Lambada SRI   ianuarie 29th, 2015

srs_edit2-90x90Agitatie mare in Parlament. Unde oare? Tocmai la asa-numita Comisie de Control SRI. Ca sa vezi! Si de ce? Pentru ca a fost declanşata o vacanta, mai mica sau mai mare, la conducerea spionajului romanesc. Si, daca asa stau lucrurile, parlamentarii SRI trebuie sa-si gaseasca de lucru. Sa mai controleze cate ceva.

A parut o prima si plina de haz disputa legata de o „crima dinainte anunţata”. Si anume, demisia lui George Maior de la conducere Serviciului Roman de Informatii. „Crima dinainte anunţata” este plecarea sa din post. Legenda din Bucurestii acestui inceput de secol ne spune ca seful celui mai important serviciu secret al Romaniei era de mult pe teava. De vreo doua-trei ori pe ţeava Palatului Victoria. Un redutabil candidat de prim-ministru. Apoi, pe teava de la Cotroceni. Posibil candidat la functia prezidentiala, chiar. Si, mai sta inca pe o teava, pe axa Bucuresti – Washington. Pentru o funcţia, nici mai mult, nici mai putin, decat de ambasador in cel mai inalt post al diplomatiei romanesti. Plimbat prea mult si in prea mare viteza pe teava, domnul George Maior s-a incins. Si atunci, prin „simpatie”, s-au incins si vechii parteneri politici ai acestuia. Care sunt taman parlamentarii care ar fi trebuit sa-i controleze activitatea. A sa si a serviciului. Dar, care au intepenit, dintr-un motiv pe care se feresc sa ni-l impartaseasca si noua, intr-o regulamentara pozitie de drepti.

Si acum, sa vedem alte ipoteze halucinante care zgandara cortexul colectiv. Cum ca, de fapt, domnul George Maior nici macar nu este demis. Sau, ma rog, nici macar nu şi-a dat demisia. Pentru ca, spun unii, acest gest unilateral trebuia facut, nu la Cotroceni, ci la Parlament. Daca George Maior este desemnat de catre Parlament sef al spionilor, numai Parlamentul, spun, astazi, unii, ar putea sa constate vacanta postului. Culmea este ca sunt cam aceleasi personaje ca cele care nu au suflat o vorba atunci cand Traian Basescu i-a silit sa demisioneze pe sefii spionajului intern si extern, intr-o singura zi, intr-o singura ora si intr-un singur minut, fara ca sa se osteneasca sa intrebe Parlamentul de sanatate. Si, mai descopar ceva ascultand toate predicile. Si anume ca, cei care il pupau in fund pe romaneste pe domnul Maior, pe zi ce trece, devin cei mai aprigi critici ai sai.

Dar cea mai importanta controversa se refera la posibilitatea ca acesta sa devina un jucator politic de prim rang. De pilda, sa preia – scenariu care se parte usor halucinant – presedintia PSD. „De ce nu?” se intreaba, retoric, sustinatorii unui asemenea proiect. Ce ar putea fi rau in faptul ca domnul George Maior devine, peste noapte, din gestionarul celor mai importante secrete ale statului, şef de partid? Ce, s-a mirat cineva, spun acestia, cand Mihai Razvan Ungureanu a facut la fel? Si, iata, el sta acum de-a dreapta presedintelui Iohannis. Sau de ce ar fi fost normal ca un politician PSD, George Maior, de acum 10 ani, sa devina sef de serviciu secret si de ce nu s-ar putea si invers? Uite asa, „una pe fata, una pe dos”, confuzia incepe sa se intinda ca o perdea groasa de fum deasupra unui eveniment si important si controversat.

De fapt, este foarte grav cand un personaj care, prin forta functiei, a ajuns sa fie proprietarul tuturor tainelor, sa reintre cu un asemenea arsenal in competitia politica. Ar fi imoral. Ar fi neetic. Ar fi extrem de grav pentru democratie, pentru ca nu ar mai avea loc niciun fel de competiţie corecta. De aceea, am sustinut intotdeauna ca fostii sefi ai serviciilor secrete trebuie sa primeasca o pensie rezonabila, pentru a nu ajunge sa fie cumparati, de te miri cine, si sa suporte, prin lege, o perioada de carantina de cinci-zece ani. Dupa care, sa faca ce poftesc. Si fiindca tot a fost adusa vorba despre Mihai Razvan Ungureanu, locul sau de consilier prezidenţial mi se pare, data fiind experienta pe care o are, relativ potrivit. Si chiar nimerit. La fel cum nu mi s-a parut deloc firesc, ci dimpotriva, extrem de scandalos, ca el sa se autolanseze sau sa fie lansat, asa cum s-a intamplat pana de curand, intr-o competiţie politica.

Sunt tare curios cum va decurge si cum se va sfarsi lambada interpretata solo si coregrafic de o Comisie parlamentara, care numai de control nu este.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii