Patentul german   iunie 1st, 2012

Europa se afla, in continuare, in recesiune. Grecia poate sucomba oricand. Doamne fereste sa-i urmeze si Spania! Italia o duce rau. Si asa mai departe. Moneda euro e amenintata. Iar la Bucuresti are loc una dintre cele mai importante reuniuni organizate de Romania in istoria ei recenta. Ce se va decide? Ce ar trebui sa se decida? Ce putem castiga? Raspunsul la toate aceste intrebari poate fi dat prin dezvoltarea expresiei din titlu. Patentul german.

Singura economie cat de cat puternica din UE aflata in crestere in acest an este cea germana. Motorul economic si financiar al Germaniei functioneaza. De ce? Si cu ce pret? Raspunsul la cele doua intrebari poate deslusi intentiile Germaniei. Daca intentiile sunt bune si corecte, Uniunea Europeana va fi salvata. Si toate statele acestei constructii vor incepe sa creasca economic. De aceasta data, de la periferie spre centru. Dar tot Germania poate intoarce in sens contrar roata istoriei. Decizia ei poate secatui si mai mult statele mai sarace ale Uniunii Europene. Si poate provoca, mai devreme sau mai tarziu, o implozie UE.

Cum a ajuns Germania atat de puternica economic, in conditiile in care a fost silita, dupa caderea Zidului Berlinului, sa pompeze mii de miliarde de marci atat pentru redresarea Germaniei de Est, cat si in schimbul retragerii pasnice a celei mai mari parti a armatei sovietice de ocupatie? Merita facuta precizarea ca Germania si-a asumat si un risc suplimentar, acceptand ca pe teritoriul ei sa ramana si sa primeasca cetatenie sute de mii de sovietici. Care sunt explicatiile acestui miracol? In primul rand, modul in care a fost incheiata pacea. Germania nu a platit despagubiri. Dupa razboi, si-a putut repatria uriasele capitaluri scoase din tara, intr-un mod nemtesc programat spre finalul razboiului. Apoi faimosul Plan Mashall, care a pompat multi bani in Europa de Vest. In momentul in care economia germana s-a refacut si s-a pus in miscare, strategii de la Bonn au construit mecanismele unei balante comerciale excedentare. Germania a exportat si exporta mai mult decat importa. Exporta produse scumpe si importa produse ieftine. In general, materie prima. Investeste cu generozitate in state ale Uniunii Europene dar are grija sa-si repatrieze toate castigurile. Treptat, statele de la periferie devin simple piete de desfacere si ajung din ce in ce mai datoare fata de Germania. Moneda euro a fost inventata ca un instrument prin care efectele inflatiei sa nu fie suportate de Germania, ci sa fie exportate spre tarile mai slab dezvoltate.

Germania a ajuns pe cai mari dar Uniunea Europeana, al carei principal artizan este aceeasi Germanie, s-a impotmolit. Ce e de facut? E bine ca s-a organizat la Bucuresti aceasta reuniune a solidaritatii pentru coeziune. E bine ca ea se soldeaza cu un document prin care se solicita nediminuarea contributiei statelor puternice pentru dezvoltarea statelor slabe. Dar nu este suficient.

Europa nu poate fi salvata decat in conditiile in care Germania accepta o realitate. Si anume ca este la randul ei datoare fata de celelalte state. Si ca trebuie sa accepte, pentru a reporni motoarele UE, ca datoriile suverane sa se transforme in eurobonduri. Germania isi va asuma astfel un risc. Dar merita. Se va afla, candva, in fruntea unei Europe bogate si prospere. Si nu va fi groparul constructiei UE.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii