Parlamentul in examen   septembrie 16th, 2013

SRSSuper zgomotul ultimelor evenimente politice a ingropat in tacere si, pana la urma, in ignoranta o decizie majora luata de PNL, apoi de USL si, in final, de premierul Victor Ponta. Angajamentul de a se pune capat excesului de ordonante de urgenta. Ceea ce inseamna ca, dupa multi ani, Parlamentul isi reintra in drepturi si legifereaza cu adevarat. Acest lucru presupune insa un mare efort. Va trece Parlamentul acest examen?

Parlamentarii insisi, si ma numar printre primii, s-au pus in situatia de a trece o proba de foc. Sub guvernarea Nastase a fost necesar ca Romania sa adopte, intr-o cadenta impresionanta, nenumarate acte normative fara de care nu puteam incheia capitole de negociere cu Uniunea Europeana. Trebuie sa fim cinstiti si sa privim adevarul in fata. Dupa incheierea acestei perioade necesare si importante in viata Romaniei, exceptia a devenit regula. Guvernatii au descoperit cat de comod este sa ii lasi pe birocratii din ministere sa scrie ordonante care sa capete imediat putere de lege prin adoptarea lor aproape fara nicio dezbatere in Guvern, urmand ca, in final, Parlamentul, pus la remorca Executivului, sa le aprobe in foc automat. Simplu ca bonjour. Numai ca aceasta nu e democratie. Si, de cele mai multe ori, legile nedezbatute sunt rele.

Sa mai facem un efort de onestitate. Si pentru parlamentari a fost comod. Programul in plen s-a redus la o zi si jumatate, in care alesii natiunii, cei care de fapt trebuie sa fie responsabili pentru tot ceea ce se intampla, rau sau bun, s-au obisnuit sa ridice mana asa cum dicteaza seful de grup sau, tot la dictare, sa apese pe taste cand votul este electronic. Legislativul s-a lenevit. Si s-a molesit. Se va trezi acum oare?

Guvernul Ponta a pornit-o si el cu stangul. A utilizat din plin metoda ordonantelor de urgenta. Pana cand unii parlamentari, nu prea multi, dar suficient de vocali – sunt unul dintre ei – s-au revoltat. Lansand, din aceasta perspectiva, acuzatii grave. Despre care s-a spus chiar ca prezinta riscul iminent al ruperii USL. Pana cand in PLN, beneficiind de vasta experienta de parlamentar a lui Crin Antonescu si de disponibilitatea acestuia pentru a reevalua locul si rostul Parlamentului in arhitectura puterilor in stat, s-a luat o decizie ferma inainte de a fi inceput noua sesiune parlamentara. Si anume ca in USL sa fie impusa teoria corecta, conform careia ordonantele de urgenta devin din regula exceptie. Iar USL a acceptat. Enuntul facut de Victor Ponta la ultima sedinta de Guvern reprezinta, din aceasta perspectiva, o declaratie politica de prima importanta.

Si, legat de rostul si locul Parlamentului, a mai avut loc un eveniment la fel de important. Premierul Victor Ponta a anuntat ca in octombrie pune pe masa Parlamentului daca un proiectul de buget, cel putin o schita a acestuia.

Din ambele perspective, Parlamentul are sansa istorica de a-si lua misiunea in serios. De a-si ocupa rolul pe care il merita la varful puterilor fundamentale ale statului. Cu o singura conditie insa. Parlamentarii trebuie sa transpire. Dezbaterea responsabila a nenumaratelor proiecte de acte normative care vor veni de la Guvern, precum si a celor produse de deputati si senatori, ca sa un mai vorbim de bugetul pe anul viitor presupun o munca uriasa. Care necesita timp. Este imposibil ca, intr-o zi si jumatate in plen si in doar cateva ore in comisii, legile sa fie temeinic dezbatute. Prin urmare, pana una alta, este obligatorie schimbarea programului. Parlamentul Romaniei trebuie sa munceasca din plin, incepand de luni dimineata pana joi seara.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii