Politica si masochism   iulie 13th, 2013

SRSUra, Fenechiu a luat bataie. Unul dintre cei mai importanti ministrii ai Cabinetului Ponta a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Cu executare. A fost pusa cruce, din nou, unei cariere. Justitia romana a triumfat. E libera si neatarnata. Si urmeaza sa-si primeasca plocon o nota buna la MCV. La Mecanismul de Control si Verificare. Cam asta am auzit ieri pe multe voci. Vocile lui Basescu.

Unora dintre noi le place autoflagelarea. Cu ochii injectati de ura, aratand cu degetul in tabara adversarilor politici, acestia uita ca, la urma urmelor, ministrul condamnat a apartinut unui Guvern al Romaniei. Si ca el urmeaza unui lung sir de demnitari ai acestui stat care au infundat puscaria. Fara ca, prin aceasta, Bucurestiul sa fi primit vreo nota mai buna la purtare. Dimpotriva.

Sa nu ne ascundem dupa degete. Arhiva electronica ii sta la dispozitie oricui doreste sa constate ca au trecut ani buni de cand eu – si nu am pretentia sa fi fost singurul – am prevenit societatea ca, prin anumite miscari petrecute in justitie, batalia politica urmeaza sa fie transferata in zona penala. Si asa s-a intamplat. Chiar din momentul in care, la capatul unor permutari, Traian Basescu a reusit sa-si consolideze o majoritate politica in Sectia Penala a Inaltei Curti. Acolo unde, mai devreme sau mai tarziu, ajung toate dosarele. Cele corecte si cele incorecte. Cele ale prietenilor si cele ale adversarilor. Si chiar dosarele lui Basescu insusi. Este adevarat, tot acolo ajung si dosarele penale ale unor concetateni, pur si simplu, certati cu legea si neregimentati intr-o tabara anume.

Pe mine, ceea ce ma preocupa este bucuria masochista a unora. Ei ne comunica, in mod ritos, faptul ca justitia a facut dreptate. Ignorand cel putin trei aspecte. Primul este ca, in cazul lui Relu Fenechiu, actul de justitie nu a fost incheiat. Omul mai are dreptul la o judecata. Iar pana atunci, si lui, ca si oricarui alt muritor, ar trebui sa i se aplice prezumtia de nevinovatie. Al doilea fapt ignorat, am sentimentul, cu buna stiinta, este ca faptele, destul de obscure, pentru care o instanta l-a condamnat, nu au nici cea mai mica legatura cu politica sau cu guvernarea. Intr-un trecut destul de indepartat, Fenechiu, in calitatea sa de om de afaceri, a cumparat, la un pret scazut, un numar de transformatoare de la o intreprindere de stat, pe care le-a vandut, la un pret mult mai mare, unei alte intreprinderi de stat. Si, de aici, a aparut un prejudiciu. Sa spunem ca, in ciuda unor expertize, ce ar putea fi puse la indoiala, prejudiciul exista si este substantial. Sa mai presupunem ca directorii intreprinderilor statului au acceptat, cu buna stiinta, unul sa vanda mai ieftin decat ar fi fost cazul, iar altul sa cumpere mai scump. Iar daca asa ar sta lucrurile, eu unul nu prea inteleg totusi care este infractiunea. Faptul ca statul a avut de pierdut dintr-o afacere nu reprezinta nici vreo noutatea si nici neaparat vreo incalcare a legii. Poate ca a fost prostie si atata tot. Sau o fi fost luare si dare de mita? Daca da, acest fapt nu poate fi prezumat. El trebuie dovedit. Ori dovezi in acest sens nu exista la dosar.

Ne bucuram ca prostii ca inca un demnitar roman e condamnat. Si ca pretutindeni va fi consemnat acest lucru. Ca Romania este o tara corupta pana la varf.  Si, in acelasi timp, asteptam o nota buna la MCV. Suntem prosti sau ticalosi? Sau si una si alta?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

iulie 13th, 2013 at 15:47
gelu spune:

In final pactul de coabitare semnat de Pontac cu Macacul va duce la spargerea USL, revenirea partidelor satelite pedelace la guvernare, desfiintarea PNL si inchiderea Antenei3. Pontacul va fi ales de SRI presedinte iar Macac Train de Bascovina va deveni premier, Romania fiind pusa astfel definitiv si irevocabil pe butuci disparand in cele din urma ca stat national, unitar si independent.

iulie 16th, 2013 at 15:21
gelu spune:

Liberarilor ati cazut de fraieri, o sa va termine Kodruta pe toti cu dosare trucate facute la comanda. Micul Macac Victor si Marele Macac Traian au jucat alba neagra cu Justitia din Romania, dupa ce USL a promis cetatenilor care l-au votat cum ca vor scapa tara de Macac Traian. „Senatorul si-a exprimat opinia ca nefinalizarea dosarului pe care Liviu Dragnea il are deschis la DNA pe tema fraudarii referendumului pentru suspendarea presedintelui ar fi fost „o conditie a pactului nefast” de coabitare dintre Traian Basescu si Victor Ponta. Mai exact, presedintele ar fi obtinut ca Laura Codruta Kovesi sa fie numita sef la DNA, iar PSD ar fi obtinut linistea pentru Liviu Dragnea, sustine el.”