Un conflict Antonescu – Ponta?   octombrie 8th, 2012

Ipoteza este seducatoare. Pentru foarte multi. Si, in primul rand, pentru fanii regimului Traian Basescu. O ruptura ar putea pune capat USL. Chiar inaintea alegerilor. Dar cei care spera intr-o discordie nu merg atat de departe. Chiar si simpla vrajba in tandemul Antonescu – Ponta, fara a fi urmata de dezintegrarea USL, tot ar putea periclita, in mod fatal, scorul in alegeri. Insa fum nu iese daca nu a existat un foc. Este un foc de paie sau intre cei doi apar neintelegeri ireconciliabile?

Este limpede pentru orice observator al scenei politice ca, din momentul in care Victor Ponta a acceptat o nominalizare in calitate de prim-ministru, cele doua linii politice Antonescu – Ponta, desi merg in aceeasi directie, au incetat sa mai fie perfect paralele. Si ca, teoretic cel putin, exista riscul ca locomotiva USL sa deraieze. Cat de mare este acest risc? In calitate de calator, nu pot sa neg faptul ca simt unele trepidatii. Sunt ele cu adevarat alarmante?

De ce fac afirmatia ca raporturile Antonescu – Ponta sunt oarecum schimbate din momentul constituirii Guvernului USL? Dintr-un motiv foarte simplu. Diferentele sunt generate de fisa postului. Un om politic are o marja de libertate mult mai mare in comparatie cu un reprezentant al puterii executive. Care, pana la urma, este functionar public. Asa se face ca domnul Crin Antonescu isi poate permite sa lanseze in dezbaterea publica afirmatii si idei ori chiar proiecte fata de care un prim-ministru trebuie sa fie mult mai prudent. Mult mai diplomat. Mult mai rezervat. Cel mai recent exemplu vizeaza serviciile secrete. Despre serviciile secrete, Victor Ponta face doua afirmatii despre care unii zic ca sunt contradictorii, iar altii ca sunt complementare. In prima afirmatie, Ponta apreciaza pozitiv prestatia acestora din momentul venirii lui la Palatul Victoria, in timp ce Crin Antonescu isi manifesta in mod constant rezervele. Cel putin fata de primele doua-trei etaje ierarhice din SIE si din SRI. In timp ce Crin Antonescu ar dori sa primeasca mai multe garantii ca serviciile inteligente nu sunt aservite politic regimului Traian Basescu, Victor Ponta, desi multumit de prestatia lor, crede ca, pentru mai multa siguranta, SRI si SIE ar trebui sa se afle sub un control parlamentar ferm. Aparent cel putin, intr-un domeniu extrem de sensibil, opiniile celor doi lideri sunt diferite. Dar nu chiar atat de diferite incat sa se ajunga la vreun conflict.

O alta tema care suscita interes este legata de raporturile dintre puterea de la Bucuresti si partenerii nostri europeni. Aici opiniile lui Crin Antonescu sunt extrem de consecvente si cat se poate de clare. Romania colaboreaza cu celelalte state europene dar nu li se subordoneaza. Romania respecta tratatul de la Maastricht, isi respecta toate angajamentele asumate fata de UE, dar nu cedeaza suveranitate atunci cand birocrati europeni solicita acest lucru. In schimb, Victor Ponta a acceptat cele 11 faimoase solicitari ale lui Barroso, dintre care unele ataca si suveranitatea nationala, si actele normative in vigoare. Si chiar si practicile europene. Aici da, a existat un impas pe care cei doi nu l-au depasit usor dar, cand au facut-o, au facut-o totusi cu brio.

Sunt si alte domenii unde pot surveni, au survenit si survin momente de tensiune in interiorul USL. Niciunde, insa, termometrul nu a indicat o temperatura atat de mare incat sa poata fi pusa sub semnul intrebarii unitatea acestei aliante. Cel putin pana candva, la inceputul anului viitor.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

5 comentarii

octombrie 9th, 2012 at 04:18
Petre S spune:

Hai sa nu ne mai imbatam cu apa chioara. Nici una din formatiunile politice actuale in Romania nu are lideri. Poate doar PDL-ul, in persoana criminalului national. Ceilalti, nu. Ponta e un tradator. Ce rost mai are USL-ul cand Ponta face un joc dublu? Antonescu doarme pe el si nu are nicio putere sa influenteze esicherul politic romanesc.Scheauna ca un pudel luat in suturi atat de adversari cat si de prietenul Ponta. E adeptul meritocaratiei, e pasiv se complace in dezbateri anoste, se plange de una de alta dar nu face nimic. Pentru ca e o mamaliga. Se face zmeu numai cand ii „someaza” pe colegii parlamentari din PNL sa accepte cu botul pe labe restauratia criminalului de la Cotroceni. DD, opusul lui Antonescu: un excroc activ. Si cum in Romania excrocul a devenit arheotipul national, nu m-ar mira sa-l vedem mai intai prim ministru si mai apoi urmasul lui Basescu intr-u demolarea Romaniei. Restul, nici ca mai conteaza. Culmea e, numai criminalul de la Cotroceni e un lider. Unul al raului, un nemernic, dar un lider. Restul fie niste jigodii, fie niste impotenti. Cu unii ca astia n-ar fi existat generatia de la 1848, si nici Romania n-ar fi existat. Imi pare rau, dar eu unul cred ca PNL-ul ar trebui sa se desprinda, sa isi gasesca rapid o noua conducere sa sa porneasca intransigent la lupta. La una adevarata, de salvare a Romaniei.

octombrie 9th, 2012 at 19:24
logos spune:

Declaratiile celor doi in legatura cu miscarile din Justitie sunt penibile. Cei doi ne spun noua, cu subiect si predicat, ca ei NU POT! Impotentul Antonescu latra la noi ca el nu e de acord cu numirea lui Kovesi la Bruxelles insa, bietul de el, n-are ce face! Auzi la ticalos, cum incearca sa ne prosteasca in fata! Acesti doi nemernici ne spun ca ei nu sunt in stare, ca n-au ce face, ca nu e treaba lor. Mai e putin pana ne vor spune direct ca Basescu e saful, ca ei nu sunt de acocrd cu el, dar, ce sa vezi, nu e treaba lor, nu pot face nimic si mai mult, ca ei respecta legea!!!
ceste doua gunooaie, ori fac ce trebuie in tara asta, ori sa plece.
Eu sunt liberal, dar in conditiile astea nu o sa pot vota, caci nu mai am cu cine. Iar ipoteza ca Antonescu s-ar certa cu Ponta devine din ce in ce mai seducatoare pentru oricine, inclusiv pentru antibasisti, caci ce rost are aceasta mascarada, cand singurul scop pentru care s-a creat USL, daramarea lui Basescu, devine prin comportamentul celor doi, se pare ca in special al lui Ponta, imposibil de atins.

octombrie 10th, 2012 at 05:55
Paul spune:

Ar fi trebuit sa fie o separare a celor doi. Nu un conflict dar realistic vorbind cei doi nu mai au ce cauta impreuna. USL si-a demonstrat inutilitatea la referendumul sabotat chiar din interiorul USL de catre „omul lui ponta”, ioan rus. Acela a fost momentul mortii USL. Ce vedem acum e doar o umbra la terapie intensiva care crede ca poate castiga majoritatea de acolo de unde este… E hilar daca nu tragic.

octombrie 10th, 2012 at 14:28
sorge spune:

Cea mai fierbinte chiftea ,pe care dul Antonescu o are in git si nu poate sa scape de ea este tot Oltchimul .
Acu’ eu nu spun da’ zic :pe la colturi se spune ca dul Antonescu i-ar fi batut obrazul dlui Ponta ,ca este posibil foarte mult ca formatiunea dlui Ponta ,sa se fi dedulcit la ceva comisioane din partile adverse dlui D.Diaconescu .
Asa ca daca este adevarat ,dupa cum decurg ostilitatile Oltchimului ,dul Antonescu o sa tot aibe un cui impotriva dlui Ponta .
Chestia cu serviciile ,probabil ca este tot mai veche si dul Antonescu a spus confor stilului ,ce avea pe inima .
Asta’i tot oameni buni !

octombrie 10th, 2012 at 19:30
Petre S spune:

@sorge – cea mai fierbinte chiftea din gatul lui Antonescu nu e Oltichimul, ci ordinul dat parlamentarilor PNL de a accepta restauratia criminalului. Nimic nu poate fi mai josnic decat sa tradezi si tu increderea celor 7,4 milioane care au crezut in tine. E adevarat ca tradatorul a fost si el tradat de Ponta si sub presiunea „specialilor” din tara si de petutindeni. Dar asta nu il scuza pe impotent. Altul la rand…