Marele spectacol anticoruptie   martie 28th, 2013

A avut loc chiar in Parlamentul Romaniei. Unde a fost organizata conferinta anuala pe aceasta tema. Conferinta la care au participat sefii principalelor institutii care ar trebui sa combata acest flagel, oameni politici, parlamentari, reprezentanti ai ONG-urilor. S-au rostit, in prezenta reprezentantilor ambasadelor UE, fraze mari si sforaitoare. La capatul dezbaterii de azi – alta urmeaza maine – ar trebui sa tragem concluzia ca Romania combate din ce in ce mai eficient coruptia. Asa sa fie oare? Nu cumva asistam la un spectacol din ce in ce mai bine regizat?

In interventia sa, domnul Horia Georgescu, seful ANI, a spus, cred eu pe buna dreptate, ca exista o corelatie, peste tot in lume, intre nivelul coruptiei si cel al investitiilor straine. Daca luam in calcul acest indicator, stam rau. Al dracului de rau! Vin mai multe investitii in Romania? Dimpotriva. In ultimii cinci-sase ani, nivelul acestora a scazut si constant, si spectaculos.

Cum masuram, pana la urma, altfel decat prin investitiile straine, eficienta luptei impotriva coruptiei? Asa cum fac DNA si ANI, anuntand numarul de dosare aflate in cercetare? Nu! Prin numarul de rechizitorii? Nu! Prin numarul de condamnari? Nu! Prin multiplicarea asa-numitelor mecanisme anticoruptie? Nu! Prin noi legi in acest domeniu? Din nou, si nu pentru ultima data, raspunsul e nu!

Si, totusi, cum trebuie sa procedam pentru a afla cum stam? Care este adevaratul barometru? Cred ca trebuie sa masuram, de la an la an, hemoragia de bani si bunuri publice. Daca pierderile sunt mai mici, coruptia a scazut. Dar sunt pierderile mai mici? Dimpotriva, sunt mai mari. Un alt barometru ar putea fi, dar nu cantitativ, ci calitativ, destructurarea reala a retelelor de crima organizata si din ce in ce mai institutionalizata. Retele din care fac parte interlopi, afaceristi certati cu legea, politisti, reprezentanti ai serviciilor secrete, judecatori, procurori si politicieni. Pana la varful politicii. Avem de consemnat vreun succes notabil in acest sens? Niciunul.

In schimb, stam foarte bine in materie de transmisii in direct ale unor evenimente de natura penala, arestari, perchezitii, etc., stam bine si in materie de mascati, pe care ii vedem toata ziua pe ecrane, pentru ca redactiile au fost anuntate din timp, ca nu care cumva sa piarda spectacolul, stam bine in materie de stenograme furnizate in mod fraudulos chiar de anchetatori din dosarele aflate in cercetare si cel mai bine dintre toate ne plasam atunci cand vorbim de densitatea asa-numitelor informatii “pe surse”. Adica spuse la ureche, pentru manipularea opiniei publice.

In ziua in care Laura Codruta Kovesi, intoarsa rapid in Romania, sta in pole position pentru functia de sef DNA, pot spune cu mana pe inima ca, sub regimul Basescu, lupta impotriva coruptiei a esuat si din vina acestei doamne. Iar regimul post-Basescu, prin aceeasi doamna Kovesi, se pregateste si el de un esec. Restul e poveste.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

martie 28th, 2013 at 15:05
Marian Nicolae spune:

Oligarhii ruşi au “ţepuit” Uniunea Europeană

Valentin Mândrăşescu
28.03.2013, 12:56

Foto: EPA

http://romanian.ruvr.ru/2013_03_28/Oligarhii-ruSi-au-tepuit-Uniunea-Europeana/

Judecând după retorica destul de rusofobă a unor lideri europeni şi după atacurile virulente lansate de o parte a mass-mediei occidentale, motivul real al acutizării artificiale a crizei din Cipru a fost dorinţa de expropriere a banilor oligarhilor ruşi. Uniunea Europeană a hotărât să fure banii după ce timp de două decenii a beneficiat de pe urma prezenţei acestora în cadrul sistemului bancar european.
Mai multe surse europene, citate de Reuters susţin că planul autorităţilor europene a eşuat lamentabil, deoarece oligarhii ruşi şi britanici, care au utilizat insula pentru optimizare fiscală, au reuşit să scoată din sistemul bancar cipriot toţi banii depuşi acolo.
Eurocraţii au încercat să-i învingă pe oligarhii ruşi şi britanici în cadrul unui „joc de-a alba-neagra” în plan financiar, dar au pierdut meciul, fiind învinşi de nişte profesionişti redutabili ai scamatoriilor financiare.
Cum au reuşit ruşii şi britanicii să-şi scoată banii din Cipru în ciuda „îngheţării” conturilor băncilor cipriote?
Atât în cazul Rusiei cât şi în cazul Marii Britanii schema a fost banală.
În Rusia şi Marea Britanie există sucursale ale marilor bănci cipriote sau bănci locale mici care sunt deţinute de instituţii financiare din Cipru. Nefiind în zona de jurisdicţie a Băncii Centrale Europene, aceste filiale şi bănci-fiice nu şi-au îngheţat conturile şi au oferit clienţilor posibilitatea de a-şi retrage banii, beneficiind în mod evident de complicitatea băncilor-mamă.
Atunci când funcţionarii Băncii Centrale Europene au conştientizat magnitudinea problemei, situaţia deja scăpase de sub control.
Oligarhii ruşi şi britanici au luat în calcul şi posibilitatea blocării sau anulării tranzacţiilor în euro şi au schimbat imediat miliardele de euro scoase din băncile cipriote în lire sterline sau ruble ruseşti.
După ce a fost descoperită „gaura” din conturile băncilor cipriote, autorităţile europene au fost forţate să ridice cuantumul „ajutorului” acordat Ciprului cu 3 miliarde de euro pentru a compensa pierderile din neimpozitarea banilor extraşi de oligarhii ruşi şi britanici.
Cu ajutorul unui calcul simplu, bazat pe o rată de 40% a impozitului pe conturi mai mari de o sută de mii de euro, se poate deduce că oligarhii ruşi şi britanici au scos din sistemul bancar cipriot aproximativ 12 miliarde de euro.
Probabil, decidenţii de la Bruxelles sunt nesatisfăcuţi de situaţia creată, dar nu au decât să se resemneze în faţa faptului împlinit.

martie 28th, 2013 at 18:39
rancea gheorghe spune:

Resursele ce asigura existenta unei populatii sunt:plata muncii, productia proprie, creditele, hotia. In Romania, nu sunt locuri de munca platite, nu exista cine stie ce productie din gospodariile proprii, nu se pot face imprumuturi bancare pentru ca nu ai cu ce sa le garantezi si atunci, in mare masura, hotia, sub diferitele forme, este singura modalitate de a trai. Chiar daca vor fi condamnati toti hotii, in aceasta situatie, hotia nu poate fi eradicata.
Barometrul coruptiei, hotiei in general, este gradul de pauperizare si in subsidiar nivelul de cultura.

martie 29th, 2013 at 08:48
noname spune:

Ce dracu cautam noi in UE ?