Treaba pe care si-o fac procurorii   iulie 26th, 2013

SRSAnchete penale impotriva jurnalistilor au mai fost. Eu insumi am fost vizat de mai multe ori. Au existat anchete ale procurorilor butonate politic. Din nou, pot spune ca am trait experiente personale in acest sens. Din aceasta perspectiva, faptul ca un om ca Mihai Gadea este plimbat pe la DNA nu ar trebui sa fie vreo noutate. Nici ca Ciuvica il insoteste. Ciuvica, el insusi, a fost o data umflat si dus pe sus la Parchet, in urma unor dezvaluiri pe care le-a facut publice. Si totusi asistam la o premiera absoluta. Ceea ce se intampla acum in raport cu Antenele este un fapt pe cat de revoltator pe atat de periculos. Incerc, din aceasta perspectiva, sa fac o analiza la rece.

Reprezentantul unei puternice firme de cablu face o magarie impreuna cu Mitica Dragomir. Mitica Dragomir, utilizand pozitia pe care o are la Liga de fotbal, cedeaza retelei de cablu, in conditii extrem de avantajoase, transmisia unor meciuri de fotbal. La schimb, un viitor restaurant al lui Mitica Dragomir primeste plocon, prin intermediul reprezentantilor sai, un urias contract de publicitate. Miroase a spaga in toata regula. Aceasta istorie sta la baza anchetei declansata impotriva unor oameni de televiziune, dar si – fapt fara precedent – impotriva societatilor comerciale care detin si utilizeaza licentele de televiziune. De ce? Din simplul motiv ca au avut loc discutii pe tema spagii intre oamenii de televiziune si reprezentanti ai firmei de cablu si au fost difuzate spoturi continand publicitate negativa si avand ca punct de plecare acest caz.

Punerea sub ancheta a lui Gadea este, in sine, un fapt socant. Dar nu si fara precedent. S-a incercat si se va mai incerca, prin intermediul unor procurori, manjirea imaginii unor jurnalisti incomozi politic. Pentru prima data insa, o casa de presa este dinamitata de procurori. Pentru prima data o casa de presa este cercetata penal. Fara a intra in detalii, o asemenea procedura le creeaza unor oameni ai legii posibilitatea de a interveni brutal in actul de presa. Procurorii pot lua o serie de masuri care sa aiba drept consecinta oprirea difuzarii unor emisiuni sau chiar sistarea emisiei. O consecinta a exercitarii drepturilor pe care le au procurorii, odata instituita cercetarea penala asupra societatilor comerciale, este pur si simplu suprimarea unor voci media. Ca sa nu mai pun in discutie faptul ca aplicarea unei asemenea proceduri are drept consecinta directa si imediata inhibarea libertatii de expresie.

Care jurnalist de la Antene se va exprima, incepand de azi, la fel de liber cum a facut-o pana acum, in conditiile in care il vede pe Gadea, impreuna cu alti directori generali si cu patronii sai de presa, plimbati pe la DNA, interogati, cercetati, pusi sub acuzatie si, mai ales, in conditiile in care la butoanele societatii editoare, iata, tam-nesam, se afla procurorii? Acestia au, in perioada urmatoare, painea si cutitul. Ei se substituie administratorilor reali ai televiziunii.

Treaba pe care si-o fac procurorii in cazul Antenelor este comandata politic. Este, prin urmare, un caz flagrant de politie politica. Si, culmea, asta se intampla in conditiile in care peste 60 la suta dintre cetatenii Romaniei au ales ca tara sa fie condusa de USL. Iar USL a promis, printre altele, deplina libetate pentru presa.

Din aceasta trista si scandaloasa ecuatie nu vom putea iesi cu bine decat in masura in care Parlamentul va sti sa controleze derapajele de care se fac vinovati procurorii.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

6 comentarii

iulie 26th, 2013 at 14:07
Marian Nicolae spune:

Odata in pruncia mea, cand profesorii care se ocupau de copiii supradotati romani ne invatau lucruri bune, am auzit un lucru care semana cumva cu acesta:

Sa nu razi niciodata de cel care este mai slab de inger sau mai putin dotat intelectual decat tine. Este datoria ta sa-l ajuti pe cel care are probleme, datorie care ti-a fost daruita de la bunul Dumnezeu prin insasi capacitatile intelectuale pe care le detii si care nu ti-au fost date pentru uzul tau personal…………..

Need I say more ???????

iulie 26th, 2013 at 14:19
gelu spune:

In momentul cand cazanul Hayssam a inceput sa clocoteasca, DNA a pus repede tunurile pe Antena3 pentru a abate atentia opiniei publice dar mai ales a presei independente de la increngatura evidenta dintre borfasul Basescu si teroristul in cauza. Iar daca in urma acestei actiuni Basescu va reusi sa inchida Antena3 va avea calea libera in a fi numit premir de catre Ponta in 2014.

iulie 27th, 2013 at 13:12
Marian Nicolae spune:

Buna ziua domnule senator,

Cu voia dumneavoastra trebuie sa ma adresez rudei mele de sange, domnul Traian Basescu:

Domnule Basescu, este adevarat, dragostea dintre mine si dumneavoastra este una nabadaioasa…deh cum bine zic francezii les histoires de cul sont toujours compliques….

Propunerea mea este urmatoarea:

Un armistitiu acum de sarbatori si vacanta, ar fi mai mult decat binevenit, n’est pas???? Dumneavoastra ce ziceti?
Cel putin pana pe 23 August, dupa aceea mai vedem……

Sunt de acord sa nu va mai atac, ii dau Cezarului ce-i al Cezarului, chiar daca termenul de valabilitate la Cezarului este un pic expirat…….

Ne petrecem frumos concediul, dupa care scoatem armele din nou la vedere, numai daca este imperios necesar……..

Un fel de Gentlemen Agreement……..
Ce spuneti domnule Basescu ??????

iulie 27th, 2013 at 23:02
Marian Nicolae spune:

Prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”

Laszlo Tokes cere „protectorat” pentru Transilvania
—————————————————————————————
http://www.cotidianul.ro/laszlo-tokes-cere-protectorat-pentru-transilvania-219027/

Sâmbătă, prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să construiască împreună cu guvernul său “un sistem de cooperare naţională”, pentru a oferi “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
—————————————————————————————–
Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”, să creeze “un sistem de cooperare naţională”, în aşa fel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, după modelul Austriei cu Tirolul de Sud, transmite corespondentul MEDIAFAX.
——————————————————————————————-
“(…) Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes la Băile Tuşnad.

El a mai spus că trebuie să fie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că “secuimea are un steag”, şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe “pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”.

Laszlo Tokes a mai spus că Băile Tuşnad, unde se desfăşoară Universitatea de Vară “Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

“Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tuşnad, adică zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară. Dacă sunteţi de acord, aş vrea să mai spun că suntem într-o locaţie din Ţinutul Secuiesc autonom”, a precizat Tokes.

Tokes a mai spus că există divergenţe la nivelul comunităţii maghiare din afara graniţelor Ungariei, care se datorează, în principal, regimurilor comuniste.

“Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reuşit să dividă comunitatea maghiară, naţiunea maghiară, şi regimul comunist a contribuit. Din păcate, nu există acea unitate în pluritate, de care am avea nevoie şi nu există forţa de coeziune, care ar ţine laolaltă comunităţi mai mici sau mai mari”, a spus Tokes.

În perioada 23-28 iulie, are loc cea de-a XXIV-a editie a Universitatii de Vara “Balvanyos”, de la Baile Tusnad. La eveniment au fost invitați premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Zsolt Semjen, dar si membri ai PDL, UDMR, PPMT, CNMT.

Sunt prezente peste 350 de invitaţi din România, dar şi din Ungaria, Marea Britanie, Italia, Spania, Elveţia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Voivodina.

Publicat acum 4 ore si 40 minute

iulie 28th, 2013 at 10:09
Marian Nicolae spune:

Der Spiegel, în dialog cu Walter Laqueur
Europa riscă să devină parc de distracții pentru îmbogăţiții globalizării

http://www.cotidianul.ro/europa-risca-sa-devina-parc-de-distractii-pentru-imbogatitii-globalizarii-219038/

Istoricul britanic Walter Laqueur explică într-un interviu pentru Der Spiegel modul în care a simțit căderea unei Europe și nașterea alteia noi, dar vorbește și despre perspectivele negre ale unei Uniuni lovite de o criză economică și o lipsă cronică a voinței.Walter Laqueur s-a născut într-o familie evreiască din Wroclaw, în Polonia, în 1921. Rudele sale au pierit în timpul Holocaustului, iar Laqueur a lucrat după război la Paris, la Londra și Washington.

Spiegel: Domnule Laqueur, ați cunoscut Europa și pe europeni în perioadele lor cele mai bune și cele mai rele. La ce concluzii ați ajuns astăzi, la vârsta de 92 de ani?

Laqueur: Am devenit un istoric al Europei postbelice, dar Europa pe care am cunoscut-o nu mai exista. Cartea mea ’’Din ruinele Europei’’, publicată în 1970, se încheia cu o notă optimistă privind viitorul. Mai târziu în 2008, ’’Ultimele zile ale Europei: epitaf pentru un Bătrân Continent’’, a fost publicată, iar apoi ’’Sfârșitul visului european și declinul unui continent’’.

Titlurile spun totul. Europa nu va fi îngropată în propria-i cenușă, precum Pompeiul sau Herculaneum, dar Europa este în declin. Este groaznic să te gândești la o Europă fără apărare în fața furtunilor viitoare. După ce a fost centrul politicii mondiale atât de mult timp, acum continentul riscă să devină un simplu pion.

Spiegel: Din fericire, UE nu a avut ambiții imperialiste. Cu toate acestea, rămâne o entitate impresionantă, atât politic, cât și economic, în ciuda crizei financiare și a datoriilor.

Laqueur: Europa va rămâne influentă ca putere economică, ca centru comercial. Dar continentul nu stă pe propriile picioare din punct de vedere politic și militar. Asta nu ar fi grav, dacă politica de putere nu ar juca un rol important în conflictele mondiale și dacă acestea s-ar rezolva pașnic la ONU și la Curtea Internațională de Justiție. Dar conflictele nu au scăzut în intensitate. Fanatismul lor continuă să ardă, încă o dată, în Siria, Egipt.
În aceste circumstanțe, este oare realist să vorbim despre independența UE în politica globală?

Spiegel: De ce nu ar fi UE un campion al politicii ’’soft power’’?

Laqueur: Libertatea, drepturile omului și dreptatea socială sunt minunate și nu vreau să minimalizez realizările societăților europene. Dar să fie UE un model? Europa este mult prea slabă pentru a juca un rol moral civilizator în politica mondială. Discursurile frumoase și admonestările bine intenționate au o greutate prea mică când sunt făcute de pe poziții slabe.

De fapt, tot ceea ce fac ele este să antagonizeze Rusia și China.

În circumstanțele date, Europa ar face mai bine sa aibă o poziție mai puțin vizibilă.

Mi-e teamă că Europa și-a irosit în bună măsură creditul moral.
Se ferește să impună sancțiuni, nu prea poate să intervină în crize în afara Europei și a demonstrat impotență chiar și în razboaiele din propria ogradă. Cele mai multe guverne europene, și guvernul german, nici măcar nu au curajul să admită ca joacă un joc dublu.

Spiegel: După două războaie mondiale, se poate spune că Europa este un stat post-eroic…

Laqueur: Da, dar cum poate supraviețui o ordine postmodernă într-o lume în care haosul domină și nu legea internațională? Campionii postmodernității vor trebui să acționeze după două modele: să reglementaze viața noastră și apoi să intervină în cazul ’’bătăușilor’’ care nu au atins încă condiția iluminată a postmodernității.

Spiegel: Păreți a fi avocatul unui imperialism de factură liberală, care se contrazice pe el însuși. Nimeni nu crede în Statele Unite când abordează o asemenea atitudine.

Laqueur: Este un concept lipsit de o politică realista intrinsecă. O abordare a politicii internaționale care implică două coduri de conduită, valori și standarde nu este doar o discriminare, dar necesită și un sânge rece pe care UE nu-l are. Europa este deseori motivată doar de teamă, așa cum sunt motivate și statele cu care ajunge să se confrunte.

Spiegel: Cu toate acestea, UE ar fi foarte bine văzută ca un jucător în jocul global în foarte multe părți ale lumii.

Laqueur: Desigur, dar criza europeană nu este doar o criză a datoriilor. Problema reală este: vrea oare Europa, în apatia ei, să joace un rol în politica mondială? Schopenhauer, marele filozof al pesimismului, spunea că este ușor să-ți doresti, dara ’’a vrea să-ți doresti’’ este aproape imposibil. Nu contează cât de des sunt lăudate și invocate valorile europene, o voință slabă, inerția și lipsa încrederii în sine duc la diagnosticul unui ego foarte slab.

Spiegel: După ororile secolului XX și cele două încercări ale Germaniei de a-și asigura dominanța globala, cu un eșec răsunător, a ajuns oare ca deprimarea să fie starea de spirit a Europei?

Laqueur: Farmacologii nu au găsit încă un medicament care să trateze depresia colectivă a unor națiuni întregi, timp de generații. Mneținerea unui ’’low profile’’ este mai ușor pentru europeni decât să aibă voința politică de a fi încă o dată o mare putere. Dar europenii nu au înțeles că a încerca să stai în afara luptei nu-ți oferă protecție împotriva consecințelor politicii globale.

Poate că prudența exagerată este recomandabilă uneori, dar inacțiunea se poate dovedi dezstruoasă. În timpul unei recente vizite la Berlin, președintele Obama a spus ca a ne aminti istoria nu înseamnă să ne retragem din istorie. Nu cred că problemele economice, politice și militare ale Europei sunt insurmontabile. Dar o abulie ciudată s-a instalat. Psihologii franncezi au consacrat acest termn în secolul XIX, pentru a descrie lipsa inexplicabilă a voinței, pe care unii o asociază acum cu un simptom al îmbătrânirii într-un mediu prosper.

Spiegel: Europa trăiește un moment al adevărului în actuala criză?

Laqueur: Voi răspunde cu o altă întrebare. Care sunt perspectivele unei inversări a procesului? Declinul este relativ și are loc treptat. Situația este gravă, tot mai gravă în Grecia, Spania și Portugalia, dar nu este devastatoare.

Europenii fac tot posibilul să evite o prăbușire și să aterizeze cu bine.

Colapsul uniunii monetare nu este de neevitat. Poate chiar un declin rapid ar fi mai bun, pentru că va duce la conștientizarea faptului că structura UE trebuie regândită. Crizele creează solidaritate, așa cum știa foarte bine și unul dintre părinții fondatori ai actualei Europe, Jean Monnet.

Mecanismele de bailout au creat senzația unei comunităti și a unei solidarități, dar i-a făcut pe europeni sa nu mai vadă pericolul. Liderii europeni cred că au ieșit din criză. Ei bine, miracolele se mai întâmplă. Dar cred ca formula aplicată este cea care e mai puțin dureroasă și care nu garantează succesul pe termen lung. Puțină reformă ici, o peticeală colo și în rest o bună doză de business as usual.

Spiegel: Unii ar putea spune că aceasta este gestionarea crizelor practicată de Angela Merkel.

Laqueur: Este politica bazată pe persistență. Se pare că există o lege a istoriei cum că instituțiile, o dată apărute, se autoregenerează și continuă să existe, în ciuda temerilor, mult mai mult decât se aștepta. Există întodeauna un timp mort mai lung înaintea unei prăbușiri.

Spiegel: Deci ne vom trezi brusc…

Laqueur: Apariția și decăderea imperiilor este o constantă în istorie.
Oswald Spengler spunea, după Primul Razboi Mondial, că dorința de liniște este consecința îmbătrânirii unei persoane. Oare prosperitatea materială nu a creat o societate timidă, care evită conflictele și care ignoră avertismentele, pe care le vede ca pe o amenințare la adresa hedonismului ei?

Ce va deveni Europa? Europa are necoie de lume și lumea are nevoie de Europa. Acestea sunt cuvinte mari, pe care oamenii vor și le place să le audă, dar sunt și adevărate. Dar simte lumea la fel? Posibilitatea ca Europa să devină un parc de distracții pentru noii îmbogățiți de pe urma globalizării nu este ieșită total din cărți. Acum zece ani, 900.000 de chinezi veneau în Europa de Vest în calitate de turiști. Acum sunt câteva milioane…

Călin Marchievici
Publicat Sâmbãtã, 27 iulie 2013

iulie 28th, 2013 at 18:22
Marian Nicolae spune:

Canalul de televiziune cu viziunui portocalii B! TV ne prezinta chiar acum documentarul:
DEZINFORMAREA – Planul secret de distrugere a Occidentului……..

Ma umfla rasul la ideea de desitrugere a Occidentului….dupa ce acelasi “inocent” Occident a distrus Iugoslavia, Cehoslovacia si cat p-aci chiar intreaga Romanie…….sa mai amintim depre Perstroika si gravele consecinte ale acesteia asupra URSS ????

Oare cat de prosti ne cred CIA-ul si ceilalti lucratori ca …Vladimir Tismaneanu care ne tot indruga de zor nici el nu stie ce……..pe mai sus amintitul canal B1 TV….????