Vinovatii fara vina   ianuarie 21st, 2014

SRSKievul este in flacari. Nu in sarbatoare. Ultima manifestatie a numarat nu mai putin de doua sute de mii de persoane. Ei reprezinta acea parte a Ucrainei, nu stim in acest moment cat de consistenta, care doreste o apropiere a acestui stat nu fata de Federetia Rusa, ci fata de Uniunea Europeana. Exista, fireste, argumente pro si contra. Cert este ca opinia publica s-a scindat. Nu era firesc, in aceste conditii, ca presedintele Ianukovici sa-i fi chemat pe oameni la un referendum? Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este ca nu a facut-o si ca nici campionii democratiei nu i-au solicitat acest lucru.

Este Ucraina, in realitate, abandonata de catre Uniunea Europeana? A fost ea impinsa, prin miscari oculte, de unii reprezentanti ai statelor europene in bratele Moscovei? Este Ucraina parte a unui targ politic incheiat cu Moscova? Tot ce se poate. Cand inviti ca membru asociat un stat atat de mare cum este Ucraina si care, in plus, este plasat intr-o zona cheie sub aspect geopolitic, nu poti face acest lucru cu jumatati de promisiuni care de cele mai multe ori se dovedesc, asa cum UE a procedat si in alte situatii, inclusiv Romania, mai mult conditionari si pretentii. Un rol extrem de activ l-a jucat, din aceasta perspectiva, Berlinul. Nu cumva tocmai la insistentele doamnei cancelar Angela Merkel i s-a pus Kievului conditia, sub aspect politic umilitoare, de a o pune in libertate pe Iulia Timosenko nu numai condamnata politic, dar si principalul rival al lui Ianukovici? Nu cumva aceasta conditie a fost pusa atat de insistent de catre Berlin tocmai pentru a primi un refuz raspicat al autoritatilor de la Kiev? Pana la urma de ce nu a avut Uniunea Europeana o strategie coerenta de atragere a Ucrainei pe orbita sa?

Sunt intrebari extrem de dureroase pentru sutele de mii de ucraineni aflati acum in strada. Dar si pentru milioanele de ucraineni care nu au iesit in strada, dar au si ei o opinie intr-un sens sau altul. Sunt intrebari dureroase si pentru cetatenii Republicii Moldova. Neasocierea Ucrainei la Uniunea Europeana ar putea periclita pana la urma si primirea Republicii Moldova daca acest proces nu este urgentat printr-o strategie speciala. Si, automat, intrebarile sunt dureroase si pentru cetatenii Romaniei. Pentru toti cei care isi doresc cu adevarat ca, intr-o buna zi, in interiorul Uniunii Europene sa aiba loc cel putin o reunificare de facto daca nu cumva si de iure.

Interesele economice si politice ale Moscovei sunt limpezi si nimeni nu le poate trata cu indiferenta. Nici nu ar fi corect. Federatia Rusa, chiar daca nu mai este a doua mare puterea a planetei, este totusi un jucator global, iar interesele pe care le urmareste sunt pe masura. In consescinta, Ucraina reprezinta pentru Moscova un obiectiv major pentru care lupta cum poate. Si cum stie. Pe CorectNews am publicat o analiza extrem de interesanta, facuta de un institut specializat in geopolitica de la Kiev, extrem de bine documentat si informat, si care ne arata cum, intre alte actiuni, Moscova are si un plan de discreditare a unor europarlamentari implicati activ in atragerea Ucrainei in directia Uniunii Europene. Intre aceste tinte este si Adrian Severin.

Daca pot intelege interesele reale ale Uniunii Europene, daca as putea intui interesele speciale ale Germaniei care joaca la doua capete, aflandu-se si intr-un parteneriat special cu Moscova, daca la fel de bine stiu ce interese au romanii de-o parte si de alta a Prutului, este totusi de neinteles pentru mine de ce nimeni nu a insistat pentru ca, inainte de a inaspri legile impotriva manifestantilor, autoritatile de la Kiev sa organizeze un referendum. Sa intrebe pur si simplu populatia incotro doreste sa mearga.

Ocolirea unui referendum atunci cand situatia o impune caracterizeaza intotdeauna o autoritate politica drept ostila regulilor democratice. Asta cat priveste Kievul. Dar de ce marile democratii europene s-au transatlantice nu au facut nici un fel de solicitare in acest sens? Nu cumva fiindca jocurile au fost deja facute in culise?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

ianuarie 21st, 2014 at 13:36
Marian Nicolae spune:

Incepe distrugerea pe scara larga a proprietatii private si a averii personale, astfel incat nimeni sa nu mai posede o casa, masina, sau bani in cont, indiferent ce culoare ar avea acestia….ma refer la valuta…
——————————————————————————————-
Randamentele depozitelor in euro se apropie de zero in UE.
Care sunt bancile locale unde inca mai poti obtine dobanzi de 3-4%

de Razvan Enache , 20 Jan 2014
http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/160167/dobanzile-depozite-in-euro.html?utm_source=newsletter-daily-20140121&utm_medium=email&utm_content=daily-20140121&utm_campaign=Newsletter-Daily

Europenii se confrunta cu un “dezastru” al economisirilor, in contextul in care rata inflatiei depaseste in multe state dobanzile oferite de banci la depozitele in moneda unica. In Romania, in schimb, cea mai mare dobanda la depozite oferita depaseste 4% pe an, dar media este in jur de 2,5%. Cu ce mai ramane un deponent dupa ajustarea cu inflatia, aplicarea impozitului de 16% si plata comisioanelor de administrare?

Un raport al comisiei de control a bugetului din Parlamentul European a avertizat ca, in urma programelor de asistenta si a operatiunilor de imprumut efectuate de Banca Centrala Europeana, cetatenii din Uniunea Europeana se confrunta cu o erodare fara precedent a economiilor de-o viata, in contextul in care dobanzile la depozite sunt chiar mai mici de 1%, adica in jurul actualei rate a inflatiei.

“Aceasta situatie poate sa atraga un risc atat pentru moneda europeana, cat si pentru UE pe ansamblu”, potrivit raportului.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? In primul rand, dobanda de politica monetara din zona euro este la minimul istoric, de 0,25% de o foarte lunga perioada de timp, in timp ce inflatia din zona euro este si ea la minimul istoric, coborand la 0,8% in decembrie.

Un membru al Parlamentului European, citat de The Telegraph, sustine ca BCE jefuieste efectiv cetatenii prin erodarea economiilor in numele dogmei zonei euro.

De altfel, comisia PE mai sus citata a recunoscut ca Banca Centrala Europeana fura “silentios” din economiile cetatenilor.

Chiar daca relaxarea politicii monetare din zona euro ajuta economiile europene sa treaca peste criza, un mediu cu dobanzi foarte scazute nu poate fi o terapie permanenta, efectele benefice reducandu-se cu timpul, in timp ce riscurile se amplifica.
La ce dobanzi mai poti deschide depozite in euro in Romania?

Desi la nivelul economiilor dezvoltate din zona euro dobanzile oferite deponentilor coboara sub 1%, in Romania dobanda medie oferita de banci pentru un plasament pe un an este de 2%-2,5%.

Insa, exista banci de pe piata romaneasca care se aventureaza cu dobanzi de 4% si chiar peste 4%.

TBI Bank Romania are in oferta un depozit in euro cu scadenta pe un an ce acorda o dobanda de 4,25% pe an. La un plasament de 1000 de euro inseamna un profit de 42,5 euro. Banca retine direct la sursa impozitul de 16% datorat statului si clientul mai ramane cu 35,7 euro. Daca ar fi sa ajustam si cu o rata medie a inflatiei de 1% pentru zona euro, deponentul mai are in mod real in portofel putin peste 33 de euro. Randamentul obtinut astfel este de circa 3,5%, fara a lua insa in calcul comisionul de administrare al contului curent, ceea ce este inca bine raportat la nivelul mediu al dobanzilor din zona euro si chiar raportat la media dobanzilor in euro de pe piata locala.

In topul clasamentului se mai afla Marfin Bank Romania, ce ofera la doua depozite in euro dobanzi de 3,5%, respectiv 4% pe an, Intesa SanPaolo Bank (3,31% pe an) si Volksbank Romania (3,1% pe an).

Insa, cele mai mari banci din piata acorda dobanzi mai mici de 2,5% pe an la depozitele in euro. BRD SocGen, a doua cea mai mare banca din piata, are in oferta variante de plasamente pe un an in euro cu dobanzi de 2,25% si 2,5%.

BCR, prima banca din piata dupa active, are una dintre cele mai mici dobanzi la depozitele la termen in euro, de 1,9%, in timp ce Raiffeisen Bank ofera 1,6%.

Cele mai mici dobanzi acordate in prezent pe piata locala sunt cele ale UniCredit Tiriac Bank si Alpha Bank, de 1%.

Practic, la un procent dobanda si la o suma depusa de 1000 euro, in termen de un an veti incasa 8,4 euro, iar ajustat cu rata inflatiei din zona euro inseamna 8,32 euro. Fara a lua in calcul comisioanele de administrare, un astfel de plasament aduce un randament de 0,83%.

ianuarie 22nd, 2014 at 18:38
Marian Nicolae spune:

Domnule senator,

Multumita site-ului Vocea Rusiei, vedeti in link-ul de mai jos imagini live din Kiev, Ucaraina:

espreso.tv Live 22.01.2014
http://www.youtube.com/watch?v=jrZcAsPKK74#t=719504