Culmea, Basescu mi-a dat dreptate!   martie 26th, 2013

A facut-o atunci cand, in urma cu doua zile, a afirmat ca va utiliza Curtea Constitutionala pentru a bloca o serie de initiative ale Parlamentului vizand revizuirea Constitutiei. Exact ceea ce spusesem si eu. Ca va utiliza articolul 152 pentru a actiona in sens distructiv. Si ca mult mai util pentru Parlament este sa isi propuna nu o revizuire, ci o noua Constitutie. Dar cum s-a ajuns in aceasta situatie? Si care sunt, totusi, optiunile in acest moment?

Mult timp, in USL s-a vorbit pe doua voci atunci cand a venit vorba despre Legea fundamentala. In sensul ca liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, faceau declaratii publice referitoare la necesitatea elaborarii unei noi Constitutii. Iar Victor Ponta, din ce in ce mai insistent, spunea “revizuirea”. Nu este un simplu detaliu. O noua Constitutie este supusa aprobarii Parlamentului si apoi aprobarii cetatenilor, ca si o Constitutie revizuita. Cu deosebirea ca, in cazul unei revizuiri, intervine un element nou: articolul 152, care stabileste ce nu poate fi revizuit iar termenii sunt destul de generali si usor de interpretat, intr-un sens sau in altul, de catre Curtea Constitutionala. In plus, Curtea Constitutionala poate interveni si in ceea ce o priveste. In timp ce, in cazul unei Constitutii noi, un asemenea handicap nu exista.

Curtea Constitutionala a Romaniei, alcatuita si din cunoscatori si din necunoscatori ai dreptului constitutional, si din oameni numiti politic de majoritatile parlamentare dintr-un moment sau altul sau de presedinte, deci datori politic cuiva sau altcuiva, are interesul sa-si conserve statutul actual. De aceea, ea va respinge in mod natural orice schimbare care ar putea conduce la independenta institutiei ori la profesionalizarea ei. Fiind angajata politic, cel putin pana la sfarsitul acestui an, cu o majoritate controlata de Traian Basescu, prin intermediul Curtii Constitutionale, acesta va ataca, cum de altfel a si spus, orice decizie parlamentara necovenabila lui in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei. Ceea ce, pana la urma, inseamna ca munca unui intreg parlament poate deveni, in parte sau in totalitate, inutila.

Avand acest element de santaj, Traian Basescu va negocia. Va ceda in unele situatii, obtinand fel de fel de garantii din partea majoritatii, care il vor ajuta sa-si conserve privilegii si puteri.

E greu sa descifrez ce s-a aflat in spatele insistentei cu care PSD a avansat teza revizuirii. Ignorarea instrumentelor pe care le va avea si le va utiliza Basescu intr-un asemenea scenariu? O influenta hai sa-i spunem euro-atlantica? Sau, Doamne fereste, un targ cu locatarul de la Cotroceni?

Alternativa nu poate fi decat una singura. Si viitorul imi va da, si intr-un caz si-n altul, dreptate. Solutia este o Constitutie noua. O asemenea decizie tine pur si simplu de vointa politica a USL. Si nu complica deloc situatia nici in plan intern, nici in plan extern.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

martie 26th, 2013 at 19:55
gelu spune:

Purceau e moarta in cotet, nu l-ati demis definitiv la referendum acum borfasul Basecui e cel ca are painea si cutitul in mana. Daca o mai pune si pe Kovesi la DNA mare sefa puteti ca toti parlamentarii USL sa va dati demisia si sa plecati acasa. Deoarece n-ati invatat in toti acesti 9 ani de cand TB e la putere cum ca c-o lighioana ca el nu se discuta ci lighioana se executa politic cat mai repede posibil. Iar dupa ce este executata politic lighioana trebuie trimisa-n justitie impreuna cu celelalte lighioane din ograda lui si condamnate la inchisoare pentru toate miliardele de euro furate in toti acesti ani. Restu-i gargara.

martie 27th, 2013 at 10:47
rancea gheorghe spune:

O constitutie noua, insa asa cum a propus-o Dn. TB. Daca nu este asa, nu va fi constitutionala.
Un conflict intre principalele institutii ale statului, fara invinsi si fara invingatori. In consecinta, conflictul continua pana la stabilirea invingatorului. El este in derulare insa cu arme murdare. Poate fi redeschis numai de parlament+ guvern, lasandu-l pe Domn sa conduca cum vrea; are destule prerogative, destule institutii asociate, destule servicii, s.a.
Oricum, sindromul Kosovo exista, sindromul Grecia, exista, sindromul Cipru exista, de ce nu ar fi si sindromul Romaniam n u are alta solutie decat sa-si reevalueze situatia. Daca nu a putut fi destituit presedintele, acum va fi demis parlamentul. Daca nu demis, izolat. Oricum, s-a compromis suficient. Si asta, pentru ca asa au vrut unii.

martie 27th, 2013 at 11:59
Marian Nicolae spune:

Domnilor, stau si culeg informatii de peste tot in legatura cu al nostru Osama bin Laden de Romania, adica Traian Basescu si nu pot sa nu remarc o similitudine izbitoare intre cele doua personaje:

Toata lumea lupta impotriva acestora, fara a reusi sa le clintesca macar un fir de par din cap….

Pe Osama bin Laden l-a cautat Armata Americana TOATA si cu greu l-a gasit si invins (oare???)

Pe Traian Basescu nu l-au rapus (inca) nici macar cei 7.4 milioane de romani……
Sa angajam vreun Alien sau Predator sa-i vina de hac????

martie 27th, 2013 at 18:18
Paul Snaider spune:

Da, trebuie o noua Constitutie. Ea nu este supusa decit Referendumului popular. Trebuie curatat tot. Dar tot.Nu este admisibil ca soarta unei natiuni sa stea in capul si mana unor tradatori , 5 sau 6 la numar.A fost o mare porcarie ca oamenii politici ( in principal toate partidele mai putin PRM) au dat soarta Romaniei in mana a 9 juristi. Pe vechea Lege fundamentala cu 2/3 din parlamentari se stopa orice abuz. In fond cei care au introdus acest lucru, intoarcerea hotararilor de la CCR cu 2/3 reprezinta un spirit democratic > In fond Constitutia este votata cu cel putin 2/3. Tocmai asta-i esenta echilibrului. Deci….O NOUA CONSTITUTIE !