Tapii ispasitori   ianuarie 23rd, 2014

SRSAsa cum se prefigureaza deznodamantul tragediei din Muntii Apuseni, marii tapi ispasitori sunt doi ministri liberali, Radu Stroe de la Interne si Ramona Manescu de la Ministerul Transporturilor. Si este in afara oricarei indioieli ca departamentele conduse de acestia poarta o raspundere pentru intarzierea poate fatala, dar in orice caz scandaloasa a operatiunii de salvare. La fel cum este in afara oricarei indoieli ca ministrul de Interne a avut o replica impardonabila atunci cand a spus nu ca regreta ca s-a intamplat evenimentul, ci ca ii pare rau ca acesta s-a produs in timpul mandatului sau. Pe de alta parte, nu pot sa nu constat, si nu fac asta in calitate de liberal, ci pur si simplu de persoana bine informata, ca exista riscul ca acestia sa devina simpli tapi ispasitori si sa fie facuti raspunzatori de catre opinia publica pentru o vina care nu le apartine in primul rand lor. Sau poate, cine stie, chiar de catre partid. In realitate, altii sunt principalii vinovati.

Cine sunt vedetele negative ale dramei consumate zilele trecute? Pentru a afla raspunsul, trebuie sa ne intoarcem putin in timp. Si anume in anul 2008, cand autoritatile Uniunii Europene au pus statul roman in intarziere pentru ca nu exista un sistem de localizare pentru apelul 112. Reactia Guvernului roman a fost emiterea ordonantei de urgenta numarul 34 din 2008. Prin articolul 5 a fost instituita o Autoritate nationala pentru apeluri de urgenta. Si un sistem – SNUAU –  in baza caruia urma sa functioneze apelul de urgenta. A fost instituit un organism interministerial, un Comitet sub autoritatea Guvernului Romaniei. Ei bine, acest Comitet functioneaza si acum.

Conform legilor in vigoare, Comitetul interministerial, plasat sub autoritatea directa a Guvernului Romaniei, este institutia responsabila, de fapt, pentru ca sistemul de localizare 112 nu a functionat in cazul accidentului din Muntii Apuseni. Presedintele acestui Comitet este ministrul Comunicatiilor. Astazi, aceasta functie este detinuta de domnul Dan Nica. Care, din cate stiu eu, nu este de la PNL. Vicepresdeinte al acestui Comitet este nimeni altul decat seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, domnul general Marcel Opris. Si, in fine, un al doilea vicepresedinte ar trebui sa fie vicepresedintele ANCOM, dar, pentru moment, ANCOM nu are vicepresedinti.

In anul 2003, pentru a crea un sistem national de localizare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a primit din bugetul statului suma de 45 de milioane de dolari. Ulterior, an de an, acelasi STS a incasat cate 11 milioane de la ANCOM, in acelasi scop. Banii proveneau de la toti operatorii de telefonie. Pana la urma, de la cetateni. Aceste sume colosale erau destinate nu operarii sistemului, ci, atentie, dezvoltarii acestuia.

STS nu si-a indeplinit aceste obligatii. Asa cum s-a vazut. Iar ministrul Comunicatiilor nu l-a controlat pe generalul Marcel Opris. Sistemul nu a functionat. S-a produs drama. Si se cauta tapi ispasitori. Tocmai la PNL. Dar se intampla ceva si mai grav. In raportul prim-minstrului scrie negru pe alb ca una dintre masurile care vor trebui luate este obligarea operatorilor de telefonie mobila sa-si faca, pe cheltuiala proprie, sistemul de localizare. Aceasta reprezinta o diversinue si mai mare decat cea cu tapii ispasitori. Pentru ca muta aceasta responsabilitate de la STS, care o are prin lege si care a si incasat bani in acest scop, la cei care deja au platit pentru ca STS sa nu-si faca datoria.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

ianuarie 23rd, 2014 at 15:30
Paul Snaider spune:

Va dati seama ce se poate intampla daca aceste servicii ar fi fost descentralizate ? Daca va ,,veni” un cutremur de 7 grade va fi dezastru. Pentru populatie ca cei de-alde Ponta , Antonescu, Basescu…ii vor durea in fund .

ianuarie 23rd, 2014 at 23:00
Marian Nicolae spune:

Citeva concluzii dupa accidentul aviatic din Apuseni.
Cum e folosit politic un esec institutional

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-16460676-citeva-concluzii-dupa-accidentul-aviatic-din-apuseni-cum-folosit-politic-esec-institutional.htm

Transformarea unei drame intr-o rafuiala politica.

Premierul a cerut public demisia sefului STS, desi Serviciul de Telecomunicatii Speciale a fost exonerat de vina in raportul facut public de Guvern. Rafuiala USL cu seful STS dateaza din 2012, cind Crin Antonescu, presedinte interimar dupa suspendarea lui Traian Basescu, a vrut sa-l inlocuiasca din functie, dar CSAT s-a opus. Si Liviu Dragnea l-a atacat public pe seful STS, pe motiv ca a raspindit zvonuri false despre proiectul sau de regionalizare. De altfel, in ultimele doua zile s-a declansat o campanie mediatica sustinuta la adresa lui Marcel Opris. Care este motivul acestei vointe politice a USL de a-l schimba din functie pe conducatorul STS? Importanta acestui serviciu in procesele electorale

– STS coordoneaza transmiterea datelor din sectiile de vot

ianuarie 23rd, 2014 at 23:03
Marian Nicolae spune:

NO COMMENT……

Victor Ponta vrea sa infiinteze un comitet de interventie in situatii de urgenta care exista deja

de Claudia Pirvoiu Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:44
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16459616-victor-ponta-vrea-infiinteze-comitet-interventie-situatii-urgenta-care-exista-deja.htm

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca va fi infiintat, în cel mai scurt timp, la nivelul guvernului, comitetul interministerial de intervenţie în situaţii de urgenţă, coordonat de vicepremier. Aceasta este masura pe care premierul vrea sa o adopte pentru a nu se repeta esecul inregistrat in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Insa, un astfel de comitet ar trebui sa functioneze deja, avand in vedere ca exista inca din 2004 acte normative privind infiintarea unui organism interministerial de gestionare a situatiilor de urgenta. Singura diferenta fata de ceea ce functioneaza deja sau ar trebui sa functioneze este ca acest comitet ar fi coordonat la nivel de vicepremier si nu de premier cum este prevazut in prezent.

ianuarie 24th, 2014 at 11:21
Paul Snaider spune:

Ne absolvirea clasei a VI-a de gimnaziu a favorizat marimea dezastrului. Bine ca au , unii. cite trei facultati si doctorate . Toate furate Toate plagiate !!! SIC !

Marii guvernanti ce ne conduc ar fi trebuit sa absolve si ….Cl a VI-a de gimnaziu ! Nu mai vorbim de cei ce se ocupa de localizari …ISU.
Transformarea valorilor ( masuri de unghiuri, unitati de masura pentru timp …) din sistemul sexagesimal
in cel zecimal se face usor. Acet lucru se invata la cl a VI-a. Spre exemplu : 6 , 5 gr inseamna 6 grade si 5 zecimi de grad. O zecime de grad este ; 60:10 = 6 min.deci , 5 zecimi inseamna 5X6 =30 min. Adica : 6,5 gr = 6 gr. 30min.
Alt exemplu : 10 , 05 gr ( in zecimal ) = 10 gr 3 min deorece 5 sutimi = 3 min etc…etc…
P.S. Zilele astea , cu nenorociri ce au avut loc se tot vorbea de cum sunt prinsi penalii cu ajutorul aparaturii sofisticate etc…etc . Problema e fasa. Nu se faceau localizari ci, interceptari, inregistrari ce apoi erau date la presa [ pe bani multi ]si mai apoi la procurori …..!!!