Cine a calcat pe bec?   iunie 18th, 2013

SRSA trecut suficient timp pentru a nu mai face un secret dintr-o intamplare petrecuta la Paris. Bunul meu prieten, marele grafician si, mai recent, scriitor, Eugen Mihaescu, a fost numit, sub presedintia lui Ion Iliescu, ambasador la UNESCO. Cateva zile mai tarziu mi-a telefonat si, din vorba in vorba, mi-a comunicat ca l-a dat afara pe soferul pe care il gasise la misiune. I-am spus, glumind, ca a calcat pe bec. „Cum asa?”, m-a intrebat. „Pai ai distrus reteaua.” „Ce retea?” „Reteaua Securitatii. Va iesi scandal.” Si, spre uimirea sa, dar si a mea, intr-adevar taraboiul a fost imens. A vuit intreg Ministerul de Externe. Presedintia. Presa. Mihaescu calcase pe bec. Nu cumva episodul Marga e similar?

Gluma mea a fost dramatic de reala. Soferul alungat de Eugen Mihaescu era lucrator SIE. Si nu unul oarecare. Ambasadorii si functionarii diplomatici se schimba. Soferii insa raman pe loc. Si cresc in grad. Pentru ambasadorul UNESCO, Eugen Mihaescu, schimbarea soferului a fost o experienta traumatizanta. Sistemul a stat la panda si, cu primul prilej, l-a scos din dispozitiv pe indisciplinatul diplomat. Am toate motivele sa-mi amintesc acest caz atunci cand ma gandesc la motivele reale care au declansat ejectarea profesorului si carturarului Andrei Marga din pozitia de presedinte al Institutului Cultural Roman. Eu cred ca si Andrei Marga a calcat pe bec.

Aflu, din dezvaluiri facute la Realitatea TV, ca o oarecare doamna Hoffman, director ICR la Berlin, ca sa nu spun rezident, a luat masa – fireste nu era pentru prima data – cu ambasadorul Lazar Comanescu. Si cu alte cinstite personaje. Se intampla cu cateva zile inainte de venirea lui Victor Ponta la Berlin pentru istorica sa intalnire cu cancelarul Merkel. Doamna Hoffman s-a plans ca va fi data afara. Excelenta sa, domnul ambasador Comanescu, a asigurat-o de contrariul. Mai mult chiar. I-a spus ca cel care va fi  eliminat este insusi Marga. Dupa nici o saptamana, decizia fusese luata, iar astazi a fost executata definitiv prin votul plenului Parlamentului Romaniei. Becul pe care a calcat Andrei Marga a facut explozie.

Dar oare a fost un singur bec? Sa stam stramb si sa ne gandim drept. In aparenta, ICR este o institutie culturala si atat tot. Destinata promovarii culturii noastre in statele lumii sau chiar in Romania, in randul cetatenilor straini care ne viziteaza. In aceste conditii, mixtura care exista intre ICR si Ministerul Afacerilor Externe reprezinta o mare ciudatenie. De ce este nevoie ca personalul ICR sa fie aprobat, de cele mai multe ori dupa luni de zile, de catre Ministerul de Externe? Pretextul invocat este ca acestor reprezentanti ICR li se confera un statut diplomatic. Cu alte cuvinte, primesc un pasaport de serviciu. Si, vezi Doamne, pentru un pasaport de serviciu, este obligatorie aprobarea Ministerului de Externe, dupa luni intregi de cercetari, de investigatii si de mai stiu eu ce. Mai mult decat atat: functionarii ICR primensc calificative nu numai de la institutia care i-a angajat, ci si de la Ministerul de Externe. Pana si procedura de demitere trece pe la Externe.

Eu cred, si nu sunt singurul in aceasta situatie, ca ICR este un instrument al „structurilor”, iar Andrei Marga, in candoare sa, si-a imaginat ca este o institutie de cultura. Carturarul a calcat pe bec!

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

iunie 18th, 2013 at 12:42
Marian Nicolae spune:

Se intampla si la case mai mari…..
In alta ordine de idei, domnule senator, doresc sa va impartasesc un articol, pe care-l gasiti mai jos:

Fost ministru al Apărării:
Memorandumul CSAT cu Rusia e probabil o premieră internaţională

Postat la: 18.06.2013 – 10:55 | Scris de: Alina Olteanu
http://www.ziuanews.ro/politica/fost-ministru-al-apararii-memorandumul-csat-cu-rusia-o-premiera-internationala-95805

Fostul ministru al Apărării, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, s-a întrebat marţi, într-un mesaj postat pe Facebook, dacă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este subiect de drept internaţional, pentru a putea semna în nume propriu o întelegere internaţională precum memorandumul încheiat luni cu Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.

„Fără să discut substanţa – relaţiile cu Rusia şi necesitatea îmbunătăţirii lor – mă întreb un singur lucru: este CSAT subiect de drept internaţional, ca să semneze – în nume propriu – o întelegere internaţională?

Cred că este o ‘premieră’ chiar internaţională, căci eu nu am cunoştinţă de aşa ceva nici măcar legat de National Security Council of the US. Sigur, unii vor spune că ruşii au încheiat asemenea “acte”, dand eventual ca exemplu chiar “actul” încheiat cu noi, însă atunci întreb: cum rămâne cu acuzaţiile de asta-vară că, dacă nu mai este Băsescu la Cotroceni, ţara se va reorienta spre Rusia?”, a scris Ioan Mircea Paşcu pe Facebook.

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni că, la nivelul CSAT, a fost semnat un memorandum cu Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse pentru cooperarea împotriva unor riscuri, precum terorismul, ocazia fiind vizita la Bucureşti a secretarului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev.

„După cum ştiţi, Nikolai Patruşin este secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi principalul obiectiv al prezenţei dânsului la Cotroceni a fost semnarea unui memorandum la nivelul dânsului, deci între domnul Patruşin şi domnul Fota, care vizează colaborarea dintre Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi CSAT-ul din România. În mod categoric, acest memorandum va deschide cooperarea între structurile de securitate şi de poliţie ale României şi Federaţiei Ruse, având în vedere cele convenite”, a declarat ieri preşedintele României.

El a precizat că, în cadrul memorandumului, s-a convenit colaborarea pe mai multe paliere, precum combaterea terorismului, a criminalităţii transfrontaliere, a traficului de fiinţe umane, a traficului de droguri, a spălării banilor şi a criminalităţii economice, a criminalităţii cibernetice şi a răspândirii armelor de distrugere în masă. „Cam acestea au fost obiectivele adoptate în Memorandum, pe care CSAT şi le însuşeşte şi fiecare instituţie va lucra pe aceste teme cu instituţiile omoloage din Federaţia Rusă”, a mai arătat Traian Băsescu.

Reply ↓