Romania – America un nou inceput   martie 20th, 2015

srs_edit2-90x90Si chiar asa este. Cel care va fi instalat ambasador al Statelor Unite la Bucuresti porneste intr-o noua aventura politica, in numele Washington-ului, in parteneriat cu Bucurestiul. Sa speram, de succes. Dar, de ce vorbim despre un nou inceput? Din trei motive. Pe care le voi expune in cele ce urmeaza.

Va fi numit un ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, dupa ce acest post a ramas neocupat foarte mult timp. Consternand multi analisti politici din tara si din strainatate. Pentru ca, intrebarea care s-a pus si la care inca nu s-a raspuns este urmatoarea : cat de consolidat ar putea fi parteneriatul nostru strategic cu Statelor Unite, daca in ultimii douazeci si cinci de ani am avut parte doar de ambasadori numiti politic, care au primit o sinecura din partea presedintilor Statelor Unite, pentru contributia in campaniile electorale, niciun dintre acestia nefiind diplomat de profesie? Acum, pentru prima data, se pare ca vine omul potrivit, la locul potrivit. Pentru ca Excelenta sa, viitorul ambasador, din cate suntem informati, este specialist in geopolitica, pe de o parte, si, pe de alta parte, o persoana extrem de bine familiarizata cu operatiuni de anvergura, care, de obicei, sunt executate cu sustinerea serviciilor secrete. In definitiv, Romania este un stat aflat in proximitatea unui teritoriu aflat in razboi. Si extrem de aproape de un potential agresor de anvergura, daca nu planetara, in orice caz, regional. Din aceasta perspectiva, viitorul ambasador pare a fi bine ales de Casa Alba si de Departamentul de Stat.

In al doilea rand, este clar ca cea mai importanta componenta a parteneriatului nostru strategic cu Statelor Unite este cea care tine de securitatea NATO, de securitatea Europei, de securitatea intregii zone in care, Dumnezeu a plasat „gradina Maicii Domnului”. Prin urmare, in mod inevitabil, in ciuda unor declaratii si angajamente politice, celelalte trasaturi ale unui parteneriat strategic se afla intr-un plan secund. Si asta, in ciuda faptului ca, iata, relatiile politice, odata cu deschiderea noului ciclu prezidential sub Klaus Iohannis, par a avea un debut, cel putin promitator. Este preconizata o vizita la cel mai inalt nivel al presedintelui roman in Statele Unite. Si, in ciuda faptului ca si componenta economica incepe sa capete proeminenta. Daca pana in prezent, Statele Unite nu s-au numarat, niciodata, printre primi parteneri comerciali sau investitionari ai Romaniei, iata ca, in acest an, prin preluarea de catre capitalul american a unei parti din portul Constanta, din ratiuni economice, de strategie energetica, dar si de strategie militara, aceasta relatie se relanseaza.

In fine, noul ambasador al Statelor Unite vine intr-o tara, care, probabil, de la Washington, se vede ca o zona de ruine, care fumega si in care se produc, inca, in mod accelerat, explozii, prin distrugerea sistematica, din punctul de vedere al unora, haotica, din punctul de vedere al altora, a unor campuri minate de o coruptie, care sub mandatul lui Traian Basescu se institutionalizase. Din aceasta perspectiva, reprezentantul Statelor Unite in Romania, vine, cumva, pe un teren, daca nu curatat, in orice caz, in curs de a fi curatat. Este de presupus, dat fiind background-ul acestuia, ca domnul ambasador va fi suficient de intelegator in raport cu derapajele care au caracterizat, caracterizeaza si vor caracteriza acest proces, derapaje de care, in mod evident, se fac vinovati maestrii jocului, respectiv DNA si SRI. Intr-o ordine mai degraba inversata.

Dincolo insa de toate circumstantele, prezenta unui nou ambasador la Bucuresti, pentru un Bucuresti care are un nou presedinte si va avea, pana la sfarsitul acestui an, un nou guvern, constituie garantia unui nou inceput, poate mai bun. In orice caz, mai bun in ceea ce priveste imaginea de partener solid si sigur al Washington-ului, in raport cu Bucurestiul.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii