Un altfel de scenariu   iulie 24th, 2012

In ipoteza in care nu se prezinta la vot in jur de 65 la suta dintre cetateni, regimul Traian Basescu va fi restaurat. Mai putin in ceea ce priveste Executivul. Este limpede ca va exista, pe o durata de timp determinata, un pustiitor razboi romano – roman. Intre institutia prezidentiala, cu Basescu readus, si cea a Executivului legitimat prin vot, ca apartinand USL. Acest razboi romano – roman poate fi de uzura, pana cand un ciclu electoral va transa lucrurile, sau poate fi un razboi fulger. Ce este mai putin rau?

Un razboi de uzura va fi purtat, in plan strict politic, intre USL si Traian Basescu plus PDL. USL este amputat in aceasta ipoteza prin retragerea din viata politica a presedintelui PNL, Crin Antonescu. Acesta a promis, si se va tine de cuvant, ca, in orice scenariu in care Traian Basescu nu este demis, paraseste scena politica.  Iata, asadar, ca USL pleaca la razboi cu un handicap. Pentru ca nu este vorba doar de pierderea unui important om politic, plasat pe primul loc in preferintele romanilor pentru functia de viitor presedinte al Romaniei. Crin Antonescu reprezinta, in acelasi timp, si o speranta a cetatenilor care s-au saturat de Traian Basescu si care, in mod vadit, sunt majoritari – cea mai simpla dovada e ca Traian Basescu ii indeamna pe romani sa nu voteze la referendum – dar tot el, Crin Antonescu, este si un actor de prim-plan in batalia dusa de USL pentru ca Romania sa se democratizeze cu adevarat, pentru ca Justitia sa fie cu adevarat libera si pentru ca bunastarea sa se transforme dintr-o promisiune intr-o realitate. In timp ce Ponta este ocupat pana peste cap cu sarcinile sale de prim-ministru, Crin Antonescu ar fi liber sa actioneze politic. Asta daca nu este silit, prin neprezentarea romanilor la referendum, sa abdice si sa paraseasca scena politica.

Dar chiar si in absenta lui Crin Antonescu, cele doua tabere isi vor aplica lovituri atat de dureroase incat vor fi resimtite la fel de dureros de catre toti cetatenii Romaniei. De grupurile de afaceri. De investitori. De Bursa. Totul spre paguba fiecaruia.

In aceste conditii, in locul unui razboi de uzura este de preferat, totusi, un razboi fulger. Avand de partea sa o majoritate parlamentara si o majoritate a cetatenilor tarii, USL este legitimat sa actioneze in forta. Evident, fara a incalca nici Constitutia, nici principiile democratice. Ce poate face USL? Il poate demite pe Traian Basescu pentru inalta tradare. Este suficient, in acest sens, sa fie aduse in discutie dezinformarile oficiale formulate de presedinte, care au adus si vor aduce grave prejudicii Romaniei. Ceea ce inseamna o noua inlaturare a lui de la Cotroceni. Pe de alta parte, nimic nu impiedica majoritatea parlamentara sa-l suspende iar. Faptul ca romanii nu s-au prezentat la referendum nu inseamna ca Traian Basescu nu se face vinovat de faptele care au condus la actuala sa suspendare. Validata de Curtea Constitutionala.

Asta daca nu cumva USL nu actioneaza intr-o logica de bun-simt, in sensul ca, pentru o suspendare deja validata de Curtea Constitutionala, organizeaza un nou referendum, in speranta ca cetatenii se vor prezenta la vot si el va fi valid.

Un razboi fulger este de preferat unui razboi de uzura. Daca este in acord cu Constitutia.

Sursa: CorecNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

iulie 24th, 2012 at 15:34
Florian spune:

Ar mai fi o solutie. Parlamentul se intruneste cu maxima urgenta in sesiune extraordinara (sa zicem joi) si anuleaza toata legislatia privitoare la organizarea referendumurilor, emisa ulterior referendumului din 2007. In acest fel, referendumul din 29 iulie se va desfasura dupa aceleasi reguli ca si cel din 2007. Reguli care au fost declarate constitutionale de CCR, deci nimeni nu va putea ridica probleme de constitutionalitate.

iulie 24th, 2012 at 19:21
Florian spune:

Comentariul de mai sus ar fi Planul A. Mai exista si un plan B, si anume convingerea lui Dan Diaconescu si a lui Kelemen Hunor sa-si mobilizeze electoratul la vot.
Pentru Dan Diaconescu, ar fi avantajoasa validarea referendumului si organizarea de alegeri prezidentiale anticipate. Acum este pe val si ar obtine un procent mult mai bun decat daca alegerile vor avea loc la termen, in 2014. Iar procentul bun pe care l-ar obtine ar fi un start bun pentru PP-DD, in cursa electorala din toamna.
Daca cei din conducerea USL ar discuta cu Dan Diaconescu toate acestea, oferindu-i eventual si un loc in structurile de conducere ale camerei Deputatilor sau ale Senatului (in viitorul Parlament), este posibil sa il convinga.
De asemenea, cu Kelemen Hunor s-ar putea negocia multe, chiar si cooptarea intr-o viitoare guvernare, dupa parlamentarele din noiembrie.
Voturile sustinatorilor lui Dan Diaconescu si ai UDMR ar putea sa fie hotaratoare.

iulie 25th, 2012 at 07:53
florea spune:

Este corect sa avansam planuri in caz de nereusita.
Dar, Parlamentul este hotarator, iar o decizie de schimbare a doi dintre nejudecatori ar rezolva problema simplu, eficace si rapid. Mai ales ca sunt conditii. Vor zbiera toti dar peste o luna vom avea o tara normala. Ne tot purtam cu manusi cu niste lichele ordinare doar sa nu ne scuipe niste politruci din Europa, pentru ca altii nu dau nici doi bani pe noi. Nici nu stiu ca existam.
Pasul 1. Convocarea BP ale Camerei si Senatului.
2. Revocarea celor doi si inlocuirea lor
3. Validarea referendumului pe baza asigurarii participarii majoritatii la vot.
4. Curatenia prin Parchete si DNA, prin DIICOT
5. Arestarea lui Basescu si a celorlati locotenenti din CPex
6. Ne apucam de treaba.
Cred ca punctul 6 e cel mai greu.