Bogdan Popovici, interviu dupa gratiile de la Rahova   decembrie 12th, 2012

Bogdan Popovici, condamnat la 6 ani de inchisoare, alaturi de Adrian Nastase, dezvaluie, intr-un interviu acordat site-ului Lumea Justitiei, problemele majore ale sistemului de detentie si declara ca va continua lupta: “Eu si sotia mea ne vom adresa CEDO pentru incalcarea dreptului la aparare si supunerea la rele tratamente (…) Judecatorii mimeaza dreptul la un proces echitabil, sunt complet indiferenti ca Statul va fi pedepsit la CEDO din cauza lor, pentru ca stiu ca nu pot fi trasi la raspundere personala”

.

Dupa aproape sase luni de la condamnarea sa si a sotiei sale, Marina, in dosarul „Trofeul Calitatii”, patronul de presa Bogdan Popovici (foto) si fost director general al Forum Invest, aflat azi in detentie la Penitenciarul Rahova, a slabit 12 kilograme. Spune ca inainte cu o ora de a se preda dupa auzul condamnarii, a vorbit cu sotia sa si au ajuns la concluzia ca trebuie sa se gandeasca la un “scop” pentru a supravietui, si unul dintre scopurile lui a fost acela de a slabi. Asa ca a renuntat, de cand a intrat pe poarta penitenciarului, sa mai manance cartofi, orez, paste fainoase, paine si dulciuri. Rar, foarte rar, imparte o ciocolata in trei. O imparte cu ceilalti doi colegi de celula, Cristian Vasile (fostul director al Eurografica, condamnat si el in dosarul “Trofeul Calitatii) si cu Corneliu Iacubov. Desi are un aer optimist si si-a impus sa supravietuiasca regimului de detentie in care l-a aruncat decizia judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fara a exista vreo proba directa in ce priveste acuzatiile DNA la adresa tuturor inculpatilor din acest dosar, Bogdan Popovici traieste drama unei persoane care si-a strigat nevinovatia dar nu a auzit-o nimeni, si mai grav decat atat, si-a vazut si sotia pedepsita, desi ea nu avusese nici cea mai mica implicare in activitatea firmelor sale. Marina Popovici, sotia fostului sef al Forum Invest are de ispasit 5 ani de puscarie, se afla la Penitenciarul Targsor, iar Bogdan Popovici are de executat 6 ani. Amandoi vor continua lupta cu Statul Roman la CEDO, unde se vor plange atat pentru incalcarea dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil, dar si pentru supunerea la rele tratamente in sistemul penitenciar.

Au trecut aproape sase luni de cand va aflati in penitenciar dupa condamnarea din “Trofeul Calitatii”. V-ati impacat cu soarta?

Absolut nu! Nu am cu ce soarta sa ma impac pentru ca acest dosar politic, Trofeul Calitatii, este cea mai mare facatura a ultimilor 22 de ani si din punctul meu de vedere seamana cu Revolutia care a dus la caderea comunismului. Spun asta pentru ca de atunci nu am mai vazut atata violenta exprimata politic. As putea sa spun fara exagerare ca este aproape un fel de crima efectuata prin intermediul justitiei, savarsita in public pe posturile de televiziune, la ora de maxima audienta. Detinutii din penitenciare cu “experienta” foarte mare spun ca noi, victimele colaterale din acest dosar suntem de fapt treptele spre esapodul pe care a fost executat Adrian Nastase. Dupa parerea mea, nu pentru ca sunt victima, dar cu raceala si detasarea celor sase luni de la condamnare si uitandu-ma la cei sapte ani de controale, procese si la motivatia aberanta care a iesit saptamana trecuta de la Inalta Curte, vorbim de un proces cu tente comunist-fasciste.

Domnule Popovici, in afara ASE-ului ati absolvit si Facultatea de Teatru si Film – Regie. V-ati gandit sa scrieti un scenariu pentru un viitor film al carui subiect sa fie insusi procesul “Trofeul Calitatii”?

Da, iau aceasta idee foarte serios in calcul. Cred ca sunt un participant direct la radiografia gaurilor negre din politica si justitia romana. Nu exista nicio diferenta intre banii disparuti de la UE, banii disparuti din autostrazi, banii evaporati din sistemul de sanatate si banii irositi in cantitate uriasa in greselile de la Inalta Curte si de la CSM. Un titlu de lucru pentru acest scenariu suna asa: “Inalta Curte de Casatie si Justitie?” Titlul acesta eu consider ca ascunde tranzitia de la o justitie care este depasita si trebuie inlocuita, spre o justitie normala, transparenta si care sa poata fi responsabilizata in deciziile pe care le ia. E aberant ca un judecator de la Inalta Curte, daca greseste, sa nu raspunda in fata nimanui. Aceasta aberatie poate face subiectul unui serial.

Ati luat legatura cu avocatii dumneavoastra pentru a face plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului? Ce veti solicita judecatorilor de la CEDO?

Ne vom adresa CEDO, atat eu cat si sotia mea. Am spus ca am avut de-a face cu un proces fascisto-comunist, pentru ca s-au calcat in picioare, pentru amandoi, dreptul la aparare, recunoscandu-se clar ca nu exista nicio proba directa de catre toti cei opt judecatori. Mai grav s-au si falsificat informatii ca sa se sugereze niste probe indirecte si vorbesc aici de falsificari premeditate. Sa va dau un simplu exemplu: Tipografia Eurografica, considerata vehiculul prin care as fi facut spalarea de bani pentru ca ei sa ajunga in campania lui Adrian Nastase dupa doua luni de zile dupa ce a primit banii de la firmele coordonate de mine, in cateva zile avea conturile zero, facand plati de impozite, taxe vamale etc., fara nicio legatura cu obiectele folosite in campania lui Nastase. Procurorii au stiut acest lucru, aveau toate documentele, la randul lor, judecatorii au avut toate informatiile, dar au refuzat cu obstinenta expertiza contabila ceruta de Eurografica. Ce vreau sa se inteleaga este ca in acest circuit al banilor, rupturile circuitului erau cunoscute de toti cei care ne-au condamnat, dar toti in mod deliberat s-au facut ca nu vad, pentru ca le demonta pe loc acest caz si Adrian Nastase nu ar mai fi fost condamnat. In tot acest circ noi nici nu am contat, repet, am fost “lotul Nastase”, luandu-ni-se in fata Justitiei pana si dreptul la identitate. Cristian Vasile de la Eurografica, condamnat si el odata cu mine, cu care impart acum celula a venit cu toate documentele si a solicitat in mai multe randuri expertiza. Lui Cristian Vasile i s-a inchis gura in mod repetat de catre judecatorii care au evitat continuu orice fel de proba in aparare pentru ca orice proba de genul acesta ne-ar fi disculpat pe noi, victimele colaterale.

Ce rol considerati ca a jucat presa in acest proces si care este parerea dumneavoastra, ca patron de presa, despre actuala fata a jurnalismului romanesc?

Cred ca Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Dan Andronic, Dan Tapalaga au obligatia morala sa ancheteze personal, dar cu seriozitate si impartialitate uriasele minciuni politice din acest dosar politic. Chiar daca adversitatile politice smintesc oamenii, nu trebuie ca pe viitor in scolile de jurnalism numele lor sa fie legat despre cum sa nu relatezi, despre cum sa nu faci relatari de la un proces aflat pe rolul justitiei. Traian Basescu si Monica Macovei au cerut public ca Adrian Nastase sa fie condamnat. Daniel Morar a cerut public ca Adrian Nastase sa fie condamnat cu executare. Ziaristii care ma cunosteau, din grupul simpatizant al PDL si Traian Basescu mi-au spus ca ei cred ca eu si sotia mea, Marina Popovici, am cazut in mijlocului unui mecanism monstruos, dar public nu au avut nicio reactie. Ei mi-au zis si personal, si apoi au sustinut si public, ca Adrian Nastase trebuie condamnat cu orice pret!

Cititi intreg interviul pe luju.ro

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

decembrie 13th, 2012 at 07:32
noname spune:

Parazitii de la „Inalta” Curte trebuie executati fara judecata.

decembrie 13th, 2012 at 17:02
a spune:

asta seara la telejurnal….cascaval!