De ce e important pentru noi cazul Hodorkovski?   decembrie 23rd, 2013

SRSDin mai multe motive. Exista, in primul rand, o analogie care se poate face intre modul in care cele doua economii au trecut la capitalism. In al doilea rand, pentru ca si in Federatia Rusa, si in Romania s-au format oligarhi. Si oligarhii. Iar acestea s-au aflat in stransa legatura cu cei mai importanti oameni politici. Si la Moscova, si la Bucuresti a existat practica utilizarii justitiei pentru anihilarea adversarilor politici, dar si in scopul pedepsirii oamenilor de afaceri care refuzau sa cotizeze in beneficiul puterii si implicit a atentionarii celorlalti. Iar practica cramponarii de putere o intalnim atat in Federatia Rusa, cat si in Romania. Faptul ca Romania face parte din UE, in timp ce Federatia Rusa nu, ci este doar un partener UE, nu schimba esenta lucrurilor. Deci avem de invatat din cazul Hodorkovski.

Scenariul Hodorkovski nu ar trebui sa constituie o necunoscuta pentru noi. Mihail Hodorkovski, extrem de tanar fiind, a avut o ascensiune fulminanta. Dar, daca stam bine sa ne gandim, comuna pentru multe cariere de acest fel din Federatia Rusa sau din Romania. El a creat o banca. Cu banii depusi de cetateni sau de societati comerciale de stat pe care le-a atras in afacere, garantandu-le dobanzi mai mari, Mihail Hodorkovski a initiat o serie intreaga de achizitii. Facute pe calea unor privatizari. Un mod cat se poate de normal din perspectiva experimentului, unic in lume, al treceri de la socialism la capitalism, de a-ti construi o afacere.

Si ce afacere? Mihail Hodorkovski a tintit cat mai sus posibil. A pus mana pe imperiul energentic Yukos. A devenit astfel unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii. Dar fara apucaturile pe care le au cei mai multi dintre profitorii tranzitiei care s-au imbogatit peste noapte, initiind o forma de capitalism salbatic si, deseori, in contradictie cu legile statului. Tanarul magnat rus a devenit unul dintre cei mai moderni oameni de afaceri, care a incercat si a reusit sa implementeze toate practicile lumii occidentale. Dobandindu-si o avere colosala, dar si o notorietate pe masura, era cu neputinta sa nu experimenteze si o cariera politica.

Si astfel el a intrat in conflict cu cel mai puternic om al Federatiei Ruse. Cu Vladimir Putin. Cu noul tar. Cu un om provenit din serviciile secrete, care a stiut rapid sa si le aserveasca si, prin intermediul acestora, sa-si aserveasca justitia si Parlamentul. Oligarhii rusi, rand pe rand, i s-au subordonat. Mai putin Mihail Hodorkovski care, devenind principalul rival al lui Putin, viza chiar presedintia Federatiei Ruse.

Dupa care a urmat ceea ce stim. Doua dosare penale facute la comanda, doua condamnari la comanda si mai bine de zece ani dupa gratii. Si asta dupa ce, la Kremlin, in prezenta celorlalti oligarhi, pentru ca nu cumva cineva sa uite, Putin l-a amenintat cu o cercetare penla pe Hodorkovski.

Nu seamana cumva cu ce stim? Nu in mod asemanator s-au facut privatizarile si in Romania? Nu au aparut si aici persoane extrem de bogate dintre care unele s-au transformat in oameni de afaceri de tip occidental si au incercat sa intervina, in mod direct sau indirect, si in viata politica? Nu a existat si la Bucuresti un personaj care a venit din serviciile secrete si a castigat functia prezidentiala? Si care apoi a incercat, pe toate caile, sa devina presedinte jucator? Sa conduca, cu alte cuvinte, si Executivul? Nu si-a aservit acesta serviciile secrete? Nu si-a subordonat el o parte consistenta a procuraturii? Si o parte a justitiei? Nu s-a rafuit el cu oamenii de afaceri mai putin obedienti? Nu a comandat impotriva acestora si a unor adversari politici anchete judiciare, dosare penale si condamnari?

Tarul Rusiei este mai puternic decat oricand. Nici liderul de la Bucuresti nu s-ar putea spune ca e lipsit de putere. Adversarii, si ai unuia si ai altuia, par anihilati. Sau macar anesteziati. Dar, oricat de mult ar semana situatia Bucurestiului cu cea a Moscovei, o intrebare cardinala exista totusi. Cine ar putea fi un Hodorkovski al Romaniei? Cine ar putea fi adevaratul rival? Si, atentie acum, eu nu ma gandesc deloc la simpla succesiune prezidentiala.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

decembrie 24th, 2013 at 12:32
Marian Nicolae spune:

Craciun Fericit si un mic cadou:

Chinese lunar rover finds no evidence of American moon landings

http://www.newsbiscuit.com/2013/12/19/chinese-lunar-rover-finds-no-evidence-of-american-moon-landings/

A report from the Chinese state news agency Xinhua has confirmed that China’s mission to the moon hasn’t found a single scrap of evidence that Americans were ever there.

Photographs of the lunar surface taken while the ‘Jade Rabbit’ probe was in orbit and further investigations on the ground have now been analysed and show that areas where US landings were thought to have taken place reveal a surface untouched by man, and no sign of any golf activity whatsoever.

‘They were never there at all,’ said baffled Chinese Foreign Minster, Wang Yi, ‘All those conspiracy theories about Americans making stuff up to make themselves look good turn out to be true. And we would never have known if it weren’t for the glorious People’s Lunar probe of China re-writing history and putting the record straight.’