De ce a nuantat Klaus Iohannis   ianuarie 23rd, 2015

srs_edit2-90x90In primul interviu televizat acordat de Klaus Iohannis unei televiziuni, Realitatii TV, prin Rares Bogdan, presedintele a insistat pentru a-si nuanta o afirmatie. Ea se referea la numele viitorului prim-ministru, cel care ar fi preferat de catre seful statului. Adica, Catalin Predoiu. Ce anume a tinut sa comenteze Iohannis si de ce anume respectivul comentariu ar putea fi citit si intr-o cheie surprinzatoare?

Inevitabil, pe parcursul interviului s-a ajuns la o tema care ii preocupa pe toti romanii. Cea a guvernarii. Iohannis a declarat ca poate lucra cu orice guvern, inclusiv cu guvernul Victor Ponta dar ca, pentru a avea certitudinea ca proiectul sau pe zece ani, de transformare a Romaniei, va reusi, prefera un guvern PNL. Si cine ar trebui sa conduca acest guvern PNL, a intrebat Rares Bogdan? „Evident, Catalin Predoiu. Nu fac niciun secret din asta”, a raspuns Klaus Iohannis. Dupa care, la insistentele acestuia, s-a produs si nuantarea. Si anume ca, aceasta optiune pentru Catalin Predoiu este generata, de fapt, de decizia PNL. Ce inseamna asta?

Klaus Iohannis isi cunoaste varful nasului. El stie, si a dovedit acest lucru, cat de mult poate intinde coarda si unde este linia rosie pe care a promis ca nu o va calca niciodata, dincolo de care ar fi fortata Constitutia. Referitor la procedura si procesul de aducere a unui nou guvern la Palatal Victoria, Klaus Iohannis face toate eforturile sa nu calce in strachini. De aceea, a simtit nevoia sa precizeze ca optiunea nu ii apartine lui, in calitate de presedinte, ci clasei politice. Partidelor. Celor care compun si recompun majoritatile parlamentare.

Cu alte cuvinte, daca guvernul Victor Ponta, acum sau alta data, va fi rasturnat prin vreo motiune de cenzura sau in urma alegerilor parlamentare din 2016, atunci cand se va putea forma o noua majoritate parlamentara, PNL ar putea sa aiba cuvantul decisiv. Iar daca PNL ramane consecvent in nominalizarea lui Catalin Predoiu atunci, Catalin Predoiu, si nu altcineva, va fi premier.

Cu alte cuvinte, domnul Catalin Predoiu nu este batut in cuie. Deloc. El poate fi candidatul real pentru functia de prim-ministru sau poate ramane un simplu candidat de serviciu. Depinde doar de PNL.

Asa ca nu ar strica, macar de dragul unui simplu exercitiu politic, sa ne imaginam ce s-ar intampla daca pana cand va sosi acel moment, al caderii prin motiune de cenzura ori prin alegeri a guvernului Victor Ponta, Catalin Predoiu nu ar mai fi favoritul PNL. Dintr-un motiv sau altul. Fie pentru ca a calcat in strachini, grabindu-se prea mult, ca fata mare la maritat. Fie pentru ca a cazut in dizgratia liderilor noului Partid National Liberal. Fie pentru ca, intre timp, o alta personalitate politica reuseste sa-i devina acestuia un concurent real.

Pentru Catalin Predoiu a inceput, de mai mult timp, chiar din ziua rezultatului final al alegerilor prezidentiale, o numaratoare inversa. El poate rezista sau nu acestui stres. Klaus Iohannis nu a facut decat sa sugereze ca poate face tandem, la nevoie, si cu altcineva.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii