Reinventarea lui Traian Basescu   noiembrie 18th, 2014

Aparent cel putin, Traian Basescu este pe cai mari. Esecul lui Victor Ponta, pe deplin meritat de catre acesta, ar putea sa-l plaseze, pe inca presedintele Romaniei, intr-o situatie avantajoasa. De lider al opozitiei. De altfel, prestatia la polul opus a agresivitatii lui Klaus Iohannis din timpul campaniei electorale, i-a lasat lui Basescu terenul liber in acest sens. Si s-a manifestat din plin. Lovind, punctand si speculand, in stilul sau caracteristic, toate situatiile favorabile. Ce ar putea cumpara Traian Basescu in viitor si care ar fi pretul?

Probabil ca locatarul de la Cotroceni, dezavuat de cea mai mare parte a populatiei Romaniei si care isi incheie, intr-un mod nu foarte onorabil cel de-al doilea mandat prezidential, isi imagineaza ca si-a adus o contributie mai mare decat s-a intamplat in realitate, la victoria lui Klaus Iohannis. Si are pretentii pe masura. Pentru a vedea ce ar putea sa primeasca el din partea noului presedinte ar trebui, in prealabil, sa vedem ce a oferit.

Alianta cu PDL, in niciun caz, nu poate fi considerata drept o oferta a lui Traian Basescu. Din simplul motiv ca acest partid s-a rupt inainte de aparitie la orizont a lui Iohannis si independent de acesta. Traian Basescu a incercat sa o promoveze pe Elena Udrea in functia de sef al acestui partid, in scopul de a-i asigura o platforma adecvata pentru prezidentiale. A obtinut doua esecuri rasunatoare si consecutive. A pierdut alegerile interne, invingatorul fiind Vasile Blaga, zis bulldog-ul, si adversar inversunat al Elenei Udrea, supranumita pisicuta. Ca asa stau lucrurile o dovedeste viteza cu care Traian Basescu a procedat la crearea unui nou partid si la ruperea PDL. In final, am vazut ce a iesit. Partidul Elenei Udrea a obtinut rezultate mediocre la europarlamentare, iar Elena Udrea, insasi, cu toata sustinerea acordata de Traian Basescu, care si-a asumat si riscul de a incalca, in mod repetat, Constitutia in acest scop, a esuat lamentabil la prezidentiale. Obtinand un scor chiar mai slab. Cu rezultatul Elenei Udrea in buzunar, Basescu nu poate achita prea multe facturi legate de victoria lui Klaus Iohannis. Cel mult, s-ar putea spune ca a contat solicitarea lui adresata propriului electorat de a se prezenta la vot si de a-l sustine pe candidatul dreptei. Dar stim bine ca acest electorat este extrem de subtire. Chiar daca am adauga-o pe Monica Macovei, aflata totusi in conflict si ea cu Basescu, abia-abia s-ar ajunge la un 9 la suta. Si asta in ideea fantezista ca, de la un tur la altul de scrutin, toti votantii celor doua doamne s-ar fi aliniat in spatele lui Iohannis.

Asadar, aportul adus de Basescu in campanie, in ciuda zgomotului provocat, daca dam la o parte intreaga poleiala, este modest. Dar totusi, Traian Basescu isi mai pastreaza resurse. Ele constau in modul in care isi va preda stafeta. Dincolo de mostenirea sa politica, care s-a dovedit a fi extrem de modesta, Basescu ii poate lasa succesorului sau si o avere de tip institutional. Nu ca ar fi institutiile proprietatea sa. Dar, procedura de predare-primire poate fi mai democratica sau mai putin democratica. Intr-o lume normala, un presedinte care pleaca ii preda, la cheie, totul presedintelui care vine. Dar traim noi intr-o societate normala? Categoric nu! Asa ca, aici, Basescu are o marja in care se poate juca.

Daca si numai daca, Iohannis accepta. Daca Iohannis accepta, si numai in aceste conditii atunci, Traian Basescu s-ar putea reinventa. Erijandu-se nu numai in liderul opozitie, ci si intr-un element de influenta, chiar majora, in stabilirea viitoarelor ierarhi, mai intai in noul Partid National Liberal si apoi, in guvernarea, care desigur, mai devreme sau mai tarziu, va fi preluata. Doamne fereste, sa ajunga si prim-ministru!

Pentru a-si upgrada mostenirea, Traian Basescu ar mai putea face un gest. Evident, la schimb. Dar despre asta nu voi vorbi acum. Prefer sa astept. Si mai prefer sa imi confirm dreptate ca Iohannis nu face compromisuri. Mai cu seama cu Traian Basescu.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii