USL, un nou inceput. Sau sfarsitul sfarsitului   octombrie 6th, 2013

SRSDupa mai multe saptamani de convulsii, de cutremure chiar, corifeii USL se intalnesc luni cu intentia de a lua taurul de coarne. Fiecare in felul lui. La cateva capitole divergente PSD si-a precizat in mod public punctele de vedere. La fel PNL. PC a iesit pe ultima suta de metri, sugerand ca s-ar plasa de partea aripii Ponta. UNPR nu se mai pune. E gata inrolat. Iata ca vorbim deja despre aripi in USL. Care pot duce alianta in sus. Dar si intr-un picaj accelerat.

In numele Partidului National Liberal, Crin Antonescu a inceput sa traseze o linie groasa. Si adanca. Marcand astfel un teritoriu in care refuza sa-i permita Guvernului sa intre cu bocancii. Este vorba de independenta Justitiei. Este adevarat ca numerosi liberali, inclusiv Crin Antonescu, au criticat in nenumarate situatii actiuni ale unor procurori care, in mod vadit, au reprezentat incalcari flagrante ale drepturilor omului, ale Codului de Procedura Penala ori ale normelor deontologice. Tot PNL este partidul care a insistat cu fermitate, atunci cand au avut loc dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei, pentru egalitatea de arme in procesul penal intre acuzare si aparare. Si ca o garantie a respectarii unui asemenea principiu pentru independenta puterilor in stat, dar si pentru posibilitatea ca acestea sa-si poate controla reciproc derapajele. Niciodata insa PNL, prin reprezentantii sai, nu a negociat si nu a acceptat vreo negociere in ceea ce priveste vreo asumare si impartire politica la nivelul marilor Parchete. Dupa sistemul „unul mie, altul tie”.

Dimpotriva, atat prin initiativele sale constitutionale sau prin interventiile publice, PNL a insistat pentru o retragere totala a politicului din tot ceea ce inseamna numiri in marile Parchete ori organizarea activitatii acestora. Este unul dintre principalele motive pentru care pactul de coabitare, semnat de Basescu cu Ponta, a fost taxat drept infam, reprezentand un act de tradare a obiectivelor asumate de USL. Pentru a nu participa la o operatiune pe care a condamnat-o, PNL a renuntat chiar la un minister important. Cel al Justitiei. Dupa care Victor Ponta a reusit sa-l impuna pe Tiberiu Nitu ca procuror general, iar Traian Basescu, la schimb, a adus-o pe Codruta Kovesi in importanta functie de sef DNA. Evident ca, in aceste conditii, derapajele legate de instrumentarea politica a unor dosare penale nu au incetat, nu s-au diminuat, ci chiar s-au amplificat.

Intre timp insa, cu toti sacii in caruta, dupa ce a obtinut tot ceea ce si-a dorit, Traian Basescu a fortat nota, determinandu-l pe Victor Ponta sa reactioneze. Intr-o maniera care ridica semne de intrebare asupra statului de drept, dar si asupra bunelor intentii ale USL.

Odata deschisa cutia Pandorei, relatia din USL fie degenereaza si esueaza, fie urmeaza sa fie resetata. In cele de mai sus am dat doar un singur exemplu. Evident sunt mai multe asupra carora nu voi insista azi. E cazul Rosia Montana. E situatia miilor de primari amenintati de o lege confuza interpretata excesiv si abuziv de ANI. E cazul chiar a ultimei ordonante de urgenta care reprezinta un pericol major asupra libertatii presei. Si asa mai departe.

Din perspectiva de mai sus, ziua de luni poate fi decisiva. Daca liderii USL nu se inteleg, vom afla repede. Daca exista un acord pentru resetarea raporturilor din interiorul aliantei politice, atunci tot maine vom primi primele semnale.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 6th, 2013 at 16:47
Filip G spune:

PNL trebuie sa negocieze dur.Daca baronii PSD doresc sa aiba un presedinte din partea PSD,PNL sa obtina functia de priministru.Asta trebuie parafat acum cu un an inainte de alegeri,PNL poate avansa si un nume.Altfel USL ramane fara obiectul aliantei,PSD vor tot ,PNL nimic.