Falsii politicieni de dreapta   ianuarie 20th, 2015

srs_edit2-90x90Pentru a sustine acest titlu, voi folosi cel mai recent exemplu. Situatia francului elvetian. Si voi alege un asa-zis purtator al mesajelor dreptei in raport cu aceasta provocare. Va fi Elena Udrea. Pupila lui Traian Basescu. Alt mare politician care s-a autoproclamat ca fiind de dreapta. Iar in finalul scurtei demonstratii voi denunta impostura.

Un numar foarte mare de romani, in perioada bumului economic mondial, dar si romanesc, au utilizat, pentru a face diverse investitii, moneda elvetiana. Pur si simplu pentru ca la acea data, francul elvetian lasa impresia ca este o moneda stabila. Acesti oameni puteau sa piarda sau putea sa castige facand credite in franci elvetieni si, apoi, investindu-le in afaceri sau, pur si simplu, in bunuri de consum sau servicii. Daca de pilda, in timpul si dupa criza financiara, francul elvetian s-ar fi prabusit, sute de mii de romani ar fi fost in castig. Numai ca lucrurile nu s-au intamplat asa.

Francul elvetian a devenit o moneda extrem de puternica, in timp ce dolarul si euro au intrat in degringolada. Puterea monedei elvetiene a crescut atat de mult incat, la un moment dat, au intervenit chiar autoritatile acestui stat, blocandu-i, in mod artificial, cresterea. O masura luata, pana la urma, in beneficiul Uniunii Europene. Dupa care, evident, intrucat aceasta pomana nu putea merge la infinit, statul elvetian a lasat, din nou, moneda sa fluctueze liber. Conform regulilor de piata.

Prin urmare, in ce situatie se gasesc romanii? Daca francul s-ar fi prabusit, erau in castig. Intrucat el insa a crescut exponential, cei care au luat credite in franci elveţieni sunt in pierdere. Grosso modo. Pentru ca totul a depins de investitii. Cine a investit in imobiliare utilizand franci elveţieni, a intrat in faliment. Fie ca a fost societate comerciala, fie ca a fost persoana fizica. Dar au existat si intreprinzatori mai inspirati, care au investit in acele cateva afaceri care s-au putut dezvolta si in criza si care au avut de castigat de pe urma creditului facut in franci elvetieni. In plus, au existat si romani care au facut economii, nu in euro sau in dolari, ci in franci elvetieni. Si acestia au avut de caştigat. Prin urmare, despre ce vorbim?

Despre economia de piata. Despre concurenta. Despre dreptul de a pierde si de a castiga. Despre optiunea libera a unor persoane. Ce ar urma sa faca autoritatile de la Bucuresti, alertate pana la un punct, pe buna dreptate, de situatia grea in care se afla peste o suta de mii de familii, ca urmare a angajarii unor credite in franci elvetieni? Sa aplice o serie de lovituri naucitoare bancilor, pe motiv ca acestea au acordat credite in moneda elvetiana? Sa le impinga, eventual, in faliment, iertandu-i pe romani de datorii? Sau sa lase lucrurile asa cum sunt, ceea ce ar insemna supunerea unui segment al populatie unei terapii de soc. Exista oare undeva si o solutie care sa nu contrazica legile economiei de piata si care, totusi, sa poata ameliora situatia acestor nefericiti debitori?

Doamna Elena Udrea, crescuta, cel putin ideologic, la sanul lui Traian Basescu, care timp de zece ani s-a proclamat a fi liderul dreptei, propune o solutie. Revenirea, pur si simplu, la valoarea francului elvetian din anul 2008. Peste capul bancilor. Sectionand, printr-o lovitura scurta, intreg angrenajul mecanismului de piata. Cu riscul bulversarii, pe termen lung, a pietei bancare. Si a anatemizarii Romaniei pentru practici antiliberale. Este o solutie aproape comunista. De nationalizare. In orice caz, o solutie de stanga. In niciun caz de dreapta. Si care demonstreaza impostura distinsei doamne. Si a distinsului cerc politic din epicentrul caruia face parte, in tandem cu Traian Basescu.

Singura solutie de dreapta, cat de cat fezabila, este una pe care le-am propus-o, de foarte mult timp, colegilor liberali. O lege a falimentului personal. Le-am oferit, chiar, unor senatori, pentru a-i convinge sa mearga pe aceasta formula, traducerea integrala a legii care funcţioneaza, cu succes, in landul Westfalia din Germania. Un asemenea act normativ, care vad ca este propus, in mod oportun, de catre Alina Gorghiu, in numele PNL, ar fi singura solutie care ar putea ameliora situatia tuturor cetatenilor aflati in dificultate si nu numai a celor care au avut nefericita inspiratie sa se imprumute in franci elvetieni.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii