Arhitectii dreptei   iulie 26th, 2014

SRSProiectul unificarii dreptei este pe cat de indraznet si vizionar, pe atat de dificil. Este limpede ca, in absenta unui mare partid de dreapta – PNL -,  ca sa coaguleze toate tendintele existente, stanga nu va avea o contrapondere politica pe masura. Pe de alta parte, unificarea este relativ precipitata, aparent anevoioasa si depinde, in totalitate, de existenta unei puternice presiuni externe. Miza alegerilor prezidentiale poate fi liant.

Care este punctul de plecare al marelui proiect? Sa privim lucid situatia dreptei, analizand-o asa cum analizam piesele intr-o partida de sah. Cel mai puternic partid de dreapta, asa cum a rezultat el din alegerile locale, parlamentare si europarlamentare, este PNL. In interiorul PNL, gruparea predominanta am putea-o numi gruparea Iohannis. Dar sa nu ne amagim. Exista si o grupare Crin Antonescu. PNL izbuteste sa ramana unit, in ciuda unor diferente de viziune in ceea ce priveste alianta cu PDL si optiunea pentru un candidat prezidential.  Dovada este faptul ca, dupa ultimele decizii ale Delegatiei Permanente, nu s-a produs, in interiorul PNL, niciun seism. Totusi, nu poate fi trecuta cu vederea decizia liberalului Ioan Ghise de a parasi PNL si de a candida ca independent. Si Ioan Ghise are capacitatea de a coagula un electorat de dreapta.

Desi plasata strategic in tabara adversarilor, mai exista o grupare liberala. Cea condusa de Calin Popescu Tariceanu. Membrii acesteia lucreaza alaturi si impreuna chiar cu inamicii politici ai liberalilor. In schimbul unor avantaje pe care PSD, aflat la putere, le poate oferi cu generozitate. Aparent, gruparea Traiceanu clameaza necesitatea refacerii USL. Deci mentinerea aliantei cu partidul condus de domnul Victor Ponta. In campania electorala, cel putin in primul tur de scrutin, gruparea Traiceanu, sustinuta logistic si poate si financiar de catre PSD, va deveni principalul rival. Al doilea mare partid de dreapta este PDL, care urmeaza sa fuzioneze cu PNL, sub numele partidului istoric. Este adevarat ca PNL si PDL vor sustine un singur candidat. Dar la fel de adevarat este ca, si in interiorul PDL, exista probleme. Una dintre acestea se numeste Monica Macovei. Doamna Macovei este decisa sa candideze la algerile prezidentiale. Si, indiscutabil, are, in interiorul PDL, propriii sustinatori. Iata, asadar, inca o grupare de dreapta. Tot din PDL, cel putin formal, face parte si fostul persedinte al acestui partid, domnul Emil Boc. Acesta este nemultumit de modul in care decurge fuziunea. In special, asa cum afirma, de faptul ca PDL renunta, spune Boc, cu prea multa usurinta, la denumirea sa. In realitate, am toate motivele sa cred ca acesta este doar un pretext. Domnul Boc fiind mai degraba interesat sa cocheteze in contiunare cu partidul condus de doamna Elena Udrea. PMP, asadar, este a treia forta de dreapta care, cel putin pana la primul tur de scrutin, va intra in alegeri separat. Si cu un candidat propriu. Probabil domnul Cristian Diaconescu. Sustinut puternic de presedintele Traian Basescu si de echipa sa de consilieri. Nu este insa exclusa nici candidatura, anuntata in ultimul moment, a doamnei Elena Udrea. Totul depinde de sondaje, dar si de capriciile domnului Traian Basescu. Care si el, asa cum e si cu cati sustinatori mai are, reprezinta, pana la urma, tot o grupare politica de dreapta.

Se vede deci cu ochiul liber ca dreapta dispune de un numar remarcabil de mare de personalitati, unele chiar accentuate, in sens dostoievskian, dar, in acelasi timp, cel putin pentru moment, sufera de un deficit de unitate. Dorinta de a avea un candidat comun s-ar putea insa sa atenueze, pana la alegeri, diferentele.

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

iulie 27th, 2014 at 10:43
Marian Nicolae spune:

Covasna:
Steaguri secuiesti arborate oficial la Targu Secuiesc, la o ceremonie cu participarea vicepremierului ungar

de V.M. Sâmbătă, 26 iulie 2014, 22:19 Actualitate | Politic
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17752504-covasna-steaguri-secuiesti-arborate-oficial-targu-secuiesc-ceremonie-participarea-vicepremierului-ungar.htm

Autoritatile locale din municipiul Targu Secuiesc au arborat sambata seara doua steaguri secuiesti de mari dimensiuni in fata unei foste cazarmi militare din localitate, relateaza Agerpres. Ceremonia a avut loc in prezenta catorva sute de localnici, a primarului municipiului Targu Secuiesc, Bokor Tibor, a presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a primarului municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a parlamentarului UDMR Fejer Laszlo Odon, a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt si consulului Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Cele doua steaguri arborate pe catargele din fata fostei cazarmi au fost aduse de un grup de husari, membri ai unei asociatii pastratoare de traditii si au fost ridicate in aplauzele si uralele celor prezenti, care au scandat „Traiasca poporul secuiesc”.

Primarul municipiului Targu Secuiesc, Bokor Tibor, a declarat de la tribuna oficiala ca drapelele au fost arborate cu scopul de „a arata lumii ca secuii traiesc, muncesc, sarbatoresc si nu in ultimul rand isi apara drepturile”.

„Multimea prezenta aici are un singur mesaj – noi am fost invatati ca lupta pentru drepturile, pentru simbolurile proprii, lupta pentru natiune nu este sarcina altora, ci datoria noastra. Evenimentele ultimelor luni au dovedit ca, daca ne lasam asupriti si batjocoriti pe tema simbolurilor si valorilor noastre traditionale, in curand nu vor mai fi suflete care sa se identifice ca maghiari sau secui (…) Suntem nevoiti sa inaltam drapele secuiesti aratand lumii ca aceste meleaguri ne apartin, ca traim, muncim si gandim ca secui si le vom inalta ori de cate ori va fi nevoie ca sa ne facem intelesi. Ne-am nascut aici, dorim sa traim aici impreuna cu drepturile, simbolurile si valorile noastre”, a afirmat primarul UDMR Bokor Tibor, care si-a incheiat discursul cu un citat al scriitorului maghiar Wass Albert.

Festivitatea, la care au participat si membrii Miscarii tinerilor din cele 64 de comitate, s-a incheiat cu intonarea imnului Ungariei si a celui secuiesc.

Prefectura Covasna a atacat vineri in instanta, pe temei de nelegalitate, avizul dat de autoritatile locale din municipiul Targu Secuiesc pentru organizarea festivitatii de arborare pe domeniul public a celor doua steaguri secuiesti.

Initial, acestea au fost amplasate in centrul municipiului, langa statuia revolutionarului pasoptist Gabor Aron, pe data de 15 martie 2013, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, insa au fost indepartate in luna mai, in baza sentintei definitive si irevocabile a Curtii de Apel Brasov, la solicitarea Prefecturii Covasna. Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a fost prezent si la ceremonia de arborare a steagurilor secuiesti desfasurata in martie anul trecut.

Potrivit legii, minoritatile nationale pot sa-si foloseasca simbolurile nationale in spatiile publice cu prilejul manifestarilor specifice acestora, dar nu cu caracter permanent.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a multumit prefectului Marius Popica pentru „reclama facuta steagului secuiesc”

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a participat sambata seara in calitate de invitat la ceremonia oficiala de rearborare a doua steaguri secuiesti in municipiul Targu Secuiesc, i-a multumit prefectului judetului Covasna, Marius Popica, pentru „reclama gratuita” facuta acestui simbol, relateaza Agerpres.

Semjen Zsolt a declarat de la tribuna oficiala ca in Uniunea Europeana nu exista precedent ca unei comunitati nationale sa-i fie „ingradita” libertatea de a-si folosi propriile simboluri.

„In Uniunea Europeana, nu exista precedent ca unei comunitati nationale sa-i fie ingradit dreptul de a-si folosi propriile simboluri. In Ungaria, comunitatea romaneasca poate sa foloseasca orice simbol doreste si asa cum doreste”, a spus Semjen Zsolt.

El a mai adaugat ca Ungaria va sprijini proiectul de autonomie pe care maghiarimea din Transilvania si din Tinutul Secuiesc il vor elabora.

In finalul scurtei sale interventii, vicepremierul Ungariei a multumit autoritatilor locale si localnicilor pentru „loialitatea fata de natiune”. De asemenea, a multumit in limba romana prefectului judetului Covasna, Marius Popica, pentru ca a facut „reclama gratuita” pe plan national steagurilor secuiesti, spunand „Multumesc domnul prefect”.