Rosia Montana va exploda pe bursa   septembrie 11th, 2013

sorin-rosca-stanescuActiunile Rosia Montana, listate pe bursa de la Toronto, au cazut vertiginos. Cu 70 la suta. Blocand practic operatiunile. Pentru prima data in ultimii ani, artizanii unei mega escrocherii au pierdut controlul. Sau cine stie? Poate, si de aceasta data, a fost tot un joc. Pe bani foarte multi.

In timp ce toata lumea se da de ceasul mortii, invartind pe toate partile un proiect de lege care se vede cu ochiul liber ca este mai degraba scris de “specialistii” Gold Corporation decat de reprezentantii Guvernului, marii jucatori de pe bursa canadiana isi numara profiturile. Uriase. Care le-au permis, in ultimii ani, sa pompeze sute de milioane de euro – si nu exagerez deloc – in cea mai agresiva campanie de PR care a avut loc vreodata in Romania. Si care a intrecut cu mult, daca cineva isi mai aminteste, campaniile diversioniste declansate, pe banii romanilor, de conducatorii Bancorex chiar inainte ca banca sa dea faliment.

De fapt, sunt prea elegant atunci cand ma refer la o campanie de imagine. Adevarul este ca, sub forma publicitatii ori a finantarii unor ONG-uri, sub paravanul unor asa-zise vizite de documentare si utilizandu-se multe alte subterfugii, au fost mituite la greu patronate de ziare, de televiziuni, de agentii de stiri, au incasat bani grei, pentru a-si modifica discursul, lideri de opinie, analisti, reprezentanti ai unor asa-zise firme de consultanta. Gold Corporation avea de unde. La fel cum a avut de unde, fara a fi extras un gram de aur, sa-i dea managerului roman, pe baza de contract, un salariu anual de cinci milioane de euro. Dar de unde totusi?

Din speculatiile pe care baietii destepti le-au facut pe bursa din Toronto. Marii artizani ai potlogariei Rosia Montana. As avea nevoie ca o redactie de televiziune sa intreprinda un minim efort si sa faca doua grafice pe care sa le suprapuna. Un grafic al fluctuatiilor mari al pretului actiunilor din ultimii ani, in ce zile pretul a crescut semnificativ si in ce zile a scazut semnificativ. Si inca un grafic, pornind de la primul, al declaratiilor politice relevante pe care inalti demnitari ai statului roman le-au facut in legatura cu proiectul Rosia Montana. Daca suprapunem cele doua grafice, opinia publica va fi socata. Se va vedea ca, de fiecare data, la o zi, doua, trei dupa ce pretul actiunilor a crescut sau a scazut semnificativ, au existat declaratii ale unor inalti demnitari de la Bucuresti, in sens pozitiv vizavi de proiect si respectiv in sens negativ. Ceea ce demonstreaza ca marii jucatori, cei care au facut uriase speculatii pe bursa in detrimentul actionarilor naivi, au fost informati din timp asupra a ceea ce urma sa declare presedintele Romaniei, prim-ministrul, ministrul Industriilor, ministrul Mediului sau chiar vreun ambasador important. Poate ca, intr-o buna zi, va trebui sa ne uitam in conturile acestora.

Atunci cand sustin ca intr-un viitor apropiat este cat se poate de probabil sa solicit o comisie de ancheta asupra cazului Rosia Montana, ma gandesc ca asa cum speculantii din spatele acestui proiect au stiut sa castige si din vestile bune si din vestile rele, nu este deloc exclus sa descoperim fel de fel de intelegeri scrise cu demnitari ai statului roman in baza carora, asa cum spunea premierul Ponta, intradevar Gold Corporation sa poata pretinde daune interse in valoare de 2 miliarde de euro. Exceptand situatia in care se constata, asa cum ar trebui sa se intample, ca totul a fost ilegal.

 

Sursa: Corectnews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

septembrie 11th, 2013 at 22:35
gelu spune:

Treaba a fost inceputa imediat dupa ce securistii condusi de alogeni l-au impuscat pe Ceausescu in Dec.89 cand aceeasi securistii au sustras toata documentatia si hartile cu prospectiunile geologice facute in timpul regimului comunist, aceste acte indicand localizarea exacta, adancimea minerului, a gazelor sau petrolului, inclusiv valoare zacamantului la cursul zilei. 2. Aceeasi securisti care au furat documentele le-au vandut marilor oamenilor de afaceri americani, evrei, englezi, austrieci si rusi dupa principiul cine a dat mai mult pe ele. 3. In 1992, Isarescu opreste cumpararea aurului de la mina Rosia Montana de catre BNR bagand practic mina in faliment. 4. In 1995 apare Frank Timis cu a lui minora firma extractiva de aur care 1997 se transforma in RMGC si care cumpara zacamantul de aur, argint si alte metale rare pe nimic, firma in care statul roman are devidente de 2% si o participare de 20% din capital. 5. Din 1997 si pana astazi RMGC cheltuieste sute si sute de milioane de dolari petru mituirea politicienilor si functionarilor cu functii de decizie in statul roman pentru ca acestia sa semneze acte favorabile acestei companii astfel incat RMGC sa obtine autorizatia de mediu si clauze contractuale aberante in favorea sa pentru ca derularea procesului extractiv sa inceapa. Vezi paragrafele de lege introduse de Sova, Blumb, Grebla la indicatiile lui Ponta. Campania de mituire fiind extinsa prin cheltuirea a altor sute de milioane de dolari pentru cumpararea trusturilor de presa s-a formatorilor de opinie in favoarea exploatarii cu cianuri din zona respectiva care sa distorsioneze mintea cetatenilor pentru ca acestai sa-si da consimtamantul in favoare inceperii exploatarii cu cianuri. Cam asta e istoria pe scurt a furtului resurselor minerale de care dispune Romania. Iar faptul ca RMGC a cheltuit atatea gramezi de bani pentru a mitui politicinii si a obtine acceptul opiniei publice pentru exploatarea cu cianuri chipurile, in interesul Romaniei si cetatenilor romani, demosntreaza ca practic doar firma de escroci condusa de cei ca Steinmetz are enorm de castigat de pe urma afacerii. Noi ne alegem doar cu firimiturile, cu un lac de decantare plin de 250 milioane de metri cubi de apa cianurata si cu halta de 200.000.000 de steril care vor pereclita mortal viata oamenilor, a animalelor, a pestilor s-a pasarilor pe o arie extinsa din suprafata tarii noastre. Iar ei, Steinmetzii baga in buzunare zeci si zeci de miliarde de dolari furandu-ne practic arul, argintul si metalele foarte rare aflate in zacamantul de la Rosia Montana.