Vocea strazii   octombrie 7th, 2013

SRSOri de cate ori increderea populatiei in clasa politica si in institutii este pusa la grea incercare, vocea strazii se face auzita. Tot mai insistent. Sau chiar vehement. Se mai intampla, daca statul este in disolutie sau daca da semne de disolutie, ca populatia, in mod mai mult sau mai putin spontan, sa iasa la atac. Sa ridice baricade. Sa dea peste cap guverne. Sau chiar un regim. De aceea, societatea civila, daca este organizata, reprezinta o supapa. Un tampon. Iar daca societatea civila cunoaste ea insasi disolutia, atunci stabilitatea oricarui stat, in perioade de criza, este intr-un grav pericol. Ceea ce se intampa azi in Romania ne obliga sa meditam la afirmatiile de mai sus.

Pentru a ma face mai bine inteles, le reamintesc cititorilor ca, dupa decembrie 1989, cu o revolutie confiscata, cu un Partid Comunist resapat si reinstalat la carma, Romania dadea in clocot. A fost rolul istoric pe care l-a jucat atunci Alianta Civica. Care a reusit sa polarizeze intreaga forta a societatii civile, indreptand-o catre un obiectiv pozitiv. Constructiv. Si anume sustinerea in alegeri a unui presedinte democrat. Si a unor forte politice care reprezentau speranta. Pentru ca erau clar definite drept anticomuniste. Existenta Aliantei Civice a facut ca statul sa nu esueze. Ca Romania sa nu intre in haos. Ca democratiei de la Bucuresti sa i se ofere o noua sansa. Ce a urmat?

Alianta Civica a gresit. Profund. Dramatic. In dorinta de a deveni un liant al partidelor istorice, a generat o formatiune politica. Partidul Aliantei Civice. Initial acesta a jucat un rol pozitiv. A atras in campul politic largi categori de intelectuali care nu se regaseau pentru moment in niciunul dintre partidele existente. Dupa victoria CDR, Alianta Civica ar fi trebuit sa dispara. Sa se autodizolve. Iar noi politicieni sa se inscrie in partidele existente. Nu s-a intamplat asa. Mai mult chiar, Alianta Civica insasi, pe langa faptul ca a generat un partid pe care l-a scapat de sub control, a intervenit energic pe scena politica. Si-a plasat oamenii in diferite structuri ale administratie publice. In Guvern. Chiar si in servicii. Implicandu-se astfel in politica. Compromitand, intr-un mod lamentabil, ideea de societate civila. Facand practic ca pentru mult timp societate civila din Romania, intr-o forma superior organizata, sa dispara.

Odata cu criza economica, la nivel global si la nivel national societatea romaneasca s-a transformat treptat intr-un butoi cu pulbere. Gata oricand sa explodeze. Alegerile din 2012, marcate prin ascendenta USL, au reusit ca, la limita, sa conduca la evitarea unei uriase implozii sociale si politice. Oamenii au mai luat o gura de aer. S-au mai inarmat cu putina rabdare si cu multa speranta. Pusa in USL. Care, cu sprijinul cetatenilor, a realizat un scor istoric. 70 la suta din locurile din Parlament.

Dupa care balonul sperantei s-a dezumflat. In mod accelerat. Dramatic. Extrem de periculos. Nu are rost sa mai explic de ce.

Esential este ca, in acest moment, milioanele de cetateni activi nu mai au incredere nici in institutiile statului si nici in puterile acestuia. Si nici macar in Parlament. Lupta politica are tendinta de a se deplasa in strada. Si lipsete liantul. Nu mai avem o Alianta Civica.

Cum va putea fi evitata, in aceste conditii, caderea Romaniei in haos?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

octombrie 7th, 2013 at 15:23
Marian Nicolae spune:

Consiliul Concurenţei girează jaful de la CFR Călători

Postat la: 06.10.2013 – 21:23 | Scris de: Ion Teleanu, ZiuaNews

Otilian Neagoe, preşedintele Consiliului de supraveghere din domeniul feroviar, din Consiliul Concurenţei, consideră că managerul privat Valentin Dorobanţu îşi poate continua nestingherit jocurile și aranjamentele de falimentare a companiei CFR Călători

• Oficialul Consiliului Concurenţei a pasat responsabilitatea soluţionării ilegalităţilor regizate de Valentin Dorobanţu în ograda Ministerului Transporturilor şi a societății CFR Călători

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) a sesizat, pe 19 august 2013, Consiliul de supraveghere din domeniul feroviar, din cadrul Consiliului Concurenţei, în legătură cu managementul dezastruos al conducerii Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători”, în frunte cu managerul privat Valentin Dorobanţu. După mai bine de o lună, preşedintele Consiliului de supraveghere din domeniul feroviar, Otilian Neagoe, a dat un răspuns de complezenţă şi a pasat responsabilitatea soluţionării celor sesizate de sindicalişti către Ministerul Transporturilor.

Preşedintele FSTFR, Gabriel Maxim Rodrigo, a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă CFR Călători „respectă prevederile legale ale Contractului de prestări servicii publice în transportul feroviar de călători pentru perioada 2012-2015″. Reprezentantul sindicaliştilor a cerut să se verifice modul prin care managerul privat Valentin Dorobanţu a desfiinţat, de la începutul anului 2013 şi până acum, „un număr de 150 de trenuri de călători rentabile din punct de vedere financiar pentru companie, trasee care, ulterior, în bună parte, au fost preluate de către operatorii privaţi de transport feroviar de călători”.

Sesizare clară, răspuns evaziv

„Considerăm că CFR Călători, reprezentată legal de managerul privat, domnul Valentin Dorobanţu, a permis accesul operatorilor privaţi de transport feroviar de călători pe rutele companiei SNTFC „CFR Călători” SA, fapt care a dus la o reducere substanţială a veniturilor companiei, existând pericolul falimentării acesteia şi disponibilizării forţate a mii de salariaţi”, se preciza în plângerea către Consiliul Concurenţei. Liderul de sindicat a mai sesizat că „modul de calcul şi de acordare a subvenţiei alocate anual de către Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de transport feroviar de călători care operează pe teritoriul României prejudiciază bugetul de stat prin practici anticoncurenţiale.

Sindicaliştii susţin că „dacă circulă cu vagoanele pline de călători sau fără călători, operatorul privat primeşte aproape acelaşi cuantum anual al subvenţiei, în timp ce SNTFC CFR Călători SA beneficiază de o subvenţie mult mai mică raportată la numărul de călători, lungimea rutelor şi numărul garniturilor aflate în circulaţie”. Preşedintele Consiliului de supraveghere din domeniul feroviar, Otilian Neagoe, a răspuns că “prin actuala legislaţie nu se creează o discriminare între operatorii de transport feroviar călători, indiferent de capitalul social al acestora”.

Pasarea răspunderii

Neagoe a soluţionat sesizarea sindicaliştilor într-un mod extrem de original. “Este recomandabil să stabiliţi o întâlnire cu factorii decizionali ai Ministerului Transporturilor şi cu Consiliul de Administraţie al CFR Călători, în vederea analizării acestor chestiuni care au o importanță deosebită pentru piața transportului feroviar de călători”, se precizează în răspunsul preşedintelului Consiliul de supraveghere din domeniul feroviar. Mai mult, acesta îi informează pe sindicalişti că “reprezentanţii Consiliului de supraveghere au acordat toată atenţia problemelor semnalate de dumneavoastră şi au comunicat, printr-o adresă, aspectele identificate şi conducerii Ministerului Transporturilor”.

Avertismentul constatator al Curţii de Conturi

Preşedintele Consiliului de supraveghere din domeniul feroviar, Otilian Neagoe, a considerat că nu există discriminare între operatorii de transport feroviar de călători şi a pasat responsabilitatea către Ministerul Transporturilor şi compania CFR Călători. În plus, Neagoe a omis să precizeze că cei din conducerea companiei CFR nu au fost audiaţi de către Consiliul de supraveghere şi s-a mulţumit să lectureze datele puse la dispoziţie de managerul privat Valentin Dorobanţu. Dar, pe 18 februarie 2013, Ministerul Transporturilor a comunicat Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România că “organele de control ale Curţii de Conturi au semnalat diferenţa în conţinutul contractelor de servicii publice ale operatorilor”.

octombrie 7th, 2013 at 21:23
Marian Nicolae spune:

Ministrul britanic de Interne anunță măsuri luate de frica românilor

http://www.cotidianul.ro/ministrul-britanic-de-interne-anunta-masuri-luate-de-frica-romanilor-224008/

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a criticat zvonurile alarmiste cum că, începând din ianuarie 2014, Londra se va confrunta cu un val de criminalitate de sorginte românească, odată cu liberalizarea totală a pieței britanice a muncii pentru români și bulgari.

Ministrul conservator a arătat că procentul infracțiunilor comise de străini în capitala Regatului Unit este direct legat de reprezentarea lor în rândul populației. ”Circa o treime din infracțiunile din Londra sunt comise de străini, iar străinii reprezintă circa o treime din populația Londrei”, a spus May pentru BBC. Comentariile sale vin după ce Europol a anunțat, săptămâna trecută, că nu va exista o creștere semnificativă a nivelului criminalității după deschiderea pieței muncii, în ianuarie. Însă liderul Partidului Independenței din Marea Britanie, Nigel Farage, susține că infractorii bulgari și români vor lua cu asalt țara sa, începând din 2014.

Totuși, ministrul britanic de Interne a anunțat o serie de transformări în activitatea Home Office, cu dedicație specială pentru români și bulgari.

În primul rând, fiecare secție de poliție din Londra a primit în rândurile ei câte un ofițer specializat pe imigrație, care urmează să indentifice rapid strainii care sunt arestați. Acest program pilot va fi extins la nivelul întregii țări.
Ofițerii vor verifica daca suspecții au mai comis infracțiuni, dacă sunt căuați în străinătate sau dacă se află ilegal pe teritoriul Marii Britanii.

În cazul in care ei nu sunt acuzați în Marea Britanie, pot fi oricum deportați, dacă se află ilegal în țară sau dacă sunt căutați în alte state.

Mai mult, ministrul de Interne susține că va aplica principiul ”întâi deportare, apoi apel” pentru cei circa 64.000 de persoane care risca să fie deportate în fiecare an. ”Este o greșeală ca cineva să poata rămâne în Regatul Unit, infractori străini spre exemplu, și să facă apel după apel și să obțină astfel dreptul de a mai rămâne aici. Este important să permitem posibilitatea apelului, însă nu aici, ci din afara Regatului Unit”, a spus May.

Prevederile fac parte dintr-o nouă lege, care va fi publicată în această săptămână și care, printre altele, mai prevede și restrângerea dreptului imigranților de a beneficia de serviciile sistemului public de sănătate britanic. May a declarat că toți cei care se află temporar în țară vor trebui să plăteasca asigurările către NHS înainte de a putea beneficia de serviciile medicale.

Călin Marchievici
———————————————-
nota Roninjaune:
Dar noi romanii ce facem cu infractorii b r i t a n i c i de pe teritoriul R O M A N I E I ??????