rang mai inalt? Stie si tace? De ce tace? Iar daca nu stie, de ce nu stie?

Dar adevarata bomba cu ceas SRI este de alta natura. Acest important serviciu al statului roman a fost politizat. Chiar de catre Coldea. La cererea expresa a Presedintelui Traian Basescu. SRI a fost impins sa lupte, uneori chiar pe fata, impotriva adversarilor politici ai regimului Traian Basescu. Aceasta starneste, cum este si firesc, o profunda nemultumire in interiorul organizatiei. In al doilea rand, in timp ce informatorii Securitatii interne au fost devoalati si sunt in continuare vanati astfel incat prea putini dintre ei mai pot ocupa pozitii importante in politica ori in administratia publica, celalalt serviciu, SIE, a fost, cel putin pana la cazul familiei Plesu, protejat de “indiscretiile” opiniei publice. Reprezentantii sai se afla la putere. Basescu si Ungureanu sunt numai doua exemple. In fine, mai exista si o lupta interna intre Coldea si Maior. Si se lasa cu capete sparte. De aici ar trebui sa plece adevaratul raport al bombei cu ceas.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

martie 26th, 2012 at 09:22
noname spune:

Din cate stiu, SRI-ul are armament in dotare. Si are si trupe speciale. De ce nu da o lovitura de stat ? De ce nu il impusca pe porcul de basescu ?