Avocatii generalului Marcel Opris   ianuarie 26th, 2014

SRSEste in afara orcarui dubiu responsabilitatea Serviciului de Telecomunicatii Speciale, condus de generalul Marcel Opris, in tragedia petrecuta in Muntii Apuseni. Dincolo de toate scurtcircuitele institutionale, unele extrem de grave, cheia explicatiilor rezida in stabilirea institutiei si respectiv persoanei vinovate de nefunctionarea sistemului 112 in sensul localizarii semnalului. Iata insa ca in jurul unei institutii aflate intr-o culpa reala si a unui personaj aflat in fruntea listei vinovatilor, generalul Marcel Opris, sunt o serie de persoane care fac zid. Oare de ce?

Incercand sa raspundem la aceasta intrebare, vom afla, daca vom parcurge in mod corect pasii unui rationament, cat de nociv poate deveni un serviciu secret atata timp cat iese din limitele democratice.

De ce ar fi interesati o serie de agenti de influenta ai societatii de la Bucuresti sa il apere pe seful unei institutii despre care se spune ca nu are alta menire decat aceea de a depune toate eforturile necesare in vederea asigurarii si secretizarii descutiilor purtate intre demnitarii statului, la care se adauga, desigur, asigurarea transmisiilor de date in timpul campaniei electorale – evident, obiective  si netrucate – si sistemul de localizare al apelurilor 112? Daca asa ar sta lucrurile, daca nu ar exista si alte activitati nedeclarate, mai obscure, mai secrete ale STS, atunci avocatii lui Marcel Opris s-ar reduce la doar cateva persoane.

Cine l-ar apara atunci cand a gresit? In primul rand, cel care l-a numit pe Marcel Opris si l-a facut si general. Adica presedintele Traian Basescu. In al doilea rand, l-ar mai putea apara proprii subordonati. Sau unii dintre ei. Dar acestia nu se pot transforma in agenti de influenta. Din simplul motiv ca nu sunt voci publice.

Si totusi ce constatam? Ca o puzderie de persoane, lideri politici in special, care au reprezentat sau care inca mai reprezinta regimul Traian Basescu, au devenit peste noapte avocatii lui Marcel Opris. Persoane care nu numai ca il disculpa, dar incearca sa arunce responsabilitatea nelocalizarii apelului 112 in carca altor institutii si a altor persoane. Acestora li se adauga ziaristi si analisti politici, care ei insisi se autorecomanda in ultima vreme drept basisti. Exista si o serie de parlamentari din diferite partide care, intr-un mod mai mult sau mai putin transparent, procedeaza la fel. Cum se explica acest fenomen?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, este necesar ca, in prealabil, sa fac doua precizari. In societatea romaneasca exista multe persoane care nu lucreaza oficial in STS, care oficial ocupa functii civile care nu au nicio legatura cu serviciul secret si care totusi au grade STS. Unii dintre acestia sunt chiar generali in rezerva. Ciudat, nu? O a doua ciudatenie este ca si STS, nu numai celelalte servicii secrete, a obtinut la inceputul anilor 2000, prin lege, dreptul de a infiinta societati comerciale. Acestea sunt, de fapt, societati acoperite. Ele sunt alcatuite dintr-o puzderie de persoane care, sub umbrela serviciului secret, fac afaceri exceptionale in special in domeniul IT. Si al telefoniei. De orice fel. Nu stim cat din profitul acestor societati este varsat serviciului secret si cat ajunge in buzunarele „acoperitilor”. Dar ceea ce stim cu certitudine este ca destinul multora dintre acestia este strans legat nu numai de statutul STS si de dreptul acestui serviciu secret de a utiliza societati acoperite, ci si de persoana generalului Marcel Opris, care este la capatul tuturor firelor. Ca un veritabil prestidigitator.

Atunci cand intreg adevarul va fi aflat, Romania se va cutremura. Dar asta nu se va intampla prea curand. Avocatii lui Marcel Opris, in frunte cu Traian Basescu, vor actiona si de aceasta data. In definitiv, daca ei sunt acoperiti, de ce nu l-ar acoperi la randul lor pe generalul Marcel Opris?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

ianuarie 26th, 2014 at 18:05
Marian Nicolae spune:

Domnule senator, sa mai adaugam la articolul dumneavoastra de mai sus si faptul ca domnul general Marcel Opris s-a opus regionalizarii Romaniei, adica impotriva distrugerii teritoriale nationale, de facto. Pentru acest lucxru domnul general Marcel Opris merita sustinerea romanilor. Dumneavoastra ce ziceti ?

Talibanii ii transmit multa sanatate domnului Ponta…..
————————————————————————————————————-
Tragedia din Apuseni, sub semnul bătăliilor politice pentru servicii
Ponta: “Talibani au dat drumul la maşinărie pentru protecţia lui Opriş în fruntea STS!”

http://www.cotidianul.ro/ponta-talibani-au-dat-drumul-la-masinarie-pentru-protectia-lui-opris-in-fruntea-sts-230850/

Premierul Victor Ponta acuză că “talibani” umplu media de “manipulări şi dezinformări, pentru ca lumea să uite că STS nu şi-a făcut treaba” în cazul tragicului accident din Apuseni.

“Toate instituţiile din subordinea Guvernului – mobilizate, la datorie, pentru ca vremea rea continuă şi azi. Mulţumim tuturor celor care ajută în acest efort! Păcat că, în timp ce se munceşte non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt mulţi talibani care au dat drumul la maşinărie pentru protecţia lui Opriş în fruntea STS!

De ieri dimineaţă aceştia au o singură grijă: să umple media de manipulări şi dezinformări, pentru ca lumea să uite că STS nu şi-a făcut treaba!”, a acuzat Ponta duminică într-o postare pe Facebook.
——————————————————————

ianuarie 27th, 2014 at 10:36
Marian Nicolae spune:

EXCLUSIV Informatia – cheie scoasa din raportul Guvernului despre accidentul aviatic: Ministerul Apararii a determinat distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a avionului si locul prabusirii – 2 km, dar datele nu au fost folosite

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16474202-exclusiv-informatia-cheie-scoasa-din-raportul-guvernului-despre-accidentul-aviatic-ministerul-apararii-determinat-distanta-dintre-ultima-pozitie-cunoscuta-avionului-locul-prabusirii-2-romatsa-nu-cerut.htm

Din raportul facut public de Guvern in legatura cu accidentul aviatic din Apuseni lipseste o informatie extrem de importanta, informatie care a aparut intr-o prima versiune a documentului: Ministerul Apararii a determinat distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a avionului si locul prabusirii, si anume 2.089 metri (2,09 km). In raportul initial facut de vicepremierul Gabriel Oprea se arata ca daca Romatsa ar fi consultat datele de la MApN, s-ar fi redus aria de cautare a avionului prabusit, ceea ce implica faptul ca aceste informatii erau disponibile in timpul cautarii supravietuitorilor. „In conditiile in care Romatsa ar fi consultat Centrul de Operatii Aeriene (din cadrul Ministerului Apararii – n. red.) cu privire la ultima pozitie cunoscuta a aeronavei, ar fi redus aria de cautare a acesteia”, se arata in paragraful – cheie al documentului, paragraf care nu a mai aparut in documentul facut public de Guvern, dupa cum a aflat HotNews.ro. Reamintim ca determinarea locatiei epavei a fost principala problema a echipelor de salvare, care au ajuns la supravietuitori dupa aproape 6 ore de cautari intr-un perimetru mult mai larg.

ianuarie 27th, 2014 at 14:47
Marian Nicolae spune:

EXCLUSIV Informatia – cheie scoasa din raportul Guvernului despre accidentul aviatic: Ministerul Apararii a determinat distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a avionului si locul prabusirii – 2 km, dar datele nu au fost folosite

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16474202-exclusiv-informatia-cheie-scoasa-din-raportul-guvernului-despre-accidentul-aviatic-ministerul-apararii-determinat-distanta-dintre-ultima-pozitie-cunoscuta-avionului-locul-prabusirii-2-romatsa-nu-cerut.htm

Din raportul facut public de Guvern in legatura cu accidentul aviatic din Apuseni lipseste o informatie extrem de importanta, informatie care a aparut intr-o prima versiune a documentului: Ministerul Apararii a determinat distanta dintre ultima pozitie cunoscuta a avionului si locul prabusirii, si anume 2.089 metri (2,09 km). In raportul initial facut de vicepremierul Gabriel Oprea se arata ca daca Romatsa ar fi consultat datele de la MApN, s-ar fi redus aria de cautare a avionului prabusit, ceea ce implica faptul ca aceste informatii erau disponibile in timpul cautarii supravietuitorilor. “In conditiile in care Romatsa ar fi consultat Centrul de Operatii Aeriene (din cadrul Ministerului Apararii – n. red.) cu privire la ultima pozitie cunoscuta a aeronavei, ar fi redus aria de cautare a acesteia”, se arata in paragraful – cheie al documentului, paragraf care nu a mai aparut in documentul facut public de Guvern, dupa cum a aflat HotNews.ro. Reamintim ca determinarea locatiei epavei a fost principala problema a echipelor de salvare, care au ajuns la supravietuitori dupa aproape 6 ore de cautari intr-un perimetru mult mai larg.

ianuarie 27th, 2014 at 14:49
Marian Nicolae spune:

Victor Ponta:
Documentul pentru convocarea CSAT, semnat de sase ministri

de V.M. Duminică, 26 ianuarie 2014, 20:38
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-16486692-victor-ponta-documentul-pentru-convocarea-csat-semnat-sase-ministri.htm

Premierul Victor Ponta a anuntat duminica seara, la Antena 3, ca documentul privind convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se afla deja la Secretariatul general al Consiliului, dupa ce a fost semnat de sase membri ai Guvernului.

„Documentul a fost si trimis la secretariatul CSAT. Este semnat de membri CSAT care fac parte din Guvern, cu exceptia domnului Cazanciuc, nu era nevoie si de semnatura lui. Au semnat ministrii Daniel Chitoiu, Gabriel Oprea, Titus Corlatean, Andrei Gerea si cu mine, ministrul Apararii, Mircea Dusa. (…) Noi am cerut un singur lucru: in CSAT, pe ordinea de zi, sa fie un raport al STS, care nu se afla sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul in care au actionat in cazul accidentului (aviatic – n.r.) de luni si, mai direct, un lucru pe care acum il stim cu siguranta, faptul ca identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravietuitorii s-a facut in mod gresit. Informatiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanta destul de mare”, a afirmat premierul, potrivit Agerpres.

Victor Ponta a apreciat ca solicitarea sa privind discutarea raportului STS in CSAT este „legitima”, in conditiile in care conducerile institutiilor aflate in subordinea Guvernului care nu au functionat bine in cazul accidentului aviatic si-au asumat deja raspunderea.

„Este o cerere legitima, pentru ca in ceea ce priveste institutiile care se afla in puterea mea – si anume MAI, si acolo s-a schimbat ministrul, si nu doar secretarul de stat, IGSU, Romatsa – s-au luat masurile si de functionare interna, si de functionare a responsabilitatii conducerii. STS, care este de asemenea o institutie care nu a functionat bine, acea situatie nu este sub autoritatea mea si eu nu pot sa iau masuri acolo, poate doar CSAT”, a mai afirmat Ponta.

Seful Guvernului a precizat, totodata, ca nu a discutat pe acest subiect cu presedintele Traian Basescu, cu care a vorbit ultima data, „probabil 30 de secunde sau un minut”, atunci cand l-a informat despre demisia liberalului Radu Stroe si despre interimatul vicepremierului Gabriel Oprea.

***

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior in cursul zilei ca a transmis solicitarea de convocare a CSAT, mentionand ca data in care va fi programata aceasta reuniune urmeaza sa fie stabilita de catre presedintele Traian Basescu.

Ponta a confirmat, vineri, ca va solicita o reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in baza atributiilor sale de vicepresedinte al Consiliului, precizand ca aduna semnaturile necesare din partea a o treime dintre membrii CSAT.

Surse oficiale au declarat anterior ca premierul Victor Ponta va solicita convocarea CSAT, intr-o sedinta care sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare, pentru a discuta modul in care a actionat conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni si demiterea directorului general al STS, Marcel Opris.

Sursele citate au precizat ca premierul va solicita convocarea CSAT in calitatea sa de vicepresedinte al Consiliului, cu intentia ca reuniunea sa aiba loc cat mai rapid, eventual chiar luni.

Conform Legii de organizare, presedintele Romaniei indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar primul-ministru indeplineste functia de vicepresedinte.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se convoaca de presedintele acestuia, trimestrial sau ori de cate ori este necesar, dar poate fi convocat si la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai.

Consiliul lucreaza in prezenta a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai si adopta hotarari prin consens.

REFERINTE
Victor Ponta a transmis solicitarea de convocare a CSAT
UPDATE Victor Ponta confirma ca va solicita convocarea CSAT pentru demiterea conducerii STS. Premierul aduna in prezent semnaturile necesare
Victor Ponta, pe Facebook: In timp ce se munceste non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt multi talibani care au dat drumul la masinarie pentru protectia lui Opris in fruntea STS