Declaratie politica: Sa inceteze jefuirea marilor artisti   septembrie 24th, 2013

In ciuda intensei lor prezente pe micile ecrane sau pe posturile de radio, cei mai importanti artisti ai Romaniei beneficiaza de sume infime, de batjocura, reprezentand drepturile de autor. Si asta se intampla in ciuda faptului ca anual, totalul sumei colectate de mai multe ONG-uri, acreditate in acest sens, se ridica la colosala suma de 100 de milioane Euro. Sunt bani pe care ii platesc toate televiziunile, posturile de radio, societatile de cablu, hotelurile, pensiunile, restaurantele, barurile, discotecile, taximetrele etc. Pentru multe asemenea institutii, care au venituri mici, plata drepturilor de autor reprezinta o grea povara.

Si, in ciuda acestui urias efort financiar, in ciuda sumelor substantiale care sunt colectate, marii artisti ai Romaniei ajung sa primeasca anual sume ridicole din ceea ce li se cuvine de drept. Cu titlu de exemplu consemnez faptul ca, la capatul unui intreg an, Florin Piersic a primit 6.035de lei, Misu Fotino – 2.182 lei, Maia Morgenstern – 834 lei, Ion Lucian -169 lei. In total cei patru mari artisti, in ciuda faptului ca opera lor a fost extrem de prezenta pe marile televiziuni si pe cele mai importante posturi de radio, au primit  de la CREDIDAM, ca sa dau un singur exemplu de ONG colector, infimul procent de 0,02 %. Pentru a se intelege mai bine aberatia la care s-a ajuns, daca nu cumva avem de-a face cu un grup criminal organizat caruia marii artisti ii cad victima, voi pune in antiteza un alt exemplu. Patru membri ai formatiei Voltaj au incasat, in aceeasi perioada de referinta, nu 9.229 lei cat au primit cei patru artisti nominalizati mai sus, ci 2.189.479 lei, reprezentand din total nu 0,02%, ci 6,34 %.

Este evident ca asistam la o grava anomalie. Este de asemenea evident ca are loc o contabilizare trucata, intr-un mod mai mult sau mai putin sofisticat, a drepturilor cuvenite artistilor. Si este la fel de evident ca exista ONG-uri si persoane care se infrupta, in mod constant si substantial, fara sa aiba dreptul, din tortul reprezentat de drepturile de autor.

Solicit declansarea unor anchete de catre toate institutiile abilitate ale statului, incepand cu O.R.D.A. si terminand cu Parchetul General

Afirm de asemenea ca se impune de urgenta schimbarea Legii drepturilor de autor, precum si a normelor de aplicare ale acesteia, astfel incat, in viitor, sa fie prevenita perpetuarea acestei situatii. Sa punem impreuna capat jefuirii marilor artisti ai tarii.

Data,                                                            Senator PNL,

24.09.2013                                               Sorin Rosca Stanescu

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii