In epicentrul cercului vicios   februarie 10th, 2015

srs_edit2-90x90Acolo a cazut Elena Udrea. Iar caderea ei este extrem de aplaudata. Aproape unanim. Grupul de interese ilegitime, condus de Traian Basescu, in care, un rol extrem de important l-a jucat Elena Udrea, este perceput in acest moment de catre populatie, drept raul primordial. Si poate asa si este. Este parte a raului general. Care nu poate altfel definit decat marea coruptie cvazi-generalizata, care s-a instalat in Romania. Si de care Romania trebuie sa scape. Problema este cum? Este posibil sa se intample acest lucru, utilizand efectele perverse ale unui cerc vicios?

Un jurnalist „de top”, care a ciugulit din palma mai multor persoane condamnate pentru coruptie sau in curs de a fi condamnate, Cristian Tudor Popescu, a descoperit, afirma el, numitorul comun al uriasului val de arestari si condamnari, aplaudate de cea mai mare parte a cetatenilor. „Sunt milionarii”, spune el. „Toti sunt milionari”. Este fals. Si Cristian Tudor Popescu stie bine ca a mintit. Nu sunt toti milionari. Dimpotriva. Cei mai multi sunt cetateni cat se poate de normali, unii dintre ei onesti, prinsi in siajul unui razboi, in esenta lui legitim, indreptat impotriva coruptiei. Un razboi care, insa, a fost insistent si in mod grav utilizat si in scopuri politice.

Cat timp regimul Basescu s-a aflat la putere, au cazut coruptii din tabara adversara lui Basescu, insotiti de numerosi necorupti, dar pedepsiti pentru politica si, nu de putine ori, de inocenti. Pur si simplu, de victime colaterale care nu participasera, sub nicio forma, nici la vreun proiect infractional şi, cu atat mai putin, la vreun proiect politic. Acum foaia s-a intors. Dar s-a intors in acelasi fel. Asistam si vom asista la punerea la zid a grupului de interese economice si politice din jurul lui Traian Basescu. In final, probabil il va lua si pe el. Tot in aplauzele generale. Acest tsunami, aparent dezlantuit de Directia Nationala Anticoruptie, dar in realitate manuit de stapanii informatiilor, de nucleul de comanda al SRI – la acest capitol nu pot decat sa-i dau dreptate Elenei Udrea – va matura „la viteza” si nenumarati inocenti. Vor fi noile victime colaterale. Aceia care nu sunt milionarii domnului Cristian Tudor Popescu.

De fapt, Romania nu va scapa niciodata in acest fel de coruptia institutionalizata. Fie si daca ne gandim numai la faptul ca generali in functie SRI si generali in rezerva SRI – la fel se intampla si in cazul celorlalte servicii secrete –  sunt cei aflati, aproape de fiecare data, in spatele marilor operatiuni de coruptie institutionalizata. Uneori, sunt chiar initiatorii. Acesti purtatori de stele, aproape de fiecare data, scapa prin plasa DNA, care are grija sa se desfaca de cate ori, din intamplare, pe acolo, se rataceste vreun ofiter superior acoperit sau descoperit.

Si cercul vicios mai inseamna ceva. Hei-rupism. Capcana luarii cu asalt a dusmanului real sau prezumtiv, fara respectarea regulilor. Adica, a normelor de procedura penala. Incalcarea unor drepturi fundamentale, in special a celor privind dreptul la aparare, va genera, in mod automat, printr-un legitim, dar blestemat sentiment de revansa, alte incalcari. Cum spuneam, este un cerc vicios.

Modul in care este executata astazi Elena Udrea –  nu afirm nicio secunda ca ea ar face parte in vreun fel din tabara inocentilor – ne dezvaluie un mecanism prin care, de pe acum, putem vedea cum vor fi executati, in viitor, cei care, astazi, se bucura cel mai mult de executia rituala a acesteia.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii