Traian Basescu nu intelege Constitutia   decembrie 14th, 2012

Un specialist, care doreste ca numele sau sa ramana anonim, ne-a trimis un mesaj care denunta fara drept de apel tertipurile din ultimele zile ale lui Traian Basescu. Va prezentam mai jos mesajul integral.

V-am scris mai demult in detaliu despre cum anume cred ca trebuie interpretat textul constitutional in problema desemnarii premierului. Spuneam si atunci si reiau acum ca dl Basescu nu intelege Constitutia din dorinta de a avea domnia sa un rol dincolo de orice control in acest proces. Cu consecinte, evident, dramatice pentru noi.

Acum insa va aduc in atentie un comunicat  din 22 decembrie 2004 referitor la desemnarea dlui Tariceanu ca prim-ministru. In comunicat se spunea atunci textual:

– “Seful statului a prezentat motivele care au stat la baza desemnarii domnului Tariceanu. Primul si cel mai important motiv este legat de dreptul constitutional de a desemna un prim-ministru, in conditiile in care nici un partid nu a realizat majoritatea absoluta de 51 la suta. Acest drept este al Presedintelui Romaniei, in conformitate cu art.3 din Constitutie”, a spus Presedintele Traian Basescu.

– “singura alianta inregistrata juridic, care are responsabilitate juridica in fata electoratului, ramane Alianta Dreptate si Adevar”, a afirmat Presedintele

Traian Basescu. Ca urmare a rezultatelor din 28 noiembrie a.c., situatia din punct de vedere al votului in Parlament este urmatoarea: Alianta Dreptate si Adevar are 161 de parlamentari, care este persoana juridica inregistrata in registrul partidelor, PSD are 160 de parlamentari, UDMR, aliat ferm al Aliantei, are 32 de parlamentari, PUR – 32 de parlamentari, iar minoritatile din Camera Deputatilor dispun de 18 parlamentari. „In aceste conditii, mergand si pe ideea capacitatii vreunei formatiuni politice de a intruni cea mai mare sustinere in Parlament, este clar ca tot Alianta Dreptate si Adevar – solutia pe care o propun – este cea cu cele mai mari sanse”, a precizat Presedintele Traian Basescu.

Ce  inseamna toate aceste lucruri? Foarte simplu:

– dl. Basescu a spus atunci ceea ce se pare ca nu vrea sa recunoasca acum, anume ca o alianta inregistrata juridic trebuie tratata ca intreg;

– USL este o asemenea alianta, are un scor electoral ce ofera majoritate absoluta in Parlament si drept urmare indeplineste conditia din articolul 103, alin. 1 („Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”);

– dl Basescu nu trebuie sa cheme la consultari decat reprezentantii USL (celelalte partide nu au ce cauta acolo).

Pe aceasta baza, eu cred ca dlui Basescu trebuie sa i se aduca aminte ca desemnarea de acum difera de momentele anterioare, intrucat asa spune Constitutia. De la USL, care reprezinta deja majoritatea absoluta, domnia sa are de primit numai un nume (propunerea de premier). Orice pretentie suplimentara a domnului Basescu il plaseaza in afara Constitutiei.

Cititi AICI comunicatul din 22 decembrie 2004

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

decembrie 14th, 2012 at 20:00
Petre S spune:

Dragii mei, daca nu extirpati imediat cancerul de la Cotroceni, voi sunteti aceia care nu ati inteles nimic.

decembrie 17th, 2012 at 07:21
noname spune:

Asa e ! Gunoiul basescu trebuie demis de urgenta si apoi executat fara judecata.