Mare ratare a opozitiei   iulie 8th, 2014

SRSGuvernul Ponta a profitat de o anomalie. Legata de procedura de implementare a ordonantelor de urgenta. Si a schimbat Legea invatamantului. O lege organica. In vacanta parlamentara. Actul normativ, astfel modificat, contruibuie in mod fatal la o precarizare si mai mare a scolii romanesti. Dar, inainte de toate chiar, importanta este Constitutia. Care a fost astfel incalcata. Iar opozitia, in plin an electoral, a ratat in mod lamentabil sansa de a reactiona. De a ataca in forta Gvernul. Lasandu-i astfel presedintelui initiativa. Dar atunci cand institutia prezidentiala se transforma ea insasi in opozitie, vorbim despre un alt fel de precaritate. Mai grava chiar. Este o precaritate a democratiei.

O anomalie grava se perpetueaza in statul roman. In timp ce legile, fie ca sunt initiative ale Guvernului, fie ca sunt initiative plecate din Senat sau Camera Deputatilor, sunt supuse cezurii Parlamentului, ordonantele de urgenta sunt acte prin care Executivul poate legifera fara a mai intreba Parlamentul. Ordonantele de urgenta isi produc instantaneu efectele. Care pot fi pozitive, dar pot fi si negative. O lege, odata adoptata in Parlament, poate fi atacata la Curtea Constitutionala si deci, in principiu, mai poate suferi imbunatatiri. In timp ce o ordonanta de urgenta care nu a trecut deloc prin Parlament nici nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala. Nici de catre partide, prin grupurile parlamentare, nici de catre presedinte chiar. Tot ceea ce se mai poate face este ca Avocatul Poporului sa se sesizeze si, la randul lui, sa faca o solicitare Curtii Constitutionale. Dar, de cele mai multe ori, Avocatul Poporului asteapta sa fie atentionat de cineva. In principiu, cei care pot sesiza Avocatul Poporului sunt multi. Partidele politice, organizatiile societiatii civile si presedintele. Ce s-a intamplat cu aceasta ordonanta de urgenta care modifica Legea invatamantului?

Guvernul Romaniei a asteptat pana cand Parlamentul a intrat in vacanta. Si, pe repede inainte, a promovat faimoasa ordonanta de urgenta. In Constitutie scrie negru pe alb ca nu poti face o ordonanta de urgenta care sa modifice o lege organica. Dar degeaba scrie in Constitutie. Realitatile Romaniei nu tin cont de prevederile legii fundamentale. S-a intamplat de mai multe ori aceasta anomalie. Eu insumi am protestat in plenul Parlamentului impotriva unei asemenea practici cu prilejul altei ordonante de urgenta. Mi s-a raspuns de catre reprezentantii majoritatii parlamentare, daca nu mai insel chiar de domnul Ilie Sarbu, seful grupului senatorial PSD, ca exista deja o cutuma in acest sens. Cu alte cuvinte, Guvernul a incalcat frecvent Constitutia, emitand ordonante de urgenta care modifica legi organice, fara a fi fost sanctionat. Prin urmare, „asta e”. Ca si cand ne-am afla nu la Bucuresti, ci la Londra. Unde exista consacrat asa-numitul drept cutumiar. In absenta unei Constitutii. Numai ca la Bucuresti avem o Constitutie. Ce facem cu ea? O facem pres si ne stergem pe picioare?

Spatiul nu imi permite sa ma refer la anomaliile promovate prin ordonanta de urgenta. In continutul ei, ea reprezinta un veritabil scandal. In schimb, ma voi referi la opozitie si la lipsa ei de reactie. Opozitia exista nu numai pentru a se lupta ca sa schimbe majoritatea si sa ajunga la putere. Opozitia, intr-un sistem democratic, exista in primul rand pentru a asigura o contrapondere celor aflati la putere. Pentru a-i cenzura. Pentru a-i tine din scurt. Pentru a semnala, de cate ori este cazul, opiniei publice ce derapaje exista. Ea este singurul caine de paza politic. La fel cum presa este sau ar trebui sa fie cainele de paza al societatii civile.

In cazul acestei ordonante de urgenta, opozitia nu si-a facut datoria. A dormit. A ametit in aburii preconizatei fuziuni. Ai luptei intestine pentru putere. Si si-a tradat misiunea.

In aceste conditii, Traian Basescu, mortul viu, a fost mai atent. Mai perspicace. A facut el ceea ce ar trebui sa faca opozitia. I-a pus in mana lui Victor Ciorbea cartoful incins. L-a sesizat pe Avocatul Poporului. Ce va face acesta? Ce va face acest om, instalat in inalta functie cu sprijinul PSD, direct al lui Victor Ponta, si dusmanit, in toata istoria recenta, de Traian Basescu? Daca opozitia ar fi facut sesizarea, probabil ca nu ar fi avut sens sa discutam si despre balastul conotatiilor psihologice.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii