Omuletii verzi   martie 19th, 2015

srs_edit2-90x90Retorica s-a schimbat. In mod radical. Cazul Ucraina a fost, in fine, definit. Ca stare de razboi. Iar excelenta sa, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a recunoscut fatis: „Omuletii verzi, care au invadat Ucraina, inainte de anexarea Crimeei, mi-au apartinut”. Ceea ce inseamna ca si ceilalti omuleti verzi, care bantuie prin statul ucrainean, sunt tot proprietatea domnului Vladimir Putin. Dar schimbarea de retorica merge mai departe. Si ne intoarce la criza rachetelor din 1962. Din nou, trebuie sa ne intrebam: cat de amenintata este Romania?

Daca analizam situatia la cald, in ceea ce ne priveşte pe noi romanii, ea ar putea fi inspaimantatoare. In sensul ca: unul – avem de-a face cu un razboi in toata regula la granitele noastre. Si doi: acest razboi este provocat de cea mai periculoasa putere militara din Europa. Federatia Rusa. O Rusie care, niciodata in istorie, nu a fost amabila cu Romania. Dimpotriva. Aceeasi Rusie care a creat enclavele din Transnistria, o zona care, oricand, poate fi incalzita pana la temperatura razboiului si care inca face manevre extreme de periculoase, in Republica Moldova. Si trei: in mod explicit, Rusia anunta revenirea la starea cea mai grava a pacii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Si ne trimite inapoi la criza rachetelor din 1962. Atunci omenirea a fost la un pas de un cataclism nuclear. Astazi, Rusia anunta, cu subiect si predicat, chiar prin vocea lui Putin, ca pentru a-si apara interesele, nu va ezita sa foloseasca, in plan regional, adica in Ucraina, arma nucleara. Si patru: aceeaşi Rusie anunta ca interceptorii vor fi numarati ca arme ofensive. Deci, in conceptia Kremlinului, Deveselu reprezinta, nu o complexa instalatie de aparare, ci un dispozitiv ofensiv. Prin urmare, se va numara printre tinte. Printre tintele posibile ale unui razboi nuclear regional. Si, in fine, cinci: prin tot ceea ce se intampla, tratatul Statelor Unite ale Americii – Rusia, prin care cele doua superputeri nucleare au convenit si s-au angajat sa nu foloseasca primele, niciodata, arma nucleara, este aruncat in aer. Omuletii verzi se dezlantuie.

Argumentele de mai sus ar trebui sa fie inspaimantatoare pentru romani. Mai ales daca luam in calcul faptul ca, suntem tradati si din interior si din spatele frontului. Din interior, de miscarile secuilor si, de acum, si ale maghiarilor nesecui, care solicita, oficial, autonomia. Iar din spate, de catre Ungaria, care este din ce in ce mai activa, deschizand un ciudat front pro-rusesc si anti-romanesc. In paranteza fie spus, bomboana pe coliva ar fi pusa prin numirea, in aceste circumstante, a lui Mihai Razvan Ungureanu ca sef al Serviciului de Informatii Externe. Si, totusi, in Romania este liniste. De ce?

Motivul este relativ simplu. Daca judecam lucrurile, nu cu mintea infierbantata si nu lasandu-ne cotropiti de declaratiile beligoase, vom constata ca Rusia se comporta ca un boxer, inainte de a se sui pe un ring, unde stie ca are toate sansele sa fie facut knockout. Cu toate rezervele uriase de energie, cu toate bogatiile remarcabile ale subsolului rusesc, cu toata capacitatea umana si tehnologica, mai ales in domeniul inarmarii, al Federatiei Ruse, economia, in ansamblu, este pe butuci. Rusia nu are resurse economice si financiare pentru a putea fi capabila sa poarte un razboi de uzura. In schimb, este adevarat, ea poate declansa un razboi fulger. Are potentialul de a ocupa, temporar, utilizandu-si o treime din toate fortele militare, o fasie din teritoriul Ucrainei pana la Gurile Dunarii, are capacitatea de a lovi, inclusiv nuclear, statele din estul Europei, si chiar de a le ocupa, pe termen foarte scurt, dar nu are absolut nicio posibilitatea de a mentine, un timp cat de cat rezonabil, asemenea linii de front.

Putin este incercuit si stie. Rusia este indiguita si este constienta de acest lucru. Tot ceea ce mai poate obtine, in mod rezonabil, nu ar mai putea obtine decat utilizandu-şi singura arma, inca redutabila, de care dispune, una dintre armele cele mai sofisticate de pe planeta. Si anume, diplomatia.

Sunt convins ca daca Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii vor fi ferme, in curand, cu toate porcariile care se petrec in Ucraina, cu toate machiavelismele Moscovei, cu toata tensiunea existenta, vor vorbi, nu armele, ci diplomatii, in jurul unei mese verzi. Dar acesta va fi sfarsitul lui Putin. Si el stie acest lucru.

SURSA: CorectNews.com 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii