O mica piedica in calea uitarii   martie 31st, 2015

srs_edit2-90x90In eventualitatea in care, Directia Nationala Anticoruptie incearca marea cu degetul, adica sa devina independenta de Traian Basescu, nu ar fi rau deloc sa-si aminteasca despre faimosul Viktor Bout. Si despre „afacerea Tigareta II”. Si despre altele. In care, cel mai faimos traficant de arme al lumii moderne, „parcat”, in prezent, intr-o inchisoare din Statele Unite ale Americii, a colaborat, cu cine credeti? Cu distinsul domn Traian Basescu.

Studiourile de la Hollywood nu au stat degeaba. Descoperind, cu sprijinul CIA, cat de faimos este traficantul rus de arme, au turnat un film de succes, cu titlul „Regele armelor”, in care rolul acestuia a fost jucat, de nimeni altul decat, de Nicolas Cage. Cand va devenit publica legatura dintre un presedinte al statului roman – ma rog, ex-presedinte – si Viktor Bout probabil ca lumea filmului din Los Angeles nu va ramane insensibila. Si va fi loc pentru o buna investitie.

Tigareta II nu a fost Tigareta II. Din pacate, opinia publica din Romania traieste inca acest fals grosolan, care a fost intretinut, pana la un punct, chiar de catre procurori si de catre justitie. In spatele operatiunii „Tigareta II”, care s-a desfasurat pe aeroportul militar Otopeni, fix in perioada in care portofoliul Ministerului Transporturilor a fost detinut de Traian Basescu, a existat, de fapt, un trafic de arme. Arme care au tranzitat pe teritoriul Romaniei, plimbate fiind pe aeroportul militar Otopeni, si a caror destinatie finala a fost o tara africana, unde exista un razboi civil. Si asta s-a intampla prin incalcarea grosolana a embargoului Natiunilor Unite. Autorul traficului de arme este Viktor Bout. Acesta a fost ofiter de informatii GRU – serviciul secret al armatei sovietice – si, in perioada respectiva, a indeplinit diferite misiuni legate tot de traficul de arme, dirijat de Moscova, in beneficiul asa-ziselor miscari nationale antiimperialiste si anticolonialiste. Acoperirea lui Viktor Bout a fost aceea de sef al reprezentantei la Anvers, a unei societati similare cu Navrom-ul romanesc. Sediul din Anvers al reprezentantei lui Viktor Bout a fost, practic, lipit de sediul reprezentantei Navrom, al carei sef era, nimeni altul decat, Traian Basescu.

De ce s-a intampla la Anvers si nu in alta parte? De ce tocmai acolo s-au pupat cei doi ofiteri acoperiti si nu in alta parte? Din simplul motiv ca, Anvers a fost si mai este inca o placa turnanta a traficului de arme si de diamante.

Ei bine, aceasta relatie veche a fost valorificata si dupa ce imperiul sovietic s-a destramat, iar Romania a trecut, asa cum a trecut, peste evenimentele din decembrie 1989. Deci, erau, in primul si in primul rand, arme si, abia in al doilea rand, tigari, in asa-zisa „afacere Tigareta II”. Viktor Bout s-a adaptat vremurilor noi, dobandind, cu sprijinul serviciilor secrete, o flotila de avioane de transport, cu ajutorul careia, traficul de arme in zone supuse embargoului a continuat, multi ani, bine mersi. Ca Viktor Bout s-a aflat, pana de curand, pe statele de plata ale serviciului secret al Moscovei, o dovedesti faptul extrem de semnificativ ca, dupa ce, initial, el a fost arestat in Thailanda si urma sa fie predat autoritatilor din Statele Unite –  unde, in final, a si ajuns – de mai multe ori, Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a intervenit pe langa autoritatile din Bangkok pentru a obtine repatrierea lui Viktor Bout.

Ar fi interesant daca procurorii de la Bucuresti ar dori, cu adevarat, sa afle adevarul, sa redeschida dosarul „Tigareta II”. Si sa vada cum a ascuns Traian Basescu probele. Pentru a-l acoperi, din calitatea sa de ministru al Transporturilor, pe vechiul sau tovaras, Viktor Bout. Si cum, in aceasta operatiune de acoperire, a fost implicat un colaborator al lui Basescu, Gigel Bratiloveanu care, si el, in respectiva perioada, isi facea veacul la Otopeni, in calitate de inalt functionar al aeroportului militar. Si a naibii coincidenta! Acelasi domn Bratiloveanu a fost numit de Traian Basescu in calitate de consul economic la Ambasada Romaniei la Moscova. Si astfel, multi ani mai tarziu, Viktor Bout a putut fi avertizat ca, intr-o cooperare romano-americana, se punea la cale prinderea lui in flagrant, intr-o operatiune de trafic de arme, executata in Romania. Asa a fugit Viktor Bout in Thailanda. Unde, totusi, a putut fi arestat si, apoi, extradat in Statele Unite ale Americii.

Eu cred ca acest senzational film merita, nu numai cercetat, ci si turnat la Hollywood. Daca nu cumva, la Directia Nationala Anticoruptie.

SURSA: CorectNews.com

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii