Exceptionalismul romanesc   martie 24th, 2015

srs_edit2-90x90O statistica ne indica unicitatea Romaniei in plan mondial. Numarul total al ministrilor condamnati, in curs de judecare sau anchetati pentru fapte penale, din aceasta tara, depaseste numarul total al ministrilor de pe intreg mapamondul, aflati in situatii de acest fel. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca la acest capitol, Romania bate planeta. Exista oare si o explicatie a unei statistici, pe care nimeni nu o poate contesta?

Situatia este cu atat mai stranie cu cat Romania nu face parte din statele mari ale lumii. Nu ne comparam nici cu China, nici cu India, nici cu Coreea si nici cu alte state ale lumii. Pe de alta parte, suntem parte integranta, as spune, ca facem parte dintr-o familie de state de la care poti sa ai pretentii. Tot conform statisticilor, am iesit, cu chiu, cu vai, din lumea a treia. Ne indreptam, incet dar sigur, spre o civilizatie de tip occidental. Dar, iata, statistica ne omoara.

Tot gandindu-ma la o explicatie care sa stea, cat de cat, in picioare, primul lucru care imi vine in minte este eficienta. Oare de ce autoritatile din Statele Unite s-au obosit pentru a observa calitatile deosebite ale doamnei Laura Codruta Koveşi si, mai mult decat atat, au si ridicat-o la rangul de erou al luptei anticoruptie. Cea mai curajoasa femeie de pe mapamond. O asemenea apreciere, cu totul si cu totul deosebita, poate insemna ca institutia numita Directia Nationala Anticoruptie, nemaiintalnita prin alte parti, si la constructia careia au pus umarul partenerii nostri euroatlantici, este, in comparatie cu alte institutii, care au acelasi obiectiv, incomparabil mai eficienta. Daca nu cumva, chiar infailibila. Pentru ca, iata, ca sa fac doar o scurta paranteza, ieri am aflat ca rezultatele DNA au mers atat de departe, incat institutia a reusit sa demonstreze, dupa ce a obtinut si o hotarare judecatoreasca definitiva, in acest sens, ca intreg creierul justitiei romane, putere constitutionala in stat, s-a alterat si este pe cale de a se strica. Pentru ca, iata, pana mai recent, un fost fruntas al Consiliului Superior al Magistraturii a fost dovedit ca, in mod repetat, si-a falsificat deconturile de cheltuieli, pentru a obtine, pe aceasta cale, sume de bani din avutia publica, pe care si le-a insusit si folosit personal. Acelasi magistrat, conform anchetei DNA si hotararii judecatoresti, a falsificat si fisele de pontaj ale colegilor sai, tot in mod repetat. El se numeste, pentru a nu lasa loc de interpretare, Toni Neacsu. Si aceasta operatie s-a produs prin  pagubirea avutului public pentru ca, in urma falsurilor, colegii sai din Consiliul Superior al Magistraturii au primit niste bani nemunciti. Totusi, dovada ca ochii corbului nu sunt scosi de corb, domnul Neacsu nu a primit decat o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, iar colegii sai din Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiari ai falsului, au scapat toti, cu fata curata. Pentru a inchide paranteza, imi voi exprima credinta ca DNA nu se va lasa şi, pana la urma, ii va trece pe toti prin falcile legii.

Revenind, am putea concluziona ca institutia noastra, plamadita in Romania, este cea mai buna de pe planeta. Cea mai eficace. Cea mai competenta. Si cea mai curajoasa. Si, datorita acestei realitati, am devenit campioni mondiali. O alta explicatie, care imi vine si ea in minte, ar fi ca romanii au o problema tinand de ADN. Ca suntem, cu alte cuvinte, o natiune blestemata. Ca nu suntem capabili sa traim fara sa ne furam unii pe altii. Si, intrucat acest narav e generalizat, nici exponentii nostri, respectiv guvernantii, cei pe care noi ii punem acolo, nu fac exceptie. Dimpotriva. Ei sunt cei mai buni dintre cei mai buni hoti. Si, iata, inca un motiv posibil, care ne aduce pe cea mai inalta pozitie pe podiumul mondial, al ministrilor trimisi dupa gratii sau in drum spre gratii.

Cinstit vorbim, daca mai poate fi vorba despre cinste in aceasta tara, bantuita de hoti si de DNA, eu nu am inca o explicatie pentru care sa pun mana in foc. Poate ma ajuta vreun cititor sa gasesc o rezolvare plauzibila a enigmei de mai sus.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii