Basescu are dreptate sau este doar un panglicar politic?   noiembrie 29th, 2013

SRSEl are dreptate atunci cand formuleaza o serie de judecati legate de viitorul Republicii Moldova. Si de o viitoare reintregire. Si mai are dreptate si atunci cand ii atentioneaza pe oficialii UE asupra modului in care trebuie esalonat parcursul Chisinaului pana la aderare. Mai are dreptate Basescu si cand se referara la sustinerea economica pe care Guvernul Romaniei are obligatia sa o acorde Republicii Moldova. Si, in fine, are dreptate atunci cand sugereaza, si chiar solicita, in mod explicit, o accelerare a pregatirii Republicii Moldova in vederea semnarii unui tratat de aderare cu toate statele europene.

Intotdeauna am sustinut ca, teoretic cel putin – pentru ca in mod practic este imposibil –, o reintregire a Romaniei cu Republica Moldova este imposibila atat timp cat Chisinaul nu este membru UE si nu este membru NATO. Romania, la randul ei, a beneficiat de o conjunctura favorabila, astfel incat a putut adera la Uniunea Europeana in conditiile in care, dupa rigorile Europei Occidentale, nu a avut, si eu cred ca nu are nici in prezent, o economie functionala de piata, caracterizata prin libera competitivitate. Si, la fel de evident, Bucurestiul nu a indeplinit si nu indeplineste nici in prezent o serie intreaga de criterii vizand in general separarea puterilor in stat si in special independenta si eficienta justitiei. Din aceasta perspectiva, prin primirea in Uniunea Europeana ni s-a facut un favor. Dintr-un alt punct de vedere, cum graba strica treaba, conditiile puse Romaniei atunci si acum ne creeaza mai multe dezavantaje decat avantaje. Cum altfel s-ar explica faptul ca, in ciuda realitatii ca in ultimii zece ani avem in mod constant cea mai mare crestere economica, romanii continua sa fie expusi la cea mai mare suferinta sociala? Ceva nu este in regula. De ce nu simt cetatenii acestei tari, la buzunar, beneficiile aderarii?

Si aderarea noastra la NATO a fost tot de natura conjuncturala. Desi romanii sunt trup si suflet alaturi de Alianta Nord Atlantica si au dovedit intotdeauna acest lucru, indiferent de cine a guvernat sau s-a aflat la Cotroceni, nu dispunem de mijloacele necesare pentru a fi un membru si un partener la fel de puternic pe cat de credibil suntem.

Ma intorc la Republica Moldova. Daca parcursul oferit Chisinaului va fi la fel de complicat, ca sa nu spun imbarligat, la fel de birocratizat si de costisitor ca si parcursul Romaniei, atunci tratatul de asociere semnat acum la Vilnius va ramane litera moarta. Republica Moldova, sub aspect economic si social, se afla intr-o situatie mult mai rea decat s-a aflat Romania vreodata in istoria recenta. Fara o infuzie majora sub aspect financiar in Republica Moldova, parcursul stabilit in vederea integrarii nu va putea fi realizat. Chisinaul nu poate rezista conditiilor la care a rezistat Romania si, cu atat mai putin, birocratiei excesive la care a trebuit sa faca fata Bucurestiul. Prin urmare, daca Bruxelles-ul doreste cu adevarat ca noul stat asociat sa devina cat mai curand posibil un membru UE cu drepturi depline, atunci, in mod obligatoriu, va trebui sa elaboreze pentru Republica Moldova o strategie speciala. In paranteza fie spus, o asemenea abordare este valabila si in ceea ce priveste alte state estice vizate de UE.

Traian Basescu a facut o regretabila omisiune in ceea ce priveste statutul Republicii Moldova in raport cu interesele euroatlantice. Nu a vorbit nimic despre NATO. Pentru ca in viitor Republica Moldova sa se poata reunifica cu Romania, este obligatoriu ca ea sa devina nu numai membru UE, ci si membru NATO.

Omisiunea lui Traian Basescu, dincolo de lucrurile corecte pe care le-a afirmat, demonstreaza ca, in continuare, si probabil asta se va mai intampla cat timp va mai sta la Cotroceni, el ramane un simplu vanzator de iluzii. Un panglicar politic. Pentru ca Alianta Nord Atlantica nu ar putea accepta, sub nicio forma, parteneriatul cu un stat in estul caruia exista nu numai o zona calda de conflict, ci si o armata a Federatie Ruse.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

noiembrie 30th, 2013 at 13:28
Marian Nicolae spune:

Buna ziua domnule senator,

Un lucru pe care doresc sa-l aduc in atentia romanilor, acum de Sfantul Andrei, esre faptul ca noi romanii, AM ESUAT LAMENTABIL CA NATIUNE.

Prefer sa aduc aceasta problema in atentia romanilor, deoarece trebuie inteles le comment et le pour quoi am ajuns in aceasta situatie.

La nici o suta de ani de la Marea Unire, am ajuns la doua degete de desfiintarea noastra ca natiune si ca tara.

Daca Federatia Rusa nu ne-ar fi ajutat, multumita careia avem inca Ardealul si multumita careia l-am avut la noi in tara pe premierul Chinei, venit sa ne ajute si sa ne indeparteze de la marea distrugere nationala, noi, romanii nu am mai fi avut un stat unitar national…..

Sunt lucruri dure care trebuiesc spuse, pentru a fi constientizate.

Cum am ajuns aici?
Simplu, prin tradare si lacomie, deoarece multi dintre noi s-au gandit mai inainte la buzunarul propriu, fara a vedea imaginea mare de ansamblu, in care Romania putin cate putin inceta sa existe…….

Alogenii prezenti printre noi, multi dintre acestia avand functii inalte atat in aparatul de stat cat si in armata romana, n-au facut decat ceea ce au stiut cel mai bine:

NE-AU TRADAT CUM AU STIUT EI MAI BINE…….

Acesti alogeni au mancat aceeasi paine cu noi, vorbesc aceeasi limba ca si noi, au nume romanesti, dar pentru numele lui Dumnezeu..NU SUNT ROMANI si ce-i mai grav este faptul ca NU VOR FI NICIODATA ROMANI….

Si acest lucru trebuie constientizat pentru a sti ce masuri trebuie sa luam pentru viitor, pentru ca ROMANIA sa nu mai ajunga niciodata pe marginea prapastiei al carei hau l-am vazut cu totii…….

Abisul a fost aproape, mult prea apropape pentru a nu fi spus natiei romane. Da, dragilor, am trecut la doua degete de desfiintarea statului roman, iar acum cu descentralizarea, pericolul revine, distrugerea Romaniei sub o alta forma inca nu a fost pe deplin indepartata.

Raul adanc inradacinat printre noi, continua si ne incearca cu distrugerea pe care o aduce, distrugere care va face praf si pulbere ceea ce strabunii nostri au reusit sa construiasca:

O Romanie iubita si suverana, stat independent si de sine statator…..