Dinamitarea relatiei cu Moscova   iulie 23rd, 2013

SRSCazul Hayssam are puternice implicatii atat in politica interna, cat si in politica externa. Este departe de a fi un simplu incident criminal. Sau un obiect de disputa intre socialisti si democrat-liberali. Este mai mult decat o dinamita pusa sub fundul lui Traian Basescu. Si, daca tot vorbim de locatarul de la Cotroceni, este oportun sa semnalam modul deliberat in care acesta a externalizat cazul Hayssam, facand din el un instrument care poate detona atat la Washington, cat si la Moscova. Dar in primul rand la Moscova.

Premierul Victor Ponta se pregateste pentru o vizita, la cel mai inalt nivel, la Kremlin. Ministerul de Externe al Romaniei munceste pe branci pentru a pregati reluarea relatiilor romano-ruse. Atat pentru Federatia Rusa, cat si pentru Bucuresti, momentul ales este de bun augur. Ceea ce altii au stricat, poate repara Ponta. Ei bine, in aceste conditii, Traian Basescu a gasit de cuviinta ca nu strica sa puna un fitil sub relatiile romano-ruse. Si sa-i dea foc. Afirmatia sa, repetata si accentuata, conform careia operatiunea de extragere si aducere la Bucuresti a lui Omar Hayssam este neautorizata, irita Moscova. La culme.

Atunci cand presedintia americana a anuntat ca va permite livrarea de arme insurgentilor sirieni, Moscova a lansat un prim avertisment international. Insistand ca aceasta decizie sa nu fie pusa in opera. Imediat dupa ce NATO a confirmat mesajul lansat de Casa Alba, Moscova a revenit, precizand ca nu va tolera operatiuni neautorizate in Siria. Acum, Traian Basescu anunta insistent ca tocmai a avut loc o asemenea operatiune neautorizata. Constand in “extragerea” din Damasc a lui Hayssam. Si, tot posibilul, si in livrarea unor importante transporturi de automate Kalasnikov, produse la Cugir, in mod direct sau indirect, cu destinatie finala Siria. La insurgenti? Sau si la insurgenti si autoritatilor de la Damasc?

Traian Basescu a incercat sa dinamiteze relatia romano-germana construita, in mod vizibil, de Ponta prin evenimentul intalnirii sale cu cancelarul Merkel. A facut-o apoi, mult mai brutal, atunci cand premierul roman a repornit relatia de prietenie si colaborare romano-chineza. Apoi, Basescu si-a facut drum la Chisinau pentru a lansa de acolo noi provocari, de asta data, impotriva Moscovei. In ceea ce priveste Federatia Rusa, Basescu este recidivist. Cazul Hayssam e menit sa blocheze demersurile intalnirii la nivel inalt romano-ruse. Daca nu cumva, vorbind insistent de o operatiune neautorizata, Traian Basescu nu intentioneaza chiar mai mult. Sa dinamiteze, pur si simplu, intalnirea de la Moscova.

Circumstantele extragerii lui Hayssam de la Damasc sunt de asa natura, incat declaratiile iresponsabile ale lui Basescu, menite sa lase descoperite serviciile care au participat la operatiune, lovesc cu certitudine si in parteneriatul romano-american. Din simplul motiv ca americanii fie au participat direct, sustinand logistic extragerea lui Hayssam, fie au fost informati si au acceptat acest lucru. Basescu, in mod indirect, ii acuza si pe partenerii americani de complicitate la o operatiune neautorizata.

Observ ca opinia publica interna este socata ca Hayssam nu a aparut la procesul de azi. Nu avea cum. A fost adus drogat si fara acte. Ca un sac cu cartofi. Procedurile de identificare si, mai ales, cele de debriefing consuma timp. Pana la capatul acestei etape, Basescu va mai initia atacuri.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

iulie 23rd, 2013 at 14:44
gelu spune:

Eu nu inteleg un lucru??? De ce USL nu intocmeste o mapa cu toate escrocheriile, hotiile si tunurile trase de Traian Macac de Bascovina pe cand acesta a detinut functiile de ministru al transporturilor, primar si acum presedinte. Mapa care sa cuprinda s-o sinteza a tututor dosarelor avute de acelas borfas de borfas si caruia procurorii DNA i-au dat NUP sau judecatorii i-au dat sentinte favorabile, sinteza colaborata cu posturile pe care acesti procurori si judecatori au fost numiti dupa aceea de acest escroc national drept multumire ca l-au salvat de puscarie. Iar mapa sa fie trimisa la UE, lui Barros, Merkel si Reding, precum tuturor agentiilor internationale de presa pentru a demonstra cu subiect si predicat ca actualul presedite demis inca in functie este cu adevarat capul mafiei din Romania si el este cel care s-a substituit justitia din Romania pentru a-si apara interesele si a-i trimite la inchisoare pe adversarii politici in urma unor dosare trucate facute la ordin de catre chiar Traian Macac de Bascovina. Si bineinteles continutul acestui studiu sa fie prezenta in conferinta de presa de catre USL dupa fiecare alocutiune televizata a Macacului.

iulie 25th, 2013 at 20:42
Marian Nicolae spune:

Zebulon, Israelul imi datoreaza o viata !!!!!! Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi, sange pentru sange……. Parca asa se zice la Talion……… Viata fratelui meu Galben Mircea trebuie rascumparata cu acelasi pret, pretul de sange, altfel NU exista pace intre mine si neamul lui……Khazar..

iulie 27th, 2013 at 23:08
Marian Nicolae spune:

Prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”

Laszlo Tokes cere „protectorat” pentru Transilvania
—————————————————————————————
http://www.cotidianul.ro/laszlo-tokes-cere-protectorat-pentru-transilvania-219027/

Sâmbătă, prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să construiască împreună cu guvernul său “un sistem de cooperare naţională”, pentru a oferi “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
—————————————————————————————–
Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”, să creeze “un sistem de cooperare naţională”, în aşa fel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, după modelul Austriei cu Tirolul de Sud, transmite corespondentul MEDIAFAX.
——————————————————————————————-
“(…) Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes la Băile Tuşnad.

El a mai spus că trebuie să fie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că “secuimea are un steag”, şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe “pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”.

Laszlo Tokes a mai spus că Băile Tuşnad, unde se desfăşoară Universitatea de Vară “Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

“Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tuşnad, adică zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară. Dacă sunteţi de acord, aş vrea să mai spun că suntem într-o locaţie din Ţinutul Secuiesc autonom”, a precizat Tokes.

Tokes a mai spus că există divergenţe la nivelul comunităţii maghiare din afara graniţelor Ungariei, care se datorează, în principal, regimurilor comuniste.

“Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reuşit să dividă comunitatea maghiară, naţiunea maghiară, şi regimul comunist a contribuit. Din păcate, nu există acea unitate în pluritate, de care am avea nevoie şi nu există forţa de coeziune, care ar ţine laolaltă comunităţi mai mici sau mai mari”, a spus Tokes.

În perioada 23-28 iulie, are loc cea de-a XXIV-a editie a Universitatii de Vara “Balvanyos”, de la Baile Tusnad. La eveniment au fost invitați premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Zsolt Semjen, dar si membri ai PDL, UDMR, PPMT, CNMT.

Sunt prezente peste 350 de invitaţi din România, dar şi din Ungaria, Marea Britanie, Italia, Spania, Elveţia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Voivodina.

Publicat acum 4 ore si 40 minute