Un an mai bun? Sau un an mai rau?   decembrie 26th, 2012

Continui demersul pe care l-am inceput ieri. Ce poate separa, pentru romani, un an mai bun de un an mai rau? Sunt pensiile mai mari sau mai mici. Sunt indexarile sau neindexarile de salarii. Este revenirea sau nerevenirea la veniturile disponibilizatilor din 2010. Sunt mai multe sau mai putine scoli si spitale. Este rezolvarea sau nerezolvarea situatiilor juridice vizand terenurile agricole. Dar si multe altele.

Romania anului 2013 trebuie sa insemne mult mai multe locuri de munca. Daca regimul Traian Basescu, care, atentie, inca nu s-a terminat, a distrus 800 de mii de locuri de munca, Guvernul USL, Ponta 2, care, in intentie cel putin, va administra tara 4 ani, s-a angajat sa creeze 700 de mii de locuri de munca. Asta inseamna sub 200 de mii pe an. Deci, in 2013, ar trebui sa avem aproape 200 de mii de noi locuri de munca. Este mult. In raport cu investitiile care pot fi facute. Si, in acelasi timp, este putin. In raport cu nevoile oamenilor. Pentru ca Guvernul Ponta sa realizeze acest lucru, trebuie atrase investitii. Dar cum?

Unele investitii vin aproape de la sine, daca ne facem corect temele vizand accesarea fondurilor Uniunii Europene. Si, la diverse capitole, vorbim de multe miliarde de euro. Dar nu este suficienta priceperea de a accesa programele UE. Mai este obligatorie si corectitudinea in utilizarea acestor bani. Deci, toleranta zero fata de hotiile pe bani europeni. Va fi administratia Ponta capabila, asa cum a promis, sa blocheze furturile de bani europeni?

O alta sursa de investitii in economia romaneasca este generata de stoparea, in general, a sifonarilor de bani publici. Vezi asfaltarile, deszapezirile, “baietii destepti” din energie, regii gazelor naturale, lipitorile la diverse privatizari si asa mai departe. Curtea de Conturi a Romaniei si alte institutii au ajuns la concluzia ca anual, in Romania, se irosesc, in acest fel, din banii publici, 20 – 30 de miliarde de euro. Reducerea cu o treime, in primul an, al acestui jaf poate insemna circa 10 miliarde de euro, care pot fi injectati in economie sub forma de investitii. Sa ne imaginam, numai si numai cu titlu de exemplu, ce ar insemna pentru industria de aparare, inca neprivatizata, o asemenea infuzie de capital. Cat de multe locuri de munca ar fi create in zone in care, tocmai prin prabusirea industriei de aparare, somajul a devenit cronic si cata pricepere si inteligenta tehnica ar putea fi valorificate astfel. Si, mai ales, la ce profituri s-ar putea ajunge, bani care, la randul lor, ar putea fi reinvestiti si care, in orice caz, s-ar intoarce la buget sub forma de impozite si taxe. Stoparea jafurilor din banii publici reprezinta o importanta resursa a Romaniei. Pe care Guvernul Ponta o poate utiliza. Sau o poate rata.

Apoi putem sau nu putem sa atragem mari investitori in Romania. Raspunsul depinde exclusiv de facilitatile pe care suntem sau nu suntem pregatiti sa le acordam. O tara cu impozite si taxe mici si putine devine atractiva. Sigur ca, pentru inceput, domnul ministru Chitoiu si domnul ministru Voinea vor avea batai de cap. De unde bani la buget daca scad exponential impozitele si taxele? Ei bine, acesti bani vin prin simpla largire a bazei de impozitare. Voi continua acest demers.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii