Razboiul Crimeii se poate sfarsi inainte sa inceapa   martie 16th, 2014

SRSAstazi, in Crimeea, e referendum. Organizat de rusi. Nerecunoscut de Ucraina. Nerecunoscut de Occident. Cu autoblindate in dreptul sectiilor de votare. Fara observatori OSCE. In schimb, in mod straniu, cu observatori din vreo 60 de state. Iar ieri, fapt extrem de rar, zeci de minute, John Kerry, seful diplomatiei americane, s-a plimbat cu Serghei Lavrov, omologul sau rus. Doar ei doi. Prin parcul Ambasadei Americane la Londra. Incepe cel de-al doilea mare razboi al Crimeii? Sau tocmai s-a sfarsit?

Masina de zgomote a Occidentului este ambalata la maximum. Rasuna fanfara militara, suna clopotele si, uneori, dinspre vest, se aude un scrasnet de dinti. Discursuri peste discursuri, nenumarate declaratii, reportaje live. Si totul in timp ce liderul de la Moscova, Vladimir Putin, tace. Tace si face. Asistam oare la o mascarada? La un fel de lambada intre Occident si Rasarit? La un simulacru de confruntare deasupra mesei verzi, in timp ce, pe sub masa, Ucraina este decupata?

Au avut loc, in aceste zile, nenumarate contacte, discutii, negocieri intre cei mai importanti lideri occidentali si echipa lui Putin. Insusi Barack Obama a discutat de cateva ori telefonic cu noul tar rus. A facut-o si doamna Angela Merkel, despre care se spune, probabil pe buna dreptate, ca are relatii privilegiate cu Moscova. Au pus si alti lideri mana pe telefon. S-a discutat aceasta tema, a interventie ruse in Ucraina avand drept tinta Crimeea, si in Consiliul de Securitate. Degeaba. Rusia a opus dreptul de veto recurgerii la sanctiuni, iar China, alt membru permanent, s-a abtinut. OSCE este la fel de ineficient in acest caz ca si ONU. Si atunci ce se poate face si ce nu se poate face?

Ca de obicei, in ultima vreme singurele forte capabile sa se opuna agresiunii Moscovei sunt cele reprezentate de Statele Unite si eventual NATO. NATO daca va exista un consesn. In timp ce Occidentul se framanta, cauta disperat solutii si ameninta voalat chiar cu o inteventie militara, dar in linii mari are o atitudine sovaielnica si balbaita, Vladimir Putin, ca un sahist de marca, si-a pregatit din timp mutarile.

Daca Ucraina persista in a se apropia de Uniunea Europeana, atunci va trebui sa cedeze cel putin Crimeea. Crimeea care a fost a grecilor, a romanilor, a britanicilor, dar intotdeauna, pana la expulzarea tatarilor, a acestora din urma. Crimeea care, in special prin Sevastopol, ocupa o pozitie strategica de importanta majora in Marea Neagra. Si care, dupa ce au fost alungati tatarii, are o majoritate etnica rusa. Rusia nu vrea nici in ruptul capului sa cedeze un stat atat de intins, de populat si de bogat cum este Ucraina. Daca totusi va trebui sa o faca, atunci pretul va fi cel putin Crimeea.

In ce ar putea consta infruntarea? Cum ameninta, in chestiunea Ucrainei in general si a Crimeii in special, Occidentul Rusia? Si in ce fel ameninta Rusia Occidentul? Exista practic doua optiuni. Una diplomatica si economica si cealalta militara.

Optiunea diplomatica si economica, daca o rezumam, poate insemna, ca rezultat, maxim o relativa izolare a Rusiei pe scena internationala, pretutindeni acolo unde democratiile occidentale pot influenta alte state si institutirea unui embargou economic extrem de sever. Rusia a mai fost izolata in plan diplomatic, fara niciun folos, de catre Statele Unite in timpul Razboiului Rece. Este obisnuita cu asa ceva. Si stie ca este prea intinsa ca suprafata pentru a putea fi realmente inchisa intr-o cutie de conserve. Optiunea economica este mai dura. Ea poate merge atat de departe, incat proprietatile Rusiei pretutindeni in lume sa fie confiscate. Numai ca ce ne facem ca, de foarte multe ori, oligarhii rusi sunt combinati cu cei occidentali. In special americani. In aceasta situatie, cine plateste oalele sparte? Sa spunem ca Europa Occidentala, care este dependenta intr-o proportie de 20-40 la suta de gazul si petrolul rusesc, gaseste o solutie alternativa. Posibila. Costurile insa vor fi uriase. Ce ne facem insa daca si Putin, asa cum a amenintat, confisca tot ceea ce este occidental in spatiul controlat de Moscova? Ce se intampla cu toate companiile occidentale care au dezvoltat mari afaceri in Federatia Rusa? Ce se intampla cu conturile bancare ale acestora?  Ce se va intampla cu multinationalele care au penetrat piata Rusiei? Vor suferi pagube imense. Dar toate aceste societati sunt asigurate. Unde? La societati de asigurari occidentale. Acestea vor ajunge in pragul falimentului. Pentru a supravietui, se vor intoarce impotriva propriilor guverne. Actionandu-le in judecata. Cerand despagubiri. Greu de spus daca cineva a simulat ceea ce ar putea sa se intample in plan financiar. Cat castiga unii si cat castiga altii din izolarea si sanctionarea economica a Rusiei? Cat pierd unii si cat pierd altii?

Cat privste optiunea militara, sa nu uitam ca vorbim de mari puteri nucleare. Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna un razboi impins la altitudine nucleara. Daca va fi o noua criza a rachetelor, de asta data pe invers, Occidentul va fi cel care va trebui sa se retraga. Cum a facut Rusia in Cuba. Daca ne gandim insa la o confruntare cu arme conventionale, atunci este obligatoriu sa luam in calcul superioritatea aeriana a Occidentului, dar si vulnerabilitatea sa terestra. Pe pamant, Rusia e de neinvins. Cel putin pentru moment.

Asa ca nu ma mai mir deloc de ce echipele de negociatori au fost lasate sa vegeteze, in timp ce sefii diplomatiilor celor doua state, Rusia si America, s-au plimbat si au negociat zeci de minute. Intre patru ochi. Semn ca se ajunge la o intelegere. Iar pretul poate fi exact ceea ce doreste Putin. Nu toata Ucraina, ci toata Crimeea. Al doilea pret ar putea fi ca Ucraina dezmembrata sa fie primita in UE cu frana de mana trasa, dar in niciun caz in NATO.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

martie 16th, 2014 at 18:44
sorge spune:

” Ucraina dezmembrata sa fie primita in UE cu frana de mana trasa, dar in niciun caz in NATO.”
Si ar fi prima ?
Noi mergem cu frina de mina trasa si 2 pluguri cu 12 brazde care se tirasc in urma tarii .
Noi sintem in NATO ? Nu se simte .
Sintem in continuare ,unul din satelitii Rusiei .

martie 16th, 2014 at 19:08
Marian Nicolae spune:

Observam un atac concentrat asupra principalelor capacitati de productie a energiei electrice din Romania — Hidroelectrica, Nuclearelectrica si asupra Producatorului de carbuni si electricitate Complexul Energetic Oltenia. OPCOM serveste de instrument impotriva acestor capacitati de productie… Fondul Proprietatea se regaseste si aici…….. ——————————————————————————————————————————- CE Oltenia nu a reusit sa vanda energie de 20 mil. euro 5 Mar 2014, Wall-street.ro —- http://www.wall-street.ro/articol/Companii/162605/ce-oltenia-nu-a-reusit-sa-vanda-energie-de-20-mil-euro.html

martie 16th, 2014 at 19:09
Marian Nicolae spune:

Observam un atac concentrat asupra principalelor capacitati de productie a energiei electrice din Romania — Hidroelectrica, Nuclearelectrica si asupra Producatorului de carbuni si electricitate Complexul Energetic Oltenia. OPCOM serveste de instrument impotriva acestor capacitati de productie… Fondul Proprietatea se regaseste si aici…….. ——————————————————————————————————————————-
Hidroelectrica a vandut energie de 5 ori mai putin decat estima – 12 Mar 2014 —- http://www.wall-street.ro/articol/Companii/162975/hidroelectrica-a-vandut-energie-de-5-ori-mai-putin-decat-estima.html

martie 16th, 2014 at 19:09
Marian Nicolae spune:

Observam un atac concentrat asupra principalelor capacitati de productie a energiei electrice din Romania — Hidroelectrica, Nuclearelectrica si asupra Producatorului de carbuni si electricitate Complexul Energetic Oltenia. OPCOM serveste de instrument impotriva acestor capacitati de productie… Fondul Proprietatea se regaseste si aici…….. ——————————————————————————————————————————-
Nuclearelectrica a scos la vanzare un pachet urias de energie la pret redus — Nuclearelectrica a scos la vanzare pe piata centralizata a contractelor bilaterale de pe OPCOM un pachet de 2,29 milioane MWh, pretul minim cerut fiind de 163 lei/MWh cu tot cu Tg, componenta de injectie in retea. Fara Tg, pretul ar fi de 152 lei/Mwh. Pretul este mult redus in conditiile in care anul trecut, Nuclearelectruca vindea cu 180 lei/Mwh. Practic, acum a ajuns sa vanda aproape de pretul de cost, ceea ce nu este in avantajul companiei, mai ales ca oferta vizeaza un contract pe doi ani, perioada de livrare fiind martie 2014-martie 2016.
Potrivit unor surse din piata, la aceasta oferta ar putea raspunde ArcelorMittal, unul dintre marii consumatori care fac presiuni puternice pentru reducerea pretului final la energie. — http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-16818084-nuclearelectrica-scos-vanzare-pachet-urias-energie-pret-redus.htm