Partidul, o afacere de gunoi. Gunoiul, o afacere de partid   aprilie 13th, 2012

Titlul de mai sus nu reprezinta o simpla formula de stil. Din pacate, acopera o realitate. Este cat se poate de real ca firmele de salubrizare finanteaza partidele si, nu de putine ori, promoveaza ele insele lideri de partid. Si nu este mai putin adevarat ca, odata ajunsi in functii cheie in administratia locala, actionarii unor asemenea societati fac trafic de influenta, favorizandu-si propriile afaceri. De obicei trecute pe numele unor rude apropiate sau al unor persoane paravan, care nu fac parte din cercul strict al familiei. In Romania, acest fenomen a capatat amploare.

Oriunde in lume, activitatea de strangere a gunoiului este extrem de profitabila pentru cei care o promoveaza. Pentru ca ea presupune colectarea de la un numar urias de mare de familii a unor sume modice, de natura a nu genera prea multe intrebari ori reactii negative. Toti vrem sa scapam de gunoiul menajer. Toti vrem ca, fara a ne bate prea mult capul cu aceasta chestiune, sa platim o suma mica si sa stim ca, in schimbul ei, ne rezolvam problema. Suntem cu atat mai multumiti cu cat descoperim uneori ca generozitatea edililor merge atat de departe incat operatiunea se desfasoara gratuit. Cinste, deci, primarilor si consilierilor care au facut in asa fel incat sa nici nu platim vreun ban pentru curatenie.

Asa sa stea lucrurile oare? Din ce bani reuseste primaria performanta de a ne salubriza gospodaria si proximitatea ei? Avem de-a face cu o prestidigitatie. In esenta, atunci cand nu platim, tot platim. Cum? Prin taxele si impozitele care ajung in bugetul primariei. Bugetul primariei nu este bugetul unui primar independent ori apartinand unui partid politic. Si nici bugetul consilierilor. Bugetul este al cetatenilor. Deci ei platesc pentru curatenia din oras.

Asa ca singura miza reala, de fapt singurul indicator in functie de care putem afla daca societatea de salubrizare este sau nu performanta si daca avem de-a face cu un primar cinstit sau necinstit este suma incasata pentru fiecare gospodarie in parte. Daca suma e rezonabil de mica iar rezultatul este bun, ne aflam in prezenta unei relatii comerciale corecte, pe de-o parte, si a unui raport de respect intre cetatean si edil, pe de alta parte. Dar daca suma, comparativ cu ce se intampla in alte localitati, este exagerat de mare? Daca ea a crescut in ultimii ani de opt ori, cum se intampla la nivelul multor sectoare din Bucuresti, fara ca cineva sa poata dovedi ca si gunoiul menajer a crescut proportional? Intr-o asemenea situatie, avem de-a face, in cel mai bun caz, cu o cumetrie politica. In care, de exemplu, domnul Silviu Prigoana, patron, sub acoperirea fiului, al celei mai mari societati de salubrizare, isi utilizeaza din plin relatiile de partid pentru a castiga mereu si mereu contracte. Si pentru a le mari mereu si mereu valoarea. Chiar admitand ca o parte din banii astfel obtinuti din bugetul cetatenilor Capitalei nu se intorc sub forma de mita la primari, tot avem de-a face cu un conflict de interese si cu o relatie comerciala profund incorecta si profund nociva. Iar Prigoana nu este singurul caz. Si lista nu se opreste nici la Cezar Preda, care este al doilea mare patron de salubrizare.

In lume, batalia pentru asemenea contracte este deseori de tip mafiot. Dar la noi?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii