De ce Basescu si Udrea se afla sub protectia DNA?   ianuarie 27th, 2015

srs_edit2-90x90Devine din ce in ce mai limpede. Pentru orice observator neutru al vietii noastre publice. DNA a facut zid in jurul lui Traian Basescu si al Elenei Udrea. Si asta, in timp ce, aparent, institutia da lovitura dupa lovitura impotriva marii coruptii. Dar exista o contradictie in termeni. Ultimele dosare DNA sunt o dovada de neatacat ca aceasta coruptie a devenit instituţionalizata si, cum spune Klaus Iohannis, aproape generalizata. Si, iata ca, varfurile sistemului scapa neatinse. De parca deasupra lor ar exista o umbrela protectoare. Iar dedesubt o plasa de salvare. Pe care se plimba tacticos, in ceas de seara, tandemul Basescu-Udrea.

De multe ori criticata, inclusiv de semnatarul acestor randuri, pentru modul partinitor in care administreaza anchetele, dar si pentru spectacolul de proasta calitate la care se deda, zi de zi, Directia Naţionala Anticoruptie este, totusi, ca orice padure, alcatuita din copaci verzi si din copaci uscati. Procurorii DNA care doresc sa se afirme si o fac fata de lege, fata de procedurile penale, fata de drepturile omului si, mai ales, in respect fata de banul public, transpira pentru a taia in carne vie. Pentru a face, pana la capat, o disectie a corpului infractional, a corpului stricat al societatii romanesti. Acestia exercita o presiune formidabila, de jos in sus, in interiorul institutiei.

Dar acolo sus, unde este omnipotenta doamna Laura Codruta Kovesi, lucrurile se misca cu o dubla viteza. Si parca cu o dubla comanda. Pe de o parte, doamna Kovesi este supusa presiunii din interior, exercitata de corpul de procurori care doresc sa se afirme, facandu-si asa cum trebuie meseria si ducand dosare extrem de spinoase pana la capat. Ea, de asemenea, este supusa unei presiuni externe din partea opiniei publice care doreste ca aceasta coruptie endemica, institutionalizata si cvazi-generalizata sa fie asanata. Exista si o presiune externa, cat se poate de fireasca, din directia partenerilor euroatlantici ai Romaniei. Si a Statelor Unite, in special. Imperativele geostrategice obliga Statele Unite sa acorde o atentie deosebita stapanirii fenomenelor infractionale din zona coruptiei instituţionalizate, in aceasta parte a lumii, de unde Washington-ul asteapta stabilitate si o construcţie a unui sistem care sa nu se lase usor penetrat de mafiile cu domiciliul la Rasarit sau in orient.

Dar Laura Codruta Kovesi sufera presiuni si in sens contrar. Distinsa doamna nu a ajuns in aceasta importanta functie venind din cer. Ea nu este un inger. Ea nu este un arhanghel. Doamna Kovesi a fost, pur si simplu, recrutata. De nimeni altul decat de Traian Basescu si grupul sau de interese. A fost recrutata, promovata, protejata si mentinuta in functie in ciuda unor presiuni in sens contrar. Ca atare, sub aspect moral, ea este datoare regimului care a promovat-o. Si nu numai sub aspect moral. Asa cum s-a dovedit, regimul Basescu, grupul de interese al fostului presedinte, stie sa profite de vulnerabilitaţile unor persoane carora le-a incredintat diferite roluri. Basescu stie sa-i stranga cu usa pe cei care ar putea deveni neloiali. Pe cei care ar putea sa defecteze. De aceea, presiunile asupra Laurei Codruta Kovesi, in sensul de a nu duce pana la capat o serie intreaga de investigatii, sunt formidabile. Si se contrapun atat presiunilor interne, cat si presiunilor externe, chiar si cele exercitate de Washington.

Asa se face ca, pe de o parte, procurorii, cu sprijinul SRI, produc revelaţii in serie, ale caror proportii sunt devastatoare, privind pagube uriase aduse cetateanului roman prin coruptia institutionalizata de sub regimul Traian Basescu iar, pe de alta parte, de cate ori vreun procuror incearca sa treaca linia rosie devine, din ce in ce mai vizibil, ca i se da peste maini.

Unde s-au dus, in final, miliardele sifonate din Microsoft-EADS sau din marile afaceri necurate cu fondul funciar? Ori cu restituirea proprietatilor?  Noi stim ca multe sume au fost tranzitate, de pilda, prin conturile afaceristului de casa al clanului Basescu, Dorin Cocos. Ca sa dau numai un singur exemplu dintre cele vreo zece-cincisprezece, aflate la indemna oricarui analist. Care a fost destinatia finala a spagilor? Nu au ajuns ele si la Elena Udrea? Pana de curand sotia lui Cocos. A asistat Traian Basescu, fara sa clipeasca, bine informat fiind, la toate aceste faradelegi, in timp ce portofelul sau a ramas gol?

De ce investigatiile se opresc de fiecare data, dar din ce in ce mai vizibil, mai flagrant, mai scandalos, in pragul usii tandemului Basescu-Udrea? Oare Laura Codruta Kovesi este santajata?

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii